Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει συναλλαγές και "πλάτες" για άνοδο

Άνευρες συνεδριάσεις στην Ευρώπη λόγω αργίας στη Wall Street και πιθανή νέα μείωση του τζίρου στο ΧΑ περιμένουν οι αναλυτές της αγοράς. Ζητείται ο δεικτοβαρής τίτλος που θα βάλει σήμερα πλάτη στον Δείκτη.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν αναμένεται στη σημερινή εικόνα της αγοράς, όπου οι χαμηλοί τζίροι, η επιφυλακτικότητα και οι λίγες επιμέρους θετικές εξάρσεις θα είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, η συνεδρίαση στη Wall Street ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στις 20:00 ώρα Ελλάδος και σήμερα είναι αργία λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Παρά ταύτα, ο S&P 500 έκλεισε σε νέα υψηλά διμήνου, νέα υψηλά 5 εβδομάδων για το πετρέλαιο, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα υπόλοιπα εμπορεύματα.

Τον θετικό βηματισμό του NYSE ακολούθησαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι ο ΡΜΙ της Κίνας για τον μήνα Ιούνιο έδειξε νέα μικρή επιβράδυνση. Αντίθετα, πτωτικό ξεκίνημα με μικρές απώλειες δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε συνεδριάσεις που αναμένονται μάλλον άνευρες λόγω και της αργίας της Wall Street.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την αυριανή πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τα στελέχη της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα οι δηλώσεις αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών της χώρας, και όχι μόνο, δεν δείχνουν να βοηθούν προς τη θετική κατεύθυνση, αντίθετα, μάλιστα, δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις.

Ακόμα και τα vulture funds (οι επονομαζόμενοι και «γύπες των αγορών») δεν πλησιάζουν την Ελλάδα καθώς η αποφασιστικότητα της Αθήνας να επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο διάσωσης αναζωπυρώνει τους φόβους για νέα χρεοκοπία ή και έξοδο από το ευρώ, γράφει το Reuters.

Τα σχέδιά του να κλείσει τα σύνορα της Βρετανίας για τους Έλληνες που αναζητούν λύσεις από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τους υπερασπίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Cameron.

«Δεν προτίθεμαι να διαπραγματευτώ ή να επαναδιαπραγματευτώ», ξεκαθαρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στο θέμα των όρων του ελληνικού μνημονίου. Επιπλέον δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Από την άλλη, ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας της Merkel (CSU) απειλεί με αποχώρηση εάν η Γερμανίδα καγκελάριος δεχθεί να παραχωρήσει έκτακτα δάνεια σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης χωρίς την επιβολή αυστηρών όρων.

Σίγουρα τα βλέμματα των επενδυτών στις διεθνείς αγορές θα είναι επικεντρωμένα στη συνεδρίαση της Πέμπτης στην ΕΚΤ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρονται σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, όταν την ίδια ώρα πληθαίνουν οι προβλέψεις που αναφέρουν ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος χρειάζεται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, που μπορεί να αγγίξει τα 3 τρισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο, και εάν συνεχιστεί η διστακτικότητα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, ασφαλώς και θα αναζητηθεί ο τίτλος του 20άρη που θα σηκώσει το βάρος του Γενικού Δείκτη.

Ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ έδειξαν ότι οι αντιστάσεις στα 2,22 και στα 5,10 ευρώ αντίστοιχα δεν είναι ευκολοκατάβλητες, ενώ και η ΔΕΗ έχει μπροστά της την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2,20-2,24 ευρώ.

Φόβοι από τους επαγγελματίες πως δεν αποκλείεται νέα συρρίκνωση του τζίρου εν όψει και της θερινής ραστώνης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v