Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά δύο μηνών η Σοφοκλέους - Κέρδη 4%

Διευρύνονται τα κέρδη του ΧΑ που κινείται πλέον υψηλότερα των 645 μονάδων. Χάνει σε δυναμική ο τζίρος. Κέρδη για Ελλάκτωρ (11%), Εθνική (3,6%), Alpha (6,8%), Εurobank (6,3%). Απώλειες για Κύπρου, Follie.

Παρά το γεγονός ότι η ροή της αξίας συναλλαγών έχει κατεβάσει σημαντικά ρυθμούς και αυτό ίσως αποδειχθεί καταλυτικό στη συνέχεια, η συμπλήρωση τριών και πλέον ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας και ασφαλώς πάνω από το τεχνικό ζητούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης, δηλαδή υψηλότερα των 630 μονάδων, είναι ενδοσυνεδριακό υψηλό περίπου 2 μηνών, καθώς την τελευταία φορά όπου είχε κινηθεί έστω και ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 630 μονάδες ήταν στη συνεδρίαση της 11ης/5/2012, όταν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 639,26 μονάδες.

Πολύ κοντά στο να δώσει σήμα αγοράς και ο FTSE-20, που καλείται να αναμετρηθεί με την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης η οποία οριοθετείται μεταξύ των 232 και των 240 μονάδων.

Σημαντική κινητικότητα (χωρίς αυτό κατά ανάγκην να επιβεβαιώνεται και από τον όγκο συναλλαγών) σε όλο σχεδόν το εύρος του 20άρη, όπου μόνο ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει να πιέζεται μαζί με τον τίτλο της Folli Follie Group, ενώ αμετάβλητη δείχνει η μετοχή της Motor Oil.

Η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 77 προς 28, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ, σαφώς χαμηλότερος από αυτόν που προϊδέαζε η πρώτη ώρα, όταν και η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 9 εκατ. ευρώ.

Από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, θετικά ξεχωρίζουν η Alpha Bank (+5,13%), η Eurobank (+3,77%), η Ελλάκτωρ (+6,42%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (+3,07%), η Jumbo (+4,57%) και ο ΟΤΕ (+5,5%).

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται με μικρές απώλειες, το θετικό πρόσημο του Δείκτη δημιουργεί προϋποθέσεις κινητικότητας και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχωρίζουν η Creta Farm, ο Παρνασσός, η Fourlis, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η Σιδενόρ, η ΓΕΚ Τέρνα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ΕΥΑΘ.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς ξαφνικά δείχνει να περιορίζεται τελείως η προσφορά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα με λίγες συναλλαγές να σημειώνουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Σε κάθε περίπτωση, και αν δεν ατονήσει σημαντικά περισσότερο ο τζίρος, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη τουλάχιστον υψηλότερα των 625 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v