Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνευρη συνεδρίαση, ξεχωρίζει ο ΟΤΕ

Στάσιμο το Χ.Α., καθώς ο πήχης των προσδοκιών για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παραμένει πολύ χαμηλά. Σε ανάλογα χαμηλότατα επίπεδα οι προσδοκίες και για το Eurogroup της Δευτέρας.

Ούτε καν στα 10 εκατ. ευρώ δεν έφτανε η αξία των συναλλαγών λίγο πριν από τις 14.00. Τζίρος ενδεικτικός της γενικότερης κατάστασης που κρατά σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τέτοιον τζίρο, είναι εύκολο βασικοί δείκτες και μετοχές να διαμορφωθούν ανάλογα, καθώς τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση παραμένουν σε απαξιωτικά επίπεδα. Εν προκειμένω, θα λέγαμε πως είναι βολική η απουσία ξένων επενδυτών και η απραξία των εγχώριων.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν οριακά πριν από λίγο στις 638 μονάδες, παραμένοντας στο εύρος διακύμανσης των 628,22-642,23 μονάδων μέχρι τώρα. Ο FTSE-20 κυμαίνεται στις 228,43-234,98 μονάδες, με μικρά κέρδη νωρίτερα.

Μοιρασμένη η εικόνα των μετοχών: ο ΟΤΕ κι η ΔΕΗ υπεραποδίδουν, ο ΟΠΑΠ ακολουθεί, αλλά η Εθνική, η 3E κι η Κύπρου διορθώνουν χαμηλότερα.

Χαμηλά, πολύ χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων κι η αγορά έχει προεξοφλήσει το περίγραμμα όσων θα ανακοινώσει ο Αντ. Σαμαράς.

Η χθεσινή παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ήταν καθοριστική, θα έλεγε κάποιος, ενώ ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ειπώθηκε πως η Αθήνα δεν θα αιτηθεί τώρα επαναδιαπραγμάτευση έκοψε τα φτερά όσων περίμεναν κάτι ηχηρό.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει ακόμα και το περίγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα προς τους δανειστές τις τελευταίες ημέρες.

Μετρημένα κουκιά, σύμφωνα με χρηματιστηριακό στέλεχος, όσα μπορεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Αυτό εν μέρει εξηγεί την υπεραπόδοση μετοχών συγκεκριμένων ομίλων, που τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνουν και μεγάλη συναλλακτικότητα. Περισσότερο από μισό εκατ. τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στον ΟΤΕ, με την τιμή της μετοχής να ενισχύεται κατά 5,43% στα 2,33 ευρώ. Περίπου 350.000 στη ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας συνεχίζει κατά 3,48% ψηλότερα στα 2,38 ευρώ. Ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 245.000 τεμάχια και με τη μετοχή στα 5,21 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα του 1,40 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που κυμαίνεται σήμερα στο 1,35-1,42 ευρώ. Στο 1,20 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,71 ευρώ η Eurobank.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν μικτές τάσεις: ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται λίγο χαμηλότερα στις 6.514 μονάδες, ενώ μικρές απώλειες έχει ο CAC 40 στο Παρίσι προς τις 3.215 μονάδες. Ανεπαίσθητη μεταβολή για το ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, η απειλή της Φινλανδίας να φύγει εκτός ευρώ. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας χτύπησε για ακόμη μία φορά, προειδοποιώντας πως το Ελσίνκι θα εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη ώστε να μην πληρώνει πλέον για τα χρέη άλλων χωρών.

Το αξιοπερίεργο είναι πως η δήλωση της γνωστής μας πλέον Jutta Urpilainen, που συνήθως ενεργεί για λογαριασμό των γερμανικών συμφερόντων, γίνεται μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Eurogroup.

Εκεί όπου υποτίθεται θα τεθούν επί τάπητος όλες οι ημιτελείς αλλά και κρίσιμες υποθέσεις για την ευρωζώνη. Όπως για παράδειγμα οι όροι του ισπανικού πακέτου, η προσφυγή της Κύπρου και ο τρόπος χειρισμού της Ελλάδας.

Ας συνεκτιμηθεί πως λίγο νωρίτερα η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ξεπερνούσε το 7%, δηλαδή τα προ της συνόδου κορυφής επίπεδα.

Και για να είμαστε επαρκώς προσγειωμένοι, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε (σύμφωνα με το Reuters) πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ισπανία.

Τώρα μάλιστα που η δημοτικότητα της Angela Merkel έχει εκτιναχθεί σε υψηλότατα επίπεδα δημοφιλίας, πολύ δύσκολα το Βερολίνο θα κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή κίνηση καλής θέλησης. Και τίποτα περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v