Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Εξασθενεί η αντίδραση-"Μαζεύονται" οι τράπεζες

Ψήφο εμπιστοσύνης από τους δανειστές ζητούν η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Οικονομικών. Στις 650 ο ΓΔ με συνολικότερη κίνηση τραπεζικών και λοιπών δυνάμεων. Κέρδη για ΟΤΕ, Eλλάκτωρ. Πτώση για 3Ε, Alpha.

Συνεχίζεται η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω προετοιμασιών για τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Στο Χ.Α. ο μεν Γενικός Δείκτης συνεχίζει προς τις 660, ο δεν Ftse 20 προς τις 245 μονάδες.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και ενώ οι υπόλοιποι ανταποκρίνονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σήμερα όμως είναι η μέρα των αποφάσεων για δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Συνεδριάζουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η πρώτη αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, ενώ για την ΤτΑ εκτιμάται πως θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 50 δισ. στερλίνες. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) από την ΤτΑ και στην 14.45 από την ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο Ftse 100 διαμορφωνόταν οριακά χαμηλότερα των 5.700 μονάδων, ο DAX λίγο υψηλότερα στις 6.580 και ο CAC 40 λίγο χαμηλότερα στις 6.260 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται στον ρυθμό και των προγραμμάτων περικοπών και νέων φόρων στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία.

Στην Αθήνα ωστόσο πρωτεύοντα ρόλο διαδραμματίζουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και από τους δανειστές.

Σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα καθώς θα φανεί κατ’ αρχάς η… χημεία μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σε αυτήν τη συγκυρία η Γαλλία ανακοινώνει πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα 754 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό από τις πληρωμές τόκων που έλαβαν οι Γάλλοι για τα ελληνικά ομόλογα. Αναφέραμε και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως εάν αξιοποιηθεί η τάση, που καλώς ή κακώς έχει η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο και χρηματιστηριακά.
Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός στο Χ.Α. θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ανταποκριθεί ανάλογα.

Νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank ενισχυόταν προς το 1,30 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα πατούσε το 1,50, ενώ υπεραπέδιδαν η Ελλάκτωρ, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος αλλά και ο ΟΤΕ κι ο ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 4,39% προς τα 2,38 ευρώ.

Ωστόσο, οι συναλλαγές παραμένουν μέτριες, ενδεικτικές του περιορισμένου αριθμού συμμετοχής ενεργών παικτών, με τους ξένους κατά κύριο λόγο να τηρούν επιφυλακτική στάση και να απέχουν σε αντίθεση με ισχυρούς εγχώριους επενδυτικούς, επιχειρηματικούς και χρηματοπιστωτικούς κύκλους που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v