Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ασκήσεις ισορροπίας εν όψει προγραμματικών

Με επιδεικτική απουσία των ξένων επενδυτών αλλά και σημαντικών πωλητών το ΧΑ κινείται χαμηλότερα προς τις 625 μονάδες. Επιβεβαιώνεται η αδυναμία της Εθνικής να «πιάσει» το 1,60 ευρώ. Συνεχίζουν ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Μικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων, ενώ εμφανής είναι η προσπάθεια ανάσυρσης του ευρώ από τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Ανάλογη προσπάθεια επιχειρείται και στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να περνούν σε θετικό έδαφος λίγο μετά τις 10.50 και τον Γενικό Δείκτη να περνά πριν από λίγο τις 642 μονάδες (0,77%), ενώ και ο Ftse 20 ενισχύεται μέχρι 1,05%, προς τις 235 μονάδες.

Το κλειδί της μέχρι τώρα προσπάθειας, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, έγκειται στην απουσία ξένων παικτών και της μετριότατης προσφοράς, που εκδηλώθηκε στα δύο χαμηλά της συνεδρίασης στις 10.34 και 10.45 οπότε και σχηματίστηκε ένας εμφανής διπλός πυθμένας.

Ο χαμηλός τζίρος, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης είναι ενδεικτικός αφενός της επιφυλακτικότητας που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες στις εξελίξεις της αγοράς αφετέρου της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Έτσι με μέτριο τζίρο η μετοχή της από τα 1,36 αντέδρασε έως τα 1,42 ευρώ «γύρισαν» σταδιακά Alpha Bank, Eurobank ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ συνεχίζουν την βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους. Η μετοχή του Οργανισμού έως τα 2,25, της δε Επιχείρησης έως τα 2,37 ευρώ.

Παράλληλα εντολές αγοράς βγήκαν από τα 14,71 ευρώ στη μετοχή της με την τιμή να ενισχύεται πριν από λίγο οριακά στα επίπεδα των 15 ευρώ. Κατάτι Υψηλότερες τιμές για MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν.

Ενόσω συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης – οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα ενώ ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός και για τις προγραμματικές δηλώσεις διιστάμενες είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν το γύρο της αγοράς και αφορούν στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως τέλη Ιουλίου το αργότερο έως τις 10 Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι όροι και προϋποθέσεις των πολυαναμενόμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η επιφυλακτικότητα παραμένει διάχυτη με τις αγορές να θεωρούν μικρό το βήμα που έγινε στην Σύνοδο Κορυφής για την επίλυση της κρίσης.

Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες Fitch και Moody’s κάνουν λόγο μεν για θετικές αποφάσεις που ωστόσο χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση μιας τόσο εκτεταμένης και σύνθετης κρίσης.

Και για να μην έχουμε πολλές προσδοκίες πως επί της ουσίας μπορεί να αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό, κεντρικό επίπεδο ας συνεκτιμήσουμε την ενίσχυση της δημοτικότητας της Merkel (στο υψηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών) μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα που το έλλειμμα της Γαλλίας επιβαρύνεται στα 69,6 δισ. ευρώ, η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας «βουτά» κατά 6,1% το Μάιο, στην Πορτογαλία κρίνεται αντισυνταγματική η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και στην Ιταλία έρχεται νέο «ψαλίδι» 4,5 δισ. στις δημόσιες δαπάνες με μείωση υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με όσους ασχέτως των αποτελεσμάτων της κάθε Συνόδου Κορυφής παραμένουν εξαιρετικά προβληματισμένοι για το εάν και κατά πόσο χαλαρώνει ο κεντρικός, μεθοδικός σχεδιασμός του Βερολίνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v