ΧΑ: Μπρος γκρεμός και πίσω… ρέμα

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που το ΧΑ είχε προεξοφλήσει με υπεραπόδοση κυρίως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Και τώρα τα δύσκολα, με «καυτή» την περίοδο έως τις 20-25 Ιουλίου. Παράγοντας αβεβαιότητας οι τράπεζες.

Σε σκληρό ροκ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξελίχθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, δίνοντας το στίγμα των πολιτικών κινήσεων και των τακτικών που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων στο θέμα του euro2day: «…Στριμωγμένη από τις αντιφάσεις μεταξύ της προγραμματικής συμφωνίας για ριζικές αλλαγές στο μνημόνιο και της σκληρής πραγματικότητας, που επιβάλλει την εφαρμογή μέτρων του προγράμματος για να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, η κυβέρνηση επιχείρησε ελιγμό διαφυγής με όχημα τις αποκρατικοποιήσεις. Παρουσίασε ένα πιο εκτεταμένο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει την πώληση ή την παραχώρηση προς εκμετάλλευση 28 δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας και στοχεύει στη δημιουργία 150 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

Το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει και τις προγραμματικές δηλώσεις: ο Γενικός Δείκτης παίρνει πόντους έως τις 638 μονάδες, ο FTSE 20 βρίσκεται στην περιοχή των 232 και οι τράπεζες παραμένουν το μεγάλο ερώτημα-απορρυθμιστής (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η κυβέρνηση έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης (μετρημένες 179 ψήφοι) ακριβώς όσους περίμενε η αγορά, αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε έκπληξη. Είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη.

Είναι προφανές πως το Χ.Α. μπορεί να ποντάρει σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αυτό φάνηκε στην προσπάθεια προεξόφλησης ορισμένων κύκλων. Ωστόσο, τα δύσκολα έπονται (ακριβώς με την εφαρμογή του), ενώ άγνωστη μεταβλητή παραμένει ο τραπεζικός κλάδος.

Ελάχιστοι -κατά γενική εκτίμηση- γνωρίζουν τις ακριβείς προθέσεις των δανειστών, τον ρόλο του ΤΧΣ, τους όρους και τη λογική του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης που θα εφαρμοστεί τελικά. Αβεβαιότητα που κρατά χαμηλά τον κλαδικό δείκτη, κατά συνέπεια τον 20άρη και την αγορά ευρύτερα.

Και όσο δεν διαψεύδονται σενάρια και πληροφορίες για ΑΜΚ σε πολύ χαμηλές τιμές, ο κλάδος δύσκολα μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Να κινηθεί δηλαδή λ.χ. η Εθνική πειστικά πάνω από το 1,60 ευρώ (τουλάχιστον) και να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση για παράδειγμα της Alpha Bank.

Βασική παράμετρος, που μας υποχρεώνει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά όλα τα τεχνικά σημάδια και τις ενδείξεις (όπως τα αναφέραμε αναλυτικά και στο σχόλιο του Σαββάτου). Και προσώρας δεν έχουμε επαρκή στοιχεία και ειδήσεις για να αλλάξουμε στάση απέναντι στην αγορά.

Κερδίζει πόντους το καθοδικό σενάριο, σημειώναμε στο σχόλιο της 7ης/7, περισσότερο όμως θεωρούμε ζητούμενη την επιβεβαίωση των στηρίξεων, κατ' αρχάς. Εν συνεχεία, το ενδεχόμενο υπέρβασης συγκεκριμένων αντιστάσεων.

Και μπορεί ορισμένοι φίλοι να ενίστανται ή να θεωρούν πως «μάθαμε όλοι το short» ή ότι «είμαστε βαλτοί» (όπως αναφέρει ο Corvus Corax), ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ξεκάθαροι (όσο μπορούμε) και συγκεκριμένοι (όσο αυτό είναι δυνατόν).

Γι' αυτό επιμένουμε πως «ο κλάδος των τραπεζών και οι μετοχές των ομίλων "βράζουν στο ζουμί τους", με ενδεικτική την αδυναμία της Εθνικής να διασπάσει ανοδικά έστω το 1,60 ευρώ. Επίσης, από τεχνικής πλευράς, έχει σημειωθεί επανειλημμένα πως όσο ο FTSE 20 αδυνατεί να υπερβεί τις 240-250 μονάδες (με διαδοχικά κλεισίματα) δυσχεραίνει η έξοδός του από τη λεγόμενη ζώνη πλάγιας κίνησης».

Τι πιο ξεκάθαρο και ειλικρινές προς τους φίλους μας, τι πιο σαφές από το ότι η μετοχή της Εθνικής σκοντάφτει στην πρώτη, επουσιώδη, αντίσταση του 1,60 ευρώ, για να μην ανατρέξουμε σε υψηλότερα φράγματα, στο 1,80 ευρώ και λίγο πιο πάνω.

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στις τράπεζες είναι το ζητούμενο για να απεγκλωβιστεί (ή όχι) και ο 20άρης, είτε μας αρέσει είτε όχι. «Μακάρι να υλοποιηθούν 2-3 στοιχειώδη και να αρχίσουν σιγά-σιγά να παίρνουν μπροστά κάποιοι κλάδοι και δραστηριότητες, να δοθεί μία ισχνή ανάσα στον εξουθενωμένο κόσμο και στην κοινωνία», σημειώναμε μεταξύ άλλων τελευταία. Να δει η αγορά ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 2-3 ουσιώδη και να αρχίσει πράγματι να κινείται κάτι…

Το Χ.Α. έδειξε, με την υπεραπόδοση του ΟΤΕ (76,92% σε διάστημα μηνός), της ΔΕΗ (79,8%), του ΟΠΑΠ (41,45%) αλλά και ακόμη λίγων μετοχών-σηματωρών, πως και διάθεση υπάρχει και δυνατότητα και περιθώρια για μόχλευση. Δεν είναι τυχαίο πως σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή λ.χ. της Ζάχαρης ενισχύθηκε κατά 7,23% έναντι 3,56% του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εν τέλει, αυτές είναι οι προγραμματικές, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, εκπλήξεις δεν υπήρξαν και το διά ταύτα είναι στη συνέχεια. Στις αμέσως επόμενες κινήσεις της Ν.Δ. (και των δύο εταίρων της), της αντιπολίτευσης (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και των εμπλεκόμενων θα φανεί εάν θα καταφέρουν να κερδίσουν την αδυσώπητη μάχη με τον χρόνο. Μέχρι τις 20-25 Ιουλίου θεωρείται πως θα έχουν κριθεί ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, θα έχει φανεί εάν μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα ή εάν θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v