Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κερδίζει πόντους το καθοδικό σενάριο

Η αδυναμία του ΓΔ να υπερβεί πειστικά την περιοχή των 630-640 αδυνατίζει το ανοδικό σενάριο. Μικρό το καλάθι για το Eurogroup. Πιθανή αντίδραση από μια "έκπληξη" στις προγραμματικές. Tα στατιστικά.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις, χαμηλότερα για το Eurogroup της Δευτέρας.

Κλίμα και πραγματικότητα, που αποτυπώθηκε στην πορεία χρηματιστηριακών δεικτών αλλά στις αγορές ομολόγων, το ευρώ και τις τελευταίες δηλώσεις/εκτιμήσεις ξένων παραγόντων και αναλυτών.

Στο ΧΑ συνεχίστηκε η…χαμηλή πτήση με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 630-640 μονάδων (έκλεισε στις 638,86 μονάδες), τον Ftse20 πέριξ των 230-235 και λιγοστά πονταρίσματα (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών σε συγκεκριμένες μετοχές. Ενδεικτική η συνέχιση της ανοδικής φοράς των ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ, εν μέσω νέων επιφυλάξεων για τις τράπεζες και πιέσεις στη μετοχή- σηματωρό της CCH.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία του ΓΔ να υπερβεί πειστικά την περιοχή των 660-680 μονάδων αδυνάτισε τόσο την βραχυπρόθεσμη τάση όσο και την διάθεση μερίδας παικτών να ποντάρουν σε "προγραμματικές και τράπεζες". Για τις προγραμματικές αναφέρονται αναλυτικά σε σχετικό θέμα του euro2day, ενώ από εχθές σημειώναμε πως η αγορά είχε προεξοφλήσει ακόμη και το ενδεχόμενο μίας ηχηρής αποκρατικοποίησης στη λογική του θετικού επηρεασμού των ξένων.

Οι μέτριοι τζίροι των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιώνουν την αποχή, αδιαφορία των περισσότερων ξένων- τουλάχιστον όσο ΔΕΝ έχουν απτά δείγματα γραφής από την Αθήνα- και όσο παραμένει νεφελώδες το τοπίο για τις τράπεζες.

Στην αγορά σταδιακά διαμορφώνεται η εκτίμηση, πως η διαδικασία για τις απαραίτητες α.μ.κ θα αρχίσει-λογικά- από τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου.
 
Για να δούμε…καθώς ο κλάδος και οι μετοχές των ομίλων "βράζουν στο ζουμί τους" με ενδεικτική την αδυναμία της Εθνικής να διασπάσει ανοδικά έστω τα 1,60 ευρώ. Επίσης από τεχνικής πλευράς έχει σημειωθεί επανειλημμένα, πως όσο ο Ftse20 αδυνατεί να υπερβεί τις 240-250 μονάδες (με διαδοχικά κλεισίματα) δυσχεραίνει η έξοδος του δείκτη από την λεγόμενη ζώνη πλάγιας κίνησης.
 
Ωστόσο σε μία τόσο ρηχή αγορά, όπως η δική μας, ενδεχομένως να αρκούσε μία ισχυρή αφορμή για να μοχλευθεί η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ο 20άρης να κινηθεί προς τις 280-300 μονάδες, περιοχή που παραμένει ένας πρώτος & εφικτός στόχος.

Σε επίπεδο εντυπώσεων ο Αντώνης Σαμαράς άλλους έπεισε, άλλους όχι ενώ μάλλον τυπικό χαρακτήρα θα έχει η διαδικασία της ψηφοφορίας (ονομαστική μάλιστα) το βράδυ της Κυριακής.

Προσώρας σχετική τάση/momentum υπάρχει, συντηρείται έστω και με τα…χίλια ζόρια θα λέγαμε, αλλά για κάτι καλύτερο χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει καταστεί σαφές στον πρωθυπουργό προυποθέσεις για επανεκκίνηση μέρους έστω της πραγματικής οικονομίας. Μακάρι να υλοποιηθούν 2-3 στοιχειώδη και να αρχίσουν σιγά- σιγά να παίρνουν μπροστά κάποιοι κλάδοι, δραστηριότητες, να δοθεί μία ισχνή ανάσα στον εξουθενωμένο κόσμο, κοινωνία.

Προσώρας θεωρούμε ως μία από τις καλύτερες δυνατές επιλογές τον ορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του υπουργού Οικονομίας αν και εκτιμούμε, πως θα πρέπει να επικεντρωθεί στις εξωτερικές υποθέσεις, στις σχέσεις με την τρόικα, τις διεθνείς σχέσεις θα λέγαμε.

Η ομάδα που φαίνεται να σχηματοποιείται σταδιακά από τους Αλέξανδρο Τουρκολιά, Γιώργο Ζαννιά, Πέτρο Χριστοδούλου και 3-5 ακόμη σε ανάλογες επιτελικές θέσεις εκτιμάται, πως θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των "εσωτερικών υποθέσεων" που θα πρέπει να τρέξουν τις επόμενες εβδομάδες. Εάν μάλιστα προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και στο ΤΑΙΠΕΔ θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους σχεδιασμούς, προθέσεις των κρατούντων.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα θα λέγαμε, πως εάν δεν οριστεί ο Παναγής Βουρλούμης (όπως ακούγεται & διαρρέεται) στη θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα έχουμε ακόμη ένα δείγμα γραφής.

Περιμένoυμε…

Ωστόσο την ίδια ώρα νέα τροπή φαίνεται να δίνει η δήλωση της Φινλανδής υπουργού Οικονομικών τη στιγμή δε που η δημοτικότητα της Αγκελας Μέρκελ εκτινάσσεται σε υψηλά μηνών.

Σημειώναμε στο χθεσινό σχόλιο μας (των 14.28΄) , πως … "ενδιαφέρον παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, η απειλή της Φινλανδίας να φύγει εκτός ευρώ.

Η υπουργός Οικονομικών της χώρας χτύπησε για ακόμη μία φορά, προειδοποιώντας πως το Ελσίνκι θα εξέταζε ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη ώστε να μην πληρώνει πλέον για τα χρέη άλλων χωρών.

Το αξιοπερίεργο είναι πως η δήλωση της γνωστής μας πλέον Jutta Urpilainen, που συνήθως ενεργεί για λογαριασμό των γερμανικών συμφερόντων, γίνεται μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Eurogroup. Εκεί όπου υποτίθεται θα τεθούν επί τάπητος όλες οι ημιτελείς αλλά και κρίσιμες υποθέσεις για την ευρωζώνη.

Όπως για παράδειγμα οι όροι του ισπανικού πακέτου, η προσφυγή της Κύπρου και ο τρόπος χειρισμού της Ελλάδας. Ας συνεκτιμηθεί πως λίγο νωρίτερα η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ξεπερνούσε το 7%, δηλαδή τα προ της συνόδου κορυφής επίπεδα.

Και για να είμαστε επαρκώς προσγειωμένοι, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε (σύμφωνα με το Reuters) πως στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ισπανία.

Τώρα μάλιστα που η δημοτικότητα της Angela Merkel έχει εκτιναχθεί σε υψηλότατα επίπεδα δημοφιλίας, πολύ δύσκολα το Βερολίνο θα κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή κίνηση καλής θέλησης. Και τίποτα περισσότερο."

Δεν θέλουμε να ενστερνιστούμε θεωρίες συνωμοσίας αλλά το Ελσίνκι (όπως η Βιέννη ή το Αμστερναμ) όποτε εκφράζουν μία θέση (πόσο μάλλον μία τόσο προχωρημένη) ενεργούν είτε για να φανούν αρεστοί στο Βερολίνο είτε (το πιο ανησυχητικό) σαν προπομπός των γερμανικών συμφερόντων/επιδιώξεων.

Όμως μας κάνει εντύπωση, ότι η προειδοποίηση της Jutta Urpilainen έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τις "μαύρες" προβλέψεις του περίφημου Phoenix Capital Research για ένταξη της Γαλλίας στο ΕΜΧ (μέχρι το τέλος του χρόνου- αρχές του 2013) και έξοδο-αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη.

Ακραίο σενάριο η εκτίμηση του (συνήθως έγκυρου αναλυτή) Graham Summers δε δείχνει να αποτελεί- κατά την ταπεινή εκτίμηση μας- ακόμη μία ψηφίδα στο τόσο σύνθετο puzzle της κρίσης και της σύνθετης διαδικασίας μετάλλαξης της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε παρ΄όλα αυτά να μην δώσουμε παραπάνω προσοχή σε άρθρο του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι πλούσιοι γάλλοι μεταφέρουν ήδη κεφάλαια (κυρίως) στο Λονδίνο και σε νησιά της αγγλικής επικράτειας.

Τάση που αν αποκτήσει ταχύτερο ρυθμό θα κινδύνευε να προκαλέσει μέχρι και απομόχλευση των γαλλικών τραπεζών. Που σημειωτέον ΔΕΝ είναι στην καλύτερη κατάσταση τους καθώς η έκθεση τους σε προβληματικές αγορές (Ελλάδα αλλά κυρίως Ισπανία, Ιταλία κ.α.) φθάνει το 30% εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων σε ομίλους-μεγαθήρια.

Και όλα αυτά τη στιγμή, που η εικόνα της αγοράς ισπανικών ομολόγων προκαλεί νέες ανησυχίες (επανέρχεται στα προ της Συνόδου Κορυφής υψηλά επίπεδα ), με την Ιταλία να προχωρά σε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά διαβάζουμε πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί όταν το eurogroup αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει και πάλι σε τροχιά υλοποίησης, (δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος). "Δεν θα υπάρξει εκταμίευση για την Ελλάδα μέχρι να αποφασίσει το Eurogroup ότι το πρόγραμμα έχει μπει ξανά σε τροχιά" σημείωσε ο αξιωματούχος.

Σημειωτέον, πως το euro2day σε σχετικό άρθρο με τίτλο "Χρήμα γιοκ έως τις 20 Αυγούστου" είχε αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας - μεταξύ άλλων - πως θα υπάρξει έκτακτο eurogroup για την Ελλάδα στις 20 Ιουλίου.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,86 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 4,53%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 2,3%, ο Mid 30 με κέρδη 3,03% και ο Small Cap 80 με άνοδο 5,86%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας 24,16%, οι Τηλεπικοινωνίες 15% και το Πετρέλαιο – Αέριο κατά 4,74%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι: Τράπεζες 4,7%, Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 3,20% και Κατασκευές-Υλικά 0,78%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Νεώριον (72,21%), Hellas OnLine (44%), ΕΒΖ (39,35%), ΕΛΙΧΘ (33,33%), ΔΕΗ (32,62%), Κλουκίνας-Λάππας (29,15%), κρετα φαρμ (27,40%), Dionic (26,36%), Cyclon (25,50%), Ντρουκφάρμπεν (20,83%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττι-Κατ (-26,83%), Γενική Τράπεζα (-26,38%), ΓΕ Δημητρίου (-26,32%), Κυριακούλης (-22,92%), Μπουτάρης (ΠΑ) (-20%), Yalco (-19,73%), Nutriart (-19,70%), Μπουτάρης (ΚΑ) (-19%), Attica Συμμετοχών (-18,75%) και Axon (-15%).

Αυτά και ευχές για ένα δροσερότερο Σαββατο Κύριακο…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v