Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Tράπεζες, αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν το κλίμα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινώσει στην Βουλή η κυβέρνηση δίνει η αγορά, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν οι προσδοκίες για ένα «φιλικό» προς τους ιδιώτες πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

ΧΑ:Tράπεζες, αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν το κλίμα
Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ανακοινώσει στη Βουλή η κυβέρνηση δίνει ήδη η αγορά, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν οι προσδοκίες για ένα ρεαλιστικό και «φιλικό» προς τους ιδιώτες μετόχους πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές ως προς τους στόχους εσόδων, αλλά περισσότερο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της είναι να δώσει έμπρακτα δείγματα στους εταίρους και στο εσωτερικό της θέλησής της να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, διαπραγματευόμενη την ίδια στιγμή την αναθεώρηση του μνημονίου.

Η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων προβλέπει την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, με αλλαγές όμως στο πρόγραμμα, που να διασφαλίζουν τη διατήρηση των υποδομών στην κατοχή του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι για υποδομές, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι εταιρείες ύδρευσης, θα επιλεγεί η μέθοδος της παραχώρησης εκμετάλλευσης με δημιουργία, όπου χρειάζεται, ρυθμιστικών αρχών. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το ίδιο μοντέλο να ακολουθηθεί και για τις σιδηροδρομικές υποδομές, εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον συνολικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αντίθετα, οι τρεις εταίροι σημφωνούν στην πώληση δραστηριοτήτων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ κι ο ΔΕΣΦΑ, ενώ για εταιρείες όπως η ΔΕΗ συζητείται το ενδεχόμενο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε πώληση ή συγχώνευση της ΑΤΕ με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της και της πλήρωσης των όρων που προβλέπει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι προσδοκίες που πυροδοτούν οι πληροφορίες για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οδηγούν σε νέα άνοδο των κρατικόχαρτων στο χρηματιστήριο. Ο τίτλος της ΔΕΗ καταγράφει από τα προεκλογικά χαμηλά του άνοδο που ξεπερνά το 75%, ενώ ακολουθούν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.

Τι συμβαίνει με την ανακεφαλαιοποίηση

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν στο ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισότιμη μεταχείριση με την Ισπανία και την Ιρλανδία και οι εγχώριες τράπεζες να λάβουν απευθείας κεφαλαιακή στήριξη από τον μηχανισμό στήριξης προκειμένου να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες είναι σαφές: Να προχωρήσει τώρα και γρήγορα η ανακεφαλαιοποίηση υπό την παρούσα δανειακή σύμβαση και να εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας το 2013 όταν θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο μηχανισμός της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης. Αν η Ελλάδα μέχρι τότε είναι συνεπής με τους στόχους, μπορεί να λάβει το bonus αναδρομικά.

Η αγορά εκτιμά ότι η παραπάνω διάθεση της κυβέρνησης θα οδηγήσει στην ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας από την τρόικα στο καυτό ζήτημα του προσδιορισμού των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

«Από τη στιγμή που ζητάμε ο EFSF να αναλάβει την 'ιδιοκτησία' του προγράμματος, αποδεχόμαστε να έχει και τον πρώτο λόγο», σημειώνει στο Euro2day στέλεχος της τραπεζικής αγοράς. Ο ίδιος προσδοκά ότι υπό αυτό το πρίσμα θα αποφευχθούν, ή θα περιοριστούν ελληνικές πρωτοτυπίες και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα απέχουν πολύ από αυτές που ισχύουν ή θα ισχύσουν για τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έκδοση κοινών μετοχών, κάτι που όπως γράφει σήμερα η στήλη Χαμαιλέων συμβαίνει ήδη στην Πορτογαλία. Το πορτογαλικό μοντέλο δείχνει πόσο μπορεί από τη μια το κράτος να λαμβάνει κοινές μετά ψήφου μετοχές για τα κεφάλαια που εισφέρει και την ίδια στιγμή να ωφελούνται και οι ιδιώτες μέτοχοι.

Κλειδί γι' αυτό είναι η αυξημένη χρήση των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων που μειώνει το ύψος των αναγκαίων αυξήσεων για το Δημόσιο, και επομένως την αξία των μετοχών που πρέπει να επαναγοραστούν σε ορίζοντα τριετίας- πενταετίας προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist στην ανάγκη ο EFSF να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες, με μακροχρόνιο ορίζοντα. Να μην περιμένει δηλαδή να ανακτήσει τα κεφάλαιά του στην τριετία ή στην πενταετία που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα του Τ.Χ.Σ., αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Το παραπάνω πολιτικό αίτημα συμπίπτει με το αίτημα των τραπεζιτών για αυξημένη χρήση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων ειδικού τύπου, των γνωστών CoCos. Όπως έγραψε το Euro2day, οι τραπεζίτες ζητούν οι ζημίες αποτίμησης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να καλυφθούν κεφαλαιακά με CoCos, χωρίς ημερομηνία λήξης, ώστε να συνυπολογίζονται στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

Βέβαια, αν δοθεί η δυνατότητα οι τράπεζες να επαναγοράζουν τα CoCos με τα κέρδη τους υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να λειτουργήσει εις βάρος της οικονομίας καθώς δεν θα μεγεθύνεται ο ισολογισμός τους και επομένως η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας.

Η αυξημένη χρήση των CoCos πάντως διευκολύνει τους ιδιώτες μετόχους ανεξαρτήτως του αν εκδοθούν κοινές μετά ψήφου μετοχές για το κράτος, μια και μειώνονται τόσο το ποσό της αύξησης όσο και το ποσό βάσει του οποίου θα επαναγοράσουν τις μετοχές από το κράτος.

Ταυτόχρονα, ενδεχόμενη αυξημένη χρήση των CoCos θα λειτουργήσει υπέρ των παλαιών μετόχων μια και μειώνει το dilution που θα υποστούν, όπως και το ύψος της ελάχιστης συμμετοχής.

Η πρόταση για αυξημένη χρήση των CoCos και κυρίως το… bonus που δίνει στους παλαιούς μετόχους αναμένεται να εντείνουν την πίεση για… συγχωνεύσεις.

Αν η κυβέρνηση και η τρόικα αποδεχθούν την αυξημένη χρήση Cocos θα ενταθούν οι ήδη διενεργούμενες συζητήσεις συγχωνεύσεων καθώς οι παλαιοί μέτοχοι θα επιδιώξουν να μείνουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Εντός των ημερών ο ορισμός νέας διοίκησης στο Τ.Χ.Σ.

Εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να επιλεγεί το νέο «διευθυντήριο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα πρόσωπα δηλαδή που θα στελεχώσουν την εκτελεστική επιτροπή και το γενικό συμβούλιο, και μέχρι τα τέλη του μήνα να προσδιοριστούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης.

Η τεχνική εικόνα των τραπεζών επιβεβαιώνει την επιστροφή των προσδοκιών. Οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι διατηρούνται σε ανοδική τάση, κάτι που επιβεβαίωσε και η χθεσινή συνεδρίαση καθώς η ΕΤΕ και η Alpha Bank κράτησαν τα επίπεδα του 1,30 και του 1,15 ευρώ αντίστοιχα, μακριά όμως από τις στηρίξεις του 1,08 ευρώ η ΕΤΕ και του 0,98 ευρώ η Alpha Bank.

Ανοδικό σήμα έχουν δώσει και κάποια κρατικόχαρτα (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) καθώς υπό την πίεση να δώσει έμπρακτα δείγματα καλής θέλησης στην τρόικα η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αποκρατικοποιήσεων-εξπρές καθώς και κλείσιμο ή συγχώνευση περιττών δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Στο διεθνές περιβάλλον, η ημερήσια εικόνα του VIX (δείκτης μεταβλητότητας της αγοράς) στον S&P 500 προϊδεάζει, επίσης, για έναν καυτό Ιούλιο. Όπως σημειώνει ο πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων κ. Γ. Καραφωτιάς, υπάρχει συσσώρευση του VIX στην περιοχή του 20,60 - 21,30, κάτι που σύντομα θα δώσει κατεύθυνση στον S&P.

Αν o VIX διασπάσει ανοδικά το 21,30, θα επανέλθει ο φόβος στις αγορές με αποτέλεσμα ο S&P να κινηθεί προς τις 1.250 μονάδες (νέο χαμηλό 2012).

Πάντως, πιθανότερη θεωρείται μια νέα ανοδική κίνηση καθώς και άλλοι τεχνικοί δείκτες δείχνουν ότι η μεταβλητότητα θα υποχωρήσει, διευκολύνοντας την ανάληψη ρίσκου. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, και με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα επένδυσης που παρατηρούνται στην αμερικανική αγορά, είναι πιθανόν να προκληθεί ένας νέος αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος ανόδου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 3 ως 6 εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v