Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: ΟΤΕ και ΟΠΑΠ βάζουν "πλάτη"

«Κουμπωμένο» το Χ.Α. μετά τις προγραμματικές, επιβεβαιώνει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για ΓΔ και 20άρη. Πολύτιμες στηρίξεις και σήμερα από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ενώ το προσπαθεί και η ΔΕΗ.

Η σκληρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) για τις αποκρατικοποιήσεις αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Σε μία συνεδρίαση μετριότατων συναλλαγών, βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν. Προς τις 635 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 230 ο Ftse 20, ενώ η αξία των συναλλαγών μόλις που περνά τα 2,6 εκατ. ευρώ (στις 10.55), με πιέσεις σε Alpha Bank, Eurobank αλλά και σε , Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ.

Ο τζίρος είναι μετριότατος και δεν δείχνει να οδηγεί κάπου, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ενώ οι περισσότερες συναλλαγές, περίπου 660.000 ευρώ, είχαν γίνει στη ΔΕΗ, στα πρώτα 35΄ της συνεδρίασης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως για να αμβλυνθεί η αντιπαράθεση των δύο ισχυρών πολιτικών πόλων (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) θα μπορούσαν να πρυτανεύσουν άλλες λύσεις, πιο δόκιμες σε αυτήν τη συγκυρία.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, σημειώνουν, η κυβέρνηση να δώσει δείγμα γραφής προς τους δανειστές, την τρόικα, ξεκινώντας από μη εισηγμένες εταιρείες, για να ακολουθήσουν όμιλοι όπου το Δημόσιο διατηρεί μετοχική σχέση. Και με κύρια προϋπόθεση τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, μία πιθανή χρηματιστηριακή μόχλευση, που θα διευκόλυνε και την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων.

Άλλο είναι, για παράδειγμα, να βγάζεις στο σφυρί λόγου χάρη δραστηριότητες της ΔΕΗ, όταν η χρηματιστηριακή αξία της Επιχείρησης έχει συρρικνωθεί στα 568 εκατ. και άλλο όταν αποτιμάται σε πιο πραγματικές αξίες.

Θυμίζουμε πως σε διάστημα 52 εβδομάδων η μέγιστη τιμή για τη μετοχή της ΔΕΗ είναι τα 9,60 ευρώ (στις 25/7/2011) και η χαμηλότερη στο 1,13 ευρώ (στις 5/6/2012).

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η σύγκλιση των δύο (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) στο ουσιώδες θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συμφωνούν επί της ουσίας και με τη θέση των τραπεζιτών πως η κεφαλαιακή ενίσχυση των ομίλων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω του ESM, ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος.

Είναι μία κοινή θέση, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Αθήνα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Δεδομένου ότι στο Eurogroup θα παραβρεθεί και η τρόικα για να παρουσιάσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να ρίξει στο τραπέζι μία από τις ελάχιστες προτάσεις που ενστερνίζεται η κυβέρνηση και υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ας έκανε η ελληνική πλευρά τουλάχιστον την προσπάθεια και αν δεν τελεσφορούσε θα είχαμε αν μη τι άλλο τη σύγκλιση ακόμη μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού φάσματος σε ένα τόσο βασικό ζήτημα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει μπροστάρης της προσπάθειας αντίδρασης με χαμηλό στο 1,36 και τοπικό υψηλό στο 1,40 ευρώ, με μέτριες συναλλαγές. Περιμένουμε στη συνέχεια να απορροφηθεί η όποια προσφορά υπάρχει στη μετοχή της ΔΕΗ για να ακολουθήσει τη φορά του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Η βραχυπρόθεσμη τάση, σε διάστημα μηνός, για ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως για τον ΟΠΑΠ παραμένει ανοδική γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά στη συνέχεια.

Προσώρας, κρατάμε την άνετη επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης στήριξης για τον Γενικό Δείκτη και για τον Ftse 20 και τις συνεχιζόμενες στηρίξεις που δίνονται -όσο υπάρχει προσφορά, πίεση στις τράπεζες- από ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v