Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα στα κρατικόχαρτα

Με τα… κρατικόχαρτα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, το Χ.Α. αντιδρά στις 650 μονάδες. Παρακάμπτοντας νέες παραιτήσεις, δυσοίωνες προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση και αντιπαράθεση Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεδρίαση με αμφίσημες ενδείξεις ωθεί το Χ.Α. προς τις 650 μονάδες. Εν μέσω παραιτήσεων, προβλέψεων για ύφεση 6,9% το 2012 και συνέχιση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, το Χ.Α. ενισχύεται. Με τον FTSE-20 προς τις 240 μονάδες, τον FTSE/Mid κατά 2,1% υψηλότερα, αλλά με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 17 εκατ. ευρώ.

Ώθηση στη βραχυπρόθεσμη τάση δίνεται και σήμερα από τους λίγο έως πολύ συνήθεις υπόπτους. Και αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ. Ακολουθούν βέβαια ακόμη και ορισμένα μη τραπεζικά χαρτιά, όμως το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος εστιάζει στα λεγόμενα κρατικόχαρτα.

Βέβαια, κρατικόχαρτο δεν είναι πλέον ο ΟΤΕ, ωστόσο για διάφορους και διαφορετικούς λόγους εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία, με την τιμή της μετοχής κατά 6,69% υψηλότερα στα 2,46 ευρώ. Κατά 6,45% ενισχύεται η ΔΕΗ στα 2,64 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ κατά 3,50% στα 5,33 ευρώ.

Σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, αλλά και σε αυτά της περασμένης εβδομάδας πως λόγω και αποκρατικοποιήσεων και της αδυναμίας των τραπεζών το παιχνίδι θα δινόταν κυρίως σε αυτήν την τριάδα. Από τη στιγμή μάλιστα όπου η δεικτοβαρής Coca Cola 3E εμφανίζει τελευταία σημάδια αδυναμίας, το βάρος θα έπεφτε κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Τουλάχιστον έτσι δημιουργείται κλίμα, τεχνητό έστω, αλλά απαραίτητο για τη διατήρηση της μόχλευσης.

Σχετική κινητικότητα όμως σημειώνεται και σε μετοχές εταιριών που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις αποκρατικοποιήσεις, με τη Ζάχαρη να ενισχύεται κατά 6,43% στο 1,01 ευρώ.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, το ΙΟΒΕ προχωρεί σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της οικονομίας για το 2012. Με πρόβλεψη για ύφεση στο 6,9% από το αρχικό 5% και ανεργία στο 23,6% από εκτίμηση για 20% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητη η παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα ο υφυπουργός εργασίας Ν. Νικολόπουλος, προερχόμενος από τη Ν.Δ. Όπως εξηγεί στην επιστολή παραίτησής του, πεποίθησή του είναι πως η επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα και η διόρθωση των στρεβλώσεων στα εργασιακά «θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι από την αρχή».

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - αντιπολίτευσης η κίνηση αυτή του πολιτευτή της Ν.Δ., όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Για μια κυβέρνηση που ξεκίνησε με παραιτήσεις με το… καλημέρα και με παραιτήσεις συνεχίζει την αμέσως επομένη των προγραμματικών. Σε μια πολύ δύσκολη καμπή, όπου στα ευρωπαϊκά fora δίνονται πολλές κρίσιμες μάχες.

Πριν από λίγο, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε οριακά στις 6.410 μονάδες, κατά 0,25% ο CAC 40 στις 3.161 μονάδες και κατά 0,48% υποχωρεί ο FTSE 100 στις 5.635 μονάδες. Στα 1.584,10 δολάρια η ανά ουγκιά τιμή του χρυσού, υψηλότερα στα 89,25 δολάρια το brent και λίγο χαμηλότερα στο 1,2295 δολάριο το ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v