Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καθοδική εκτόνωση μετά τη συσσώρευση!

Απόλυτη αλλαγή σκηνικού. Η “κόπωση” ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 συνεδριάσεων. Στο χαμηλό ημέρας και με πωλητές έκλεισαν 15 από τις 20 μετοχές του FT 20.

Απόλυτη αλλαγή σκηνικού και ελαφρώς αναμενόμενη για όσους περίμεναν την “κόπωση” των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη διστακτικότητα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων.

Είναι γεγονός ότι σε τέσσερις, από τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να κάνει την εκ νέου υπέρβαση των 650 μονάδων, προκειμένου να “αγχώσει” τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με απόλυτο γνώμονα τα τεχνικά δεδομένα.

Έτσι στις 4/7 ο Δείκτης βρέθηκε, ενδοσυνεδριακά, στις 650,51 μονάδες, στις 5/7 στις 662,49, στις 9/7 στις 652,33 και σήμερα στο πρώτο μισό της συνεδρίασης αναρριχήθηκε μέχρι τις 651,73 μονάδες.

Όμως και στις τέσσερις αυτές περιπτώσεις έκλεισε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, με την σημερινή συνεδρίαση να δίνει την καθοδική εκτόνωση, ενώ τα πράγματα, για FTSE και Γενικό Δείκτη, θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν δεν γινόταν εσπευσμένη “επιστράτευση” της Coca-Cola, που προσπάθησε, με όχι ιδιαίτερη δυναμική, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα (!)

Από τους πρωταγωνιστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, το σήμα υποχώρησης δόθηκε κατ΄ αρχήν από τον ΟΠΑΠ που έδειξε ότι έχει σαφείς δυσκολίες να κινηθεί υψηλότερα των 5,30 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 5,31), για να ακολουθήσει ο ΟΤΕ που συνάντησε σημαντική προσφορά υψηλότερα των 2,50 ευρώ και διόρθωσε περισσότερο άτσαλα από τους τρεις, ενώ τελευταία παρέδωσε το θετικό πρόσημο η ΔΕΗ.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα στις έτσι κι αλλιώς “δυσκίνητες”, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όπου η τεχνική εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά.

Και όλα αυτά, ενώ είχε προηγηθεί και η κατηγορηματική διάψευση των φημών, από Πειραιώς και Εθνική, που αναφερόντουσαν σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία Τραπεζικού σχήματος που θα περιελάμβανε και την Εμπορική.

Αντίθετα, επιθετικά ανοδικά ξεκίνησε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, με την Αγορά να υποδέχεται θετικά την αποχώρηση Ηλιάδη, όμως και αυτή υπέκυψε στο τέλος στο γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ του Μ. Draghi ότι ο ESM δεν θα είναι έτοιμος για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών έως τα τέλη του έτους αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Schaeuble ότι ο ESM δεν θα ενεργοποιηθεί ανακεφαλαιοποιώντας Τράπεζες πριν να είναι έτοιμος ο μηχανισμός συλλογικής και καθολικής εποπτείας των Τραπεζών, ετεροχρονίζουν τους σχεδιασμούς και μετριάζουν τις προσδοκίες για την Ελλάδα και τις επόμενες κινήσεις του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήλθαν και η τελικές δημοπρασίες που βρήκαν τον Δείκτη, στις 17.00, στις 626,01 μονάδες και το έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι 15 από τις 20 μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Alpha Bank, CPB, MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική και Πειραιώς (!!!)
Εντυπωσιακή κατάρρευση και της τεχνική εικόνας σε δείκτες και επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς η σημερινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 11 συνεδριάσεων για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι μη Τραπεζικοί τίτλοι του 20αρη έχουν κλείσει με πωλητές, ενώ από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές με υπόλοιπο πωλήσεων έκλεισαν οι Κύπρου και Alpha Bank.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός έκλεισε στο κάτω όριο της αποφασιστικής ζώνης στήριξης 625 – 620 μονάδων και αν δώσει χαμηλότερα κλεισίματα είναι πιθανόν να αναζητήσει στήριξη στις 580 μονάδες.

Ο FTSE έχασε, έστω και οριακά, το σημείο – κλειδί των 225 μονάδων και αν δεν το επανακαταλάβει άμεσα, τον περιμένουν οι επόμενες στηρίξεις στις 215 και 200 μονάδων.

Με σαφώς επιδεινούμενη εικόνα ο Τραπεζικός δείκτης, συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι στις τελευταίες επτά (!) Τελευταίο προπύργιο το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 200 μονάδων, πριν βάλει σε δοκιμασία τις 180 μονάδες.

Όχι καλύτερη η εικόνα στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Έτσι η Εθνική έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την θεωρούμενη αποφασιστική ζώνη στήριξης στα 1,31 – 1,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 1,16 – 1,15 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη, τεχνικά, η εικόνα για την Alpha Bank που άφησε πίσω της την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη 1,20 – 1,15 ευρώ και αν δεν αλλάξει εντυπωσιακά το κλίμα η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ.

Θετική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street, όμως η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής, καθώς οι περισσότερες εκτιμήσεις οίκων και αναλυτών παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ολλανδίας και της Αυστρίας προχώρησε ο Αμερικανικός οίκος Egan Jones.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομία της Ολλανδίας σε "Α" από "ΑΑ-" προηγουμένως, θέτοντας αρνητικό outlook. Αντίστοιχα, υποβάθμισε και την αξιολόγηση της Αυστρίας σε "Α" από "Α-" με αρνητικό outlook.

Όπως αναφέρει ο οίκος, μπορεί οι Αγορές να επικρότησαν την απόφαση της Ευρωζώνης να στηρίξει με 100 δισ. ευρώ τις Ισπανικές Τράπεζες ωστόσο το συγκεκριμένο κόστος θα το απορροφήσουν κυρίως οι βόρειες Χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον, τη θέση των δυο Χωρών επιβαρύνει το ενδεχόμενο και η Ιταλία να κάνει χρήση των μηχανισμών στήριξης (EFSF ή ΕSM) με συνέπεια περαιτέρω επιβάρυνση.

Από την άλλη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 6,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το περασμένο έτος, ποσοστό χαμηλότερο από το 12,7% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα να εκκρεμεί σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ισπανία, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην πολύωρη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, κερδίζοντας παράταση ενός έτους της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματός της.

Πλέον η Χώρα πρέπει να συρρικνώσει το έλλειμμά της στο 6,3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014.

Για την Ισπανία, ο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ δήλωσε πως στόχος είναι η "διαμόρφωση της συμφωνίας κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, γεγονός που θα επιτρέψει τη χορήγηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα", πρόσθεσε. Νέα σύνοδο του Eurogroup θα διεξαχθεί για τον σκοπό αυτόν στις 20 Ιουλίου. Ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου για την Ισπανία μπορεί να φθάσει τα δεκαπέντε χρόνια, αλλά θα είναι κατά μέσον όρο δωδεκάμισι χρόνια, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ. “Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την Ελληνική πλευρά”, είπε. Οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Θα βρεθεί λύση για το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, πρόσθεσε ο Γιούνγκερ.

Σε περικοπές 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η Ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η νέα δόση δεν θα εκταμιευτεί πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά το ομόλογο των 3,1 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο και κατέχεται από την ΕΚΤ θα πληρωθεί κανονικά.

Ένα "μεγάλο μαύρο σύννεφο αβεβαιότητας" πλανάται πάνω από τις Επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή οι ηγέτες της Ευρωζώνης καθυστερούν να λύσουν τα προβλήματα Δημόσιου χρέους, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική αυτή "παρουσιάζει το σοβαρό μειονέκτημα ότι, κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το πρόβλημα συνεχίζει διαρκώς να μεγαλώνει και το μέγεθος των (Δημόσιων) χρεών, τα οποία θα πρέπει στο τέλος να ρυθμιστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συνεχίζει να αυξάνεται".

Στο κεφάλαιο για την Ευρώπη, και ειδικά για την Ελλάδα, η Citigroup θεωρεί ότι η Χώρα μας δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το δεύτερο πακέτο στήριξης, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το δρόμο της εξόδου.

Ακόμη όμως και χωρίς αυτήν την προοπτική, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, αφού εκτιμά ότι το 2012 η συρρίκνωση θα φτάσει το 7,5%, το 2013 θα φτάσει στο 10,1%, το 2014 στο 1,1%, ενώ από το 2015 θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 4,5%. Σύμφωνα με τη Citi η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ελαφρώς χειρότερη από ότι αναμενόταν, αφού η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,7% το 2013.

Για την Ιταλία η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ σε ύφεση θα είναι η οικονομία το 2012 και το 2013, με ρυθμούς 2,6% και 2% αντίστοιχα. Το 2014 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με μόλις 0,1% και το 2015% θα είναι στο 0,9%. Μάλιστα, η Citigroup αναμένει το 2013 η Χώρα να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Άσχημα θα είναι τα πράγματα και για την Ισπανία, με τη Citigroup να αναμένει να λάβει δάνειο από την Τρόικα, μπαίνοντας επισήμως σε διαδικασία Μνημονίου. Ύφεση θα υπάρξει για τα δύο πρώτα χρόνια, με -2,1% και -3,1% το 2012 και το 2013, ενώ το 2014 και το 2015 θα υπάρχει ανάπτυξη με 0,4% και 1,9%.

Η RBS δηλώνει “long” στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, μετά και τις πρόσφατες κινήσεις-αποφάσεις της ΕΚΤ και αναμένει στους επόμενους μήνες περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα στηρίξουν την ρευστότητα.

Σε ότι αφορά όμως τις Ελληνικές Τράπεζες, οι ανησυχίες παραμένουν και είναι πολλές, με την RBS να “βλέπει” περισσότερες δύσκολες μέρες προσεχώς. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο σε σχέση με τις οικονομίες τους και πρέπει να συμμετάσχουν σε μια μακρά διαδιακασίας de-risking, η οποία κατά την άποψή της RBS, θα αφαιρέσει 5,1 τρισ ευρώ από τους ισολογισμούς τους, στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι χαράσσοντες πολιτική θα τις στηρίξουν με ρευστότητα, όπως προσθέτει ο οίκος, αλλά οι Τράπεζες χρειάζονται και κεφάλαια επίσης. Όπως εκτιμά, οι Τράπεζες θα πρέπει να βρουν 210 δισ. ευρώ κεφάλαια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λόγω της επιδείνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης των “κακών” δανείων. Παρ΄ όλες αυτές τις προκλήσεις, πάντως, η RBS τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα θα επιβιώσει, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά τη Ελλάδα, η RBS υποστηρίζει ότι το Τραπεζικό σύστημα θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται. Οι Ελληνικές Τράπεζες χρειάζονται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση. Έχουν εκταμιευτεί τα 18 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, ωστόσο, μετά τις απώλειες 21 δισ. ευρώ λόγω του PSI, περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων είναι αναγκαίες. Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται και το ποσοστό να υπερβαίνει το 15% των συνολικών δανείων για ορισμένες Τράπεζες.

Οι καταθέσεις αποτελούν μία ακόμα σημαντική ανησυχία μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα εάν η συμμαχία των τριών κομμάτων της Κυβέρνησης αρχίσει και γίνεται ασταθής και η απειλή της εξόδου από το ευρώ επιστρέψει.

Όπως επισημαίνει η RBS, η σχετική αντιστροφή του κλίματος το τελευταίο διάστημα, αν και δεν αναμένεται να “σώσει” το Τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, τουλάχιστον θα μπορέσει να του δώσει λίγο περισσότερο χρόνο.

Ο κίνδυνος περαιτέρω αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους είναι υπαρκτός αλλά δεν αναμένεται να συμβεί το 2012, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της RBS. Ακόμη όμως και να συμβεί, το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού χρέους είναι τώρα στον επίσημο τομέα και άρα μειώνει τον αντίκτυπο ενός νέου PSI στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Ολοένα και πιο δύσκολοι καθίστανται οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τις Κυβερνήσεις της Περιφέρειας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία στην τελευταία έκθεση της αναφέρει ότι η ύφεση και οι προκλήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο δυσχεραίνουν την προσαρμογή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Η JP Morgan θεωρεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί βασίζονται σε υποθέσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όπως η αύξηση των δημόσιων εσόδων από την αύξηση της φορολογίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, που ενώ δείχνει βελτίωση σε επίπεδο πρωτογενούς ισοζυγίου, το συνολικό έλλειμμα δεν μειώνεται σύμφωνα με τον στόχο. Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία και η Ισπανία βλέπουν τα ελλείμματα τους να αυξάνονται, ενώ στην Ιταλία η κατάσταση φαίνεται ότι είναι καλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η στάση αναμονής θα συνεχιστεί περιμένοντας τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, με θέμα την ποσοτική χαλάρωση στην Αμερική και το ΑΕΠ της Κίνας την Παρασκευή που θα επιβεβαιώνουν ή όχι την επιβράδυνση της Κινέζικης οικονομίας.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το ποσό του 1,625 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων μη δεσμευτικών προσφορών ύψους 375 εκατ. ευρώ- άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,70% (έναντι του 4,73% στην προηγούμενη δημοπρασία), ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,16 φορές (από 2,14 φορές προηγουμένως).

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από το ναυάγιο του 20αρη, μόνο η Coca-Cola διασώθηκε με θετικό πρόσημο (+0,20%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 8% για Εθνική και Μυτιληναίο, του 7% για Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Πειραιώς και του 6% για Alpha Bank, Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος περίπου 30 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 651.73 (13.16) και χαμηλό τις 621,58 μονάδες (17.10) και έκλεισε στις 621,69 με απώλειες 3,26%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 32 εκατ. από τα οποία τα 0,7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΤΕ).

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές έναντι 89 πτωτικών και για 36 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Αγοράς, δηλώνει ο Βαγγέλης Χαρατσής.

Σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Beta Sec., η Αγορά μετά τις εκλογές παρουσίασε ένα καλύτερο πρόσωπο, καθώς φαίνεται ότι οι αρνητικές ειδήσεις είχαν αποτυπωθεί με το παραπάνω στις τιμές και από την άλλη υπάρχει η προοπτική, με τις ενέργειες που θα κάνει η Κυβέρνηση αντιστροφής του κλίματος.

Η προοπτική αυτή δίνει μία θετική διάσταση στην Αγορά και ενδεχομένως να την οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Η τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησιάζει το12% του Ελληνικού ΑΕΠ και είναι αποτέλεσμα του παρατεταμένου αρνητισμού και της ειδησεογραφίας για την Ελληνική οικονομία.

Η οποιαδήποτε θετική είδηση θα μπορούσε να ανατιμολογήσει – αναπροσαρμόσει τις αποτιμήσεις που θα προσεγγίσουν το 20 – 25% του ΑΕΠ, όμως και με τα τότε δεδομένα το Χ.Α. δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ακριβό.

Όλο το “στοίχημα” θα παιχτεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και ανασύνταξης της οικονομίας, επισημαίνει ο κ. Χαρατσής.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων. Όμως παρά την μεταβλητότητα δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. του FTSE. Αντίθετα αυξημένη κινητικότητα σημειώθηκε στα συμβόλαια επί μετοχών με 41894 Σ.Μ.Ε. Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά καλύτερη αμυντική συμπεριφορά γύρισαν κοντά σε premium 0,80%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3299, τιμή εκκαθάρισης 225,25), κινήθηκαν μεταξύ 222,25 και 236,75 μονάδων.

Συμμετοχή μηδέν από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7300 Εθνική, 200000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9488), Alpha Bank (6728), Πειραιώς (2899), Κύπρου (6096), ΔΕΗ (5965), ΟΤΕ (4432), ΟΠΑΠ (2236), CPB (2072), Coca-Cola (199), Intralot (181), MIG (249), Ελλάκτωρα (101), Μυτιληναίο (598), ΓΕΚ (144), Ταχ. Ταμιευτήριο (191).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 62% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 346 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (185 δικαιώματα αγοράς και 161 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (6370250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v