Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού με πτώση στο ΧΑ-Κρατά η Κύπρου

Διευρύνονται οι απώλειες στη Σοφοκλέους. Κερδίζει χρόνο η Αθήνα, που θα πρέπει να πείσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Πτώση για Εθνική, Αlpha, Eurobank, ΟΤΕ. Με αρνητικό πρόσημο και η ΔΕΗ. Κέρδη για Κύπρου.

Χαμηλού κόστους διατήρηση της πλαγιοανοδικής κίνησης, με το Γενικό Δείκτη πέριξ των 650 μονάδων και τον FTSE-20 οριακά πάνω από τις 235 μονάδες.

Με μετριότατο τζίρο (περί τα 12 εκατ. ευρώ) και υπό τη σκιά των διαβεβαιώσεων Γ. Στουρνάρα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και τη θερμή παραίνεση του Wolfgang Schauble προς το νέο τσάρο της ελληνικής οικονομίας.

Στον τραπεζικό κλάδο τα σενάρια Εθνικής - Πειραιώς διαψεύδονται, ενώ κοινή είναι η πεποίθηση πως οι όποιες συγχωνεύσεις στον κλάδο θα καθοριστούν εν πρώτοις από το ΤΧΣ, δευτερευόντως από την ΤτΕ και λιγότερο από τους υφιστάμενους μετόχους και τραπεζίτες.

Όσον αφορά στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ESM, παρά τους αρνητικούς οιωνούς, γνώστες του παρασκηνίου επιμένουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει κλείσει οριστικά.

Η μέχρι τώρα τεχνική εικόνα των τραπεζικών μετοχών παραπέμπει σε μια λογική στάση αναμονής, ανάμικτης με επιφυλακτικότητα αλλά και προσδοκίες.

Η Εθνική διατηρείται κοντά στο 1,40 ευρώ, η Alpha Bank στο 1,18 ευρώ, η Eurobank οριακά πάνω από το 0,70 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές και κινητικότητα στην Τράπεζα Κύπρου με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως ο Γ. Στουρνάρας κέρδισε ένα γύρο ανανεώνοντας ουσιαστικά την κρισιμότατη συνάντηση με τους εταίρους για τις 20 Ιουλίου. Εάν μέχρι τότε έχει γίνει έστω και ένα ουσιώδες βήμα και η τρόικα έχει αμβλύνει την έκθεσή της, τότε θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε μεν επίσημα αίτημα για παράταση εφαρμογής του προγράμματος για δύο χρόνια, ωστόσο φέρεται να συζητήθηκε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Πάντα οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το ομόλογο, που λήγει στις 20/8, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κάλυψης, καθώς το Eurogoup σε κάθε περίπτωση θα βρει λύση.

Από τεχνική πλευρά, ο Γενικός Δείκτης, εάν κατοχυρώσει τις 650 μονάδες, μπορεί να συνεχίσει προς τις 680 χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή ξένων επενδυτών. Μέχρι νεωτέρας θα επιμείνουμε πως το καθοδικό σενάριο παραμένει ενεργό.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE-20, ο ΟΠΑΠ υποχωρεί οριακά στα 5,23 ευρώ. Η Εθνική κερδίζει άλλο ένα 4,53% στα 2,77 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 2,46 ευρώ. Οι υψηλότερες τιμές για Μέτκα, MIG, Motor Oil, Jumbo.

Από τις μετοχές εταιριών, φορέων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ ενισχύονται προς τα 10,90 και τα 13,70 ευρώ αντίστοιχα, αντιθέτως υποχωρεί προς το 1 ευρώ η Βιομηχανία Ζάχαρης.

Περίπου την ίδια ώρα στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,10% στις 5.680 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,50% στις 6.485 μονάδες και κατά 1,35% ο CAC 40 στο Παρίσι στις 3.200 μονάδες.

Ενισχύονται ο χρυσός στα 1.596 δολάρια ανά ουγκιά, το ευρώ στο 1,2315 δολάριο, ενώ υποχωρεί στα 89,25 δολάρια το brent.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v