Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φτιάχνοντας τα "κρατικόχαρτα"

"Πάγο" στο ταμείο βάζουν οι δανειστές μέχρι να συμμορφωθεί η Αθήνα. Ψήφος εμπιστοσύνης Schaeuble στον Στουρνάρα, όμως το Βερολίνο περιμένει έργα και όχι άλλα λόγια. Συνεχίζεται η… ωραιοποίηση της αποτίμησης "κρατικόχαρτων".

Είκοσι λεπτά ασχολήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης με την Ελλάδα. Ήταν αρκετά ώστε να ακούσουν τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να τους εξηγεί πού βρίσκεται το πρόγραμμα της χώρας μας και να τους διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να πιάσει τους απαιτούμενους στόχους.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου από τις Βρυξέλλες, όπου η συνάδελφος σημειώνει: «Βεβαίως οι υπουργοί επανέλαβαν στον κ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης της Ελλάδας με δόσεις εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και οριστικοποιηθούν όλα τα μέτρα.
Αυτό θα τραβήξει μέχρι το φθινόπωρο, και μέχρι τότε οι δανειστές μας θα βρουν τη φόρμουλα για να αποπληρώσουν τα ομόλογα των 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Θα καλύψουν δηλαδή τις δικές τους ανάγκες, αλλά δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουν την Αθήνα με ρευστό για να καλυφθούν εσωτερικές ανάγκες».

Αν και δυσάρεστα τα νέα, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως δεν ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενα. Εξελίξεις που στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχει προεξοφλήσει και έχει αφομοιώσει το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 650 μονάδων και τον FTSE 20 στις 235, με αστάθμητο-πτωτικό παράγοντα τις τράπεζες, αλλά συγκεκριμένα «κρατικόχαρτα» σε πλήρη αντίδραση.

Περίπου 1,5% χαμηλότερα η μετοχή της Εθνικής σε διάστημα εβδομάδας (αλλά με θετική απόδοση 37% σε διάστημα μηνός), αλλά κατά 22% υψηλότερα ο ΟΤΕ και σχεδόν «διπλωμένος» (89%) από τα προ μηνός χαμηλά. Ανάλογη η σύγκριση με Alpha Bank, Eurobank ή Πειραιώς με τη ΔΕΗ αλλά και τον ΟΠΑΠ, κάτι που δείχνει αφενός τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος, αφετέρου την κλίση των πονταρισμάτων.

Κατά 85,31% έχει ενισχυθεί σε διάστημα μηνός η μετοχή της ΔΕΗ, κατά 43,41% του ΟΠΑΠ, εάν μάλιστα κρίνουμε αυτήν την πορεία (όπως και του ΟΤΕ) σε σχέση και με την αξία των συναλλαγών-κομματιών έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι παίζεται στο Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι προφανές πως συγκεκριμένα εγχώρια κυρίως όμως ξένα «συμφέροντα» ποντάρουν βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως και επενδυτικά. Κατ' αρχάς, στην προοπτική να κινηθούν κάποια στιγμή οι αποκρατικοποιήσεις (οπότε οι υψηλότερες αποτιμήσεις διευκολύνουν ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους), ενώ παράλληλα ξένοι παίκτες φαίνεται να χτίζουν μεθοδικά θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 2-5 εισηγμένων.

Όταν από τις σελίδες του euro2day είχαμε αναφερθεί στις αγορές του Silchester στον ΟΠΑΠ η τιμή της μετοχής είχε υποχωρήσει έως τα 3,50 ευρώ (13/6 τοπικός ιστορικός πυθμένας;), με το γνωστό και από τη ΔΕΗ λονδρέζικο fund να μαζεύει «χαρτιά» του Οργανισμού, ενώ και η Morgan Stanley φαίνεται πως δούλευε για τελικό πελάτη (ή πελάτες).

Το ότι συγκεκριμένοι παίκτες μαζεύουν δεν ακυρώνει κανένα από τα δύο βασικά σενάρια, ούτε της βραχυπρόθεσμης αξιοποίησης της προσπάθειας ωραιοποίησης των αποτιμήσεων (λ.χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ) ούτε της στρατηγικής συμμετοχής, εν όψει πιθανών εξελίξεων. Λέμε πιθανών γιατί σχεδόν τα πάντα είναι ρευστά… και το τραπεζικό μέτωπο ανοιχτό.

Όμως, και στις τράπεζες παρατηρούνται ενδιαφέρουσες κινήσεις, υποθέτουμε, από παίκτες που θα πόνταραν στο ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης φιλικής προς τους υφιστάμενους μετόχους ή ακόμη καλύτερα σε πιθανή διαδικασία ενίσχυσής τους με τρόπο που θα παραπέμπει λίγο προς τον ισπανικό.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε και τη σχετική ειδησεογραφία, τις φήμες και τις διαρροές που σχετίζονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς για τις τράπεζες «κλειδί» θα είναι οι όροι (και οι τιμές) των ΑΜΚ.

Γνωρίζουμε πως το θέμα ΔΕΝ έχει κλείσει ακόμη και τα 2-3 βασικά ενδεχόμενα είναι στο… τραπέζι και εξίσου πιθανά.

Γι' αυτό δίνουμε περισσότερη προσοχή σε όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του euro2day με τον Wolfgang Schaeuble να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ την προσπάθεια του Γιάννη Στουρνάρα. Θεωρώντας δεδομένο πως ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη πολύ καλύτερη χημεία με τον Γερμανό τσάρο από ό,τι οι δύο προκάτοχοί του (Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου…), θα δίναμε περισσότερους πόντους στον κ. Στουρνάρα να πείσει τους δανειστές. Με την προϋπόθεση πως θα γίνει ΣΥΝΤΟΜΑ έστω ΜΙΑ σημαντική-ηχηρή (έτσι την ονομάζουν στη Συγγρού) κίνηση, που θα αμβλύνει κάπως τις αρνητικές εντυπώσεις.

Το Χ.Α. και όσοι μένουν εντός παιδιάς περιμένουν αυτά τα δείγματα γραφής για να κινηθούν ανάλογα είτε καθοδικά είτε ανοδικά. Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως εάν μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις επιβεβαιωθούν οι σημαντικές στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και υπάρξει όντως μία ηχηρή ενέργεια το καθοδικό σενάριο (επικρατέστερο μέχρι τώρα) θα αποτελέσει ευκαιρία για τοποθετήσεις, παρά για περισσότερες ρευστοποιήσεις.

Θεωρούμε πολύ κρίσιμο το διάστημα έως τις 20-25 Ιουλίου, συνάμα καθοριστικό για την πορεία (και) του Χ.Α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v