Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ βλέπει… Μαξίμου

Καθοριστικότατη, όσο καμία άλλη μέχρι τώρα, η απογευματινή (19:00) σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα. Κλειδί η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για FTSE 20 και Γενικό Δείκτη.

Σε καθοδική εκτόνωση μετά τη συσσώρευση αναφερόταν χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 συνεδριάσεων. Με θεαματικό γύρισμα από τις 15:00 και μετά, με κλείσιμο βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, τον FTSE 20 στις 224,26 μονάδες και τον Γενικό Δείκτη στις 621,69 μονάδες.

Αυτή η κόπωση σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται από την υπεραπόδοση συγκεκριμένων μετοχών, που μέχρι τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά υψηλά έφθαναν έως και 90% σε διάστημα μηνός.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση των ΟΤΕ, ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ, ενώ ανάλογη διακύμανση είχαν και ορισμένες ακόμη μετοχές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, εξαιτίας αφενός της αδυναμίας των τραπεζών κι αφετέρου των σκιών που προέκυψαν σε πολιτικό επίπεδο, έκριναν φρόνιμο να κατοχυρώσουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και να περιμένουν την αγορά χαμηλότερα προς τις πρώτες στηρίξεις.

Αυτό είχε διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις και τα τεχνικά σήματα κυρίως από τις τράπεζες μας καθιστούν πολύ προσεκτικούς κι επιφυλακτικούς. Μάλιστα, στο σχετικό σχόλιο του Euro2day.gr (7/7/2012) σημειωνόταν ξεκάθαρα πως στο Χ.Α. «κερδίζει πόντους το καθοδικό σενάριο».

Από τεχνικής πλευράς, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Ωστόσο, θα πρέπει να σταθούμε σε μια άλλη αφορμή, που ενδέχεται να αποδειχθεί… βραδυφλεγής βόμβα εάν δεν δοθούν αμέσως πειστικές λύσεις.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr καταγράφεται το πρόδηλο στην κοινωνία και στην οικονομία, δηλαδή για τις σκιές που κάνουν την εμφάνισή τους στην κυβέρνηση συνεργασίας μετά το eurogroup. Γι’ αυτό η σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών με τη συμμετοχή του Γιάννη Στουρνάρα αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως ακριβώς επειδή είναι η πρώτη συνάντηση μετά το eurogroup, μετά την αποσαφήνιση των προθέσεων του υπουργού Οικονομικών, διακυβεύονται πολλά.

Δεδομένου ότι η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, η αγορά δεν έχει λόγους να βιαστεί και να προεξοφλήσει εξελίξεις είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, το τελευταίο που θα χρειαζόταν η οικονομία (και δεν εννοούμε την κυβέρνηση) θα ήταν η εμφάνιση σημαντικών διαφορών κι η εκδήλωση αντιπολιτευτικής γραμμής είτε από τον Ευάγγ. Βενιζέλο είτε από τον Φ. Κουβέλη.

Εύλογα, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν έχουν λόγο να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης. Όποιες θέσεις ληφθούν, είτε αγοράς είτε πώλησης, θα αφορούν περισσότερο ένα ποντάρισμα και λιγότερο επενδυτική κίνηση.

Η Έλενα Λάσκαρη κάνει λόγο για «καταιγίδα μέσα στον Αύγουστο», σε μια συγκυρία όπου η ευρωζώνη μετρά… ανάποδα, το ευρώ παραμένει υπό συνεχή πίεση κι αμφισβήτηση, ενώ στη Wall εκτυλίσσεται ένα πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων.

Κατά συνέπεια, παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην απογευματινή σύσκεψη και ανάλογα με τη ρευστότητα και τη διάθεση για ρίσκο του καθενός κινούμεθα.

Να συνεκτιμηθεί πως μια σειρά αλλαγές στη δομή των δεικτών FTSE ΧΑ θα λάβει χώρα σε συνέχεια των αλλαγών στον κανονισμό λειτουργίας και της εφαρμογής ενός νέου μοντέλου κατηγοριοποίησης των εισηγμένων εταιρειών. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr αναφέρονται αναλυτικά οι αλλαγές στη δομή των δεικτών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v