Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ-Μικρός ο τζίρος

Κοντά στα χαμηλά ημέρας «συσσωρεύει» το Χ.Α. Οι… σκιές στην κυβέρνηση προβληματίζουν τους επενδυτές, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες για την ευρωζώνη. Πτώση για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Παραμένει σε ισχνά επίπεδα ο τζίρος.

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας παραμένουν βασικοί δείκτες και μετοχές με τον τζίρο να περιορίζεται σε μέτρια επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει και «συσσωρεύει» (περίπου από τις 12 και μετά) στην περιοχή των 610-612 μονάδων κι ο FTSE-20 πέριξ των 220 μονάδων, με μόλις δύο μετοχές του να αντιδρούν υψηλότερα και μία να παραμένει σταθερή.

Από τεχνική πλευρά, ο 20άρης κινείται από τα μέσα Ιουνίου στο εύρος των 200-210 έως 242 μονάδων. Οι τελευταίες ρευστοποιήσεις με το που προσέγγισε ο FTSE-20 τις 242-245 μονάδες επιβεβαιώνουν τη σημασία της συγκεκριμένης αντίστασης.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και στο χρηματιστήριο παραπέμπει στην περίοδο του Φεβρουαρίου όταν ο δείκτης ανέστρεφε την ανοδική του αντίδραση.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί επίσης η απόκλιση που διαμορφώνεται βραχυπρόθεσμα μεταξύ του FTSE-20, του FTSE Mid και του τραπεζικού δείκτη. Παρακολουθώντας τους τρεις δείκτες, φαίνεται πως αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αντέδρασε ανοδικά, ξεπερνώντας αρκετά τα τοπικά χαμηλά του.

Ο 20άρης τα ξεπέρασε οριακά, αλλά το πρόβλημα παραμένει στον τραπεζικό δείκτη. Ο ΔΤΡ δεν πλησίασε καν τα τοπικά χαμηλά, εμφανίζοντας μεγάλη αδυναμία, γεγονός που αποτυπώθηκε στη συμπεριφορά της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank.

Εξέλιξη αναμενόμενη, όπως θεωρούν οι ίδιες πηγές, καθώς παραμένει ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ειδικότερα δε των προϋποθέσεων και των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης και της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.

Σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας πως όσο ο Γ.Δ. διορθώνει, αλλά παραμένει πάνω από τις 580 μονάδες δε μεταβάλλεται η τάση. Μόνο σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 580 μονάδων θα είχαμε περισσότερες και πειστικότερες ενδείξεις πως το Χ.Α. οδεύει σε γύρο νέας διόρθωσης. Σημειωτέον πως τα χαμηλά 52 εβδομάδων για τον Γ.Δ. έχουν καταγραφεί στις 471,35 μονάδες.

Προς ώρας η διόρθωση εξαντλείται μέχρι τα χαμηλά ημέρας των 607,20 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 217,98 για τον 20άρη. Αυτό μας κρατά εντός παιδιάς.

Στην Εθνική χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στο 1,20 και υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης στο 1,27 ευρώ. Από 3,65% υποχωρούσαν λίγο πιο πριν Alpha Bank, Eurobank, υποχωρούν ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, 0,210% διολισθαίνει η Πειραιώς. Απώλειες 2,74% για το Μυτιληναίο, 3,45% για την Ελλάκτωρ και 1,21% για τον Τιτάνα. Αντιδρούν Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Cyprus Popular Bank.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση παραμένουν υπό πίεση Intralot, Intrakat, η ΕΧΑΕ χάνει 3,49%, η Lavipharm 9,68%, η Σιδενόρ 0,75%, κατά 5,50% διορθώνει η Τέρνα Ενεργειακή, κατά 3,54% ο Fourlis.

Μικτές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με λίγο υψηλότερα τον DAX και σε χαμηλότερες τιμές τον FTSE 100 και τον CAC 40 στο Παρίσι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v