Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Στήνει" άμυνα στις 580 μονάδες

Οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μαδρίτη, εντείνονται οι ανησυχίες στη Ρώμη. Στην Αθήνα συνεχίζεται μετ' εμποδίων η συγκυβέρνηση. Το ΧΑ αφομοιώνει το χαμήλωμα του πήχη για αποκρατικοποιήσεις.

«Σκωτσέζικο ντους» με τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνεται στο κύριο θέμα του euro2day. Η Fed διαψεύδει τις προσδοκίες της Wall και η περίπτωση της Ισπανίας -όσο περνούν οι μέρες- αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική απ' ό,τι αρχικά είχε παρουσιαστεί (τόσο από τη Μαδρίτη όσο και από ορισμένους ξένους πολιτικάντηδες και αρκετούς όψιμους θιασώτες της πολιτικής του Ολάντ).

Το Χ.Α. είτε αρέσει είτε όχι «διαισθάνθηκε» σχετικά έγκαιρα το θεαματικό χαμήλωμα του πήχη των αποκρατικοποιήσεων κι οι γνώστες ρευστοποίησαν τις θέσεις τους από τα τοπικά υψηλά της προχθεσινής συνεδρίασης.

Η περιοχή των 650 μονάδων αποδείχτηκε ισχυρό σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη, επίπεδο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων (και στην πλειονότητά τους) κερδοφόρων θέσεων, με εμφανή την παρατεταμένη αδυναμία των τραπεζών και την εύλογη διόρθωση των «κρατικόχαρτων».

Στις 605,75 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, στις 218,39 ο FTSE 20, με τον τραπεζικό κλάδο μόνιμη εστία επιφυλακτικότητας κι αβεβαιότητας και τα πονταρίσματα στις… αποκρατικοποιήσεις να ξεκινούν από τις πολύ χαμηλότερες τιμές (σχεδόν από την επομένη των εκλογών).

Η διάψευση των προσδοκιών (για τις αποκρατικοποιήσεις), με δεδομένη την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές, πυροδότησε συντονισμένες ρευστοποιήσεις κυρίως σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ και σε 2-5 μετοχές, που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονταν σε αυτό το ποντάρισμα.

Το euro2day από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ζητούσε (στις χρηματιστηριακές αναφορές του) έστω μία ουσιώδη κίνηση ώστε να διατηρηθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά της μη τραπεζικής 3άδας, με ορίζοντα την αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 680 μονάδες.

Στο σχετικό θέμα του euro2day σημειώνεται: «…Μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλο, έγινε γνωστό μέσω "διαρροών" αλλά και επίσημων δηλώσεων του κ. Μητρόπουλου ότι για φέτος είναι εφικτή η ολοκλήρωση δύο μόνο αποκρατικοποιήσεων, των κρατικών λαχείων και του IBC. Η παραπάνω δήλωση εξέπληξε αρνητικά την αγορά, μεγεθύνοντας τον προβληματισμό για τη συνοχή, την αποφασιστικότητα και τη μεθοδικότητα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη δημοσιοποίηση των διαρροών και έπειτα οι τίτλοι εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων άρχισαν να υποχωρούν για να κλείσουν τη συνεδρίαση με αξιοσημείωτες απώλειες (πτώση 8,3% για τη 
ΔΕΗ, 4,79% για τον ΟΠΑΠ, 4% για τον ΟΤΕ).

"Αν η κυβέρνηση πληροφορήθηκε μόλις χθες από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση δύο μόλις αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους, τότε προκύπτει θέμα τουλάχιστον προχειρότητας"
, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς».

Στα 2,16 ευρώ οπισθοχωρεί η μετοχή του ΟΤΕ, στα 2,31 ευρώ της ΔΕΗ και στα 4,77 του Οργανισμού με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να «ξεφορτώνουν» ακόμη και στα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης σημαντικές θέσεις.

Αυτό ενδεχομένως να αφήνει… ουρά πωλήσεων και περαιτέρω διόρθωσης των βασικών δεικτών με ανεκτό εύρος υποχώρησης έως την περιοχή των (περίπου) 580 μονάδων. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών ενδέχεται να υπάρξει προσπάθεια ανάσχεσης - αντίδρασης, κάτι σαν τεχνική εκτόνωση, προτού συνεχιστεί η πορεία χαμηλότερα.

Θα δείξει, καθώς οι εξελίξεις από τα ευρωπαϊκά μέτωπα (Ισπανία, Ιταλία κ.α.) εκτρέπονται σε όλο και πιο δυσοίωνες. Τουλάχιστον για όσους έτρεφαν φρούδες ελπίδες πως λίγο ο Ολάντ, κάτι η περίπτωση της Μαδρίτης που ήταν διαφορετική από αυτήν της Αθήνας (αλλά που εν τέλει επιφέρει θεραπεία μνημονίου με πρόσθετα μέτρα 65(!) δισ. έως το 2015), λίγο το πολιτικό αδιέξοδο της Ρώμης (φανταστείτε, πως ο Καβαλιέρε σχεδιάζει την επιστροφή του…) θα δημιουργούσαν μια δυναμική για στροφή της ευρωπαικής πολιτικής.

Το ενθαρρυντικό μέσα σε όλα αυτά είναι πως η Αθήνα έχει «εγκαταλειφθεί» λίγο στην τύχη της, ο W. Schaeuble στηρίζει τον Γ. Στουρνάρα (τον οποίο ο Ευ. Βενιζέλος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως ΔΕΝ πολεμά - χα!) και η εκταμίευση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ενίσχυση των τραπεζών θα αποφασιστεί εάν και πώς θα γίνει μετά τις 20-24 Ιουλίου.

Οπότε ο ορίζοντάς μας μέχρι εκείνη την περίοδο παραμένει, παρακολουθούμε τη διόρθωση (κυρίως τεχνικής μορφής, μέχρι τώρα) και περιμένουμε στην περίπτωση που το Χ.Α. υποχωρήσει προς τις 580 μονάδες εάν και πώς θα υπάρξει προσπάθεια αντίδρασης. Ειδάλλως… αναθεωρούμε τη βραχυπρόθεσμη τακτική μας.

Πάντως σε γενικές γραμμές μέχρι και τώρα ισχύουν σχεδόν όλα όσα αναφέραμε στο σχόλιο του Σαββάτου με τον εύγλωττο τίτλο «κερδίζει πόντους το καθοδικό σενάριο».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v