Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοσία στις... υποβαθμίσεις-Τραπεζικά κέρδη

Ψύχραιμο το Χ.Α., αντιδρά έως τις 610, ενώ ο FT 20 κινείται πάνω από τις 220 μονάδες. Κέρδη για Εθνική, ΟΠΑΠ, Alpha, 3E. Tο ευρώ παραμένει σταθερά χαμηλότερα του 1,22 δολαρίου.

Ανοδικά ξεκίνησε και συνεχίζει το Χ.Α., ακολουθώντας την προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μετά τα πρώτα 40-45΄, ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχύεται έως 1,67% στην περιοχή των 610 μονάδων, ο δε Ftse 20 έως 1,75% λίγο πάνω από τις 220 μονάδες.

Συνεχίζει, δηλαδή, ο 20άρης τη διακύμανση των τελευταίων 2-3 εβδομάδων στο εύρος των 210-242 μονάδων μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανοδικής διάσπασης των «χαμηλών Ιανουαρίου».

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η κατάσταση είναι σχετικά ψύχραιμη, εάν κρίνουμε από το εύρος των απωλειών ειδικά στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου. Κατά 0,66% χαμηλότερα πριν από λίγο ο IBEX, με μικρότερες απώλειες της τάξης του 0,15% ο MIB.

Ενθαρρυντική ένδειξη κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι φαίνεται να προσβλέπουν σε κάποια άνωθεν - κεντρική παρέμβαση.

Προσέγγιση που αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση και όχι τη μεσοπρόθεσμη, που παραμένει δυσχερής και δυσοίωνη για τον ευρωπαϊκό νότο.

Άλλωστε μέχρι και πριν από λίγο το ευρώ, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες, παρέμενε εγκλωβισμένο χαμηλότερα του 1,22 δολ., στο 1,2195 συγκεκριμένα με σημείο συναγερμού το 1,19 δολάριο.

Το πιθανότερο είναι πως μετά και την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s θα καταβληθούν εκ νέου προσπάθειες για την ανάσχεση της κρίσης, και μακάρι να αποδώσουν.
 
Φοβούμεθα όμως πως μεσοπρόθεσμα η ευρωζώνη ακολουθεί προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη πορεία. Στα καθ’ ημάς, όμως, καθώς το Χ.Α. φαίνεται να αρκείται σε όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, κυρίως όμως στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα.

Αρκετοί είναι αυτοί (μεταξύ αυτών και η στήλη) που παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι πως σταδιακά μπορεί να επικρατήσει συναίνεση και σύνθεση στην κυβέρνηση και να αποδώσουν μία - δύο προσπάθειες που επιχειρούνται από το οικονομικό επιτελείο.

Η μετοχή της ΕΤΕ κυμαίνεται στο 1,24 ευρώ, τη Alpha Bank στο 1,12 και στο 0,64 της Eurobank. Το ενθαρρυντικό και από τεχνικής πλευράς είναι πως αντιδρά η μη τραπεζική τριάδα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Εάν επιβεβαιωθεί πως βραχυπρόθεσμα και οι τρεις βρήκαν στηρίξεις στα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά, τότε η συνέχεια μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Αναφερόμαστε πάντα σε ορίζοντα το πολύ έως τριών συνεδριάσεων. Από τις υπόλοιπες του 20άρη, στα 14,44 η , στα 4,88 η ΜΟΗ, στο 0,235 η MIG και στα 2,32 ευρώ ο Μυτιληναίος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v