Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σώθηκαν οι 600 μονάδες, χάθηκε ο τζίρος

Στο κόκκινο έκλεισαν οι δείκτες, με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 51 συνεδριάσεων (19,1 εκ.) καθώς η επιφυλακτικότητα παραμένει. Ισχυρές απώλειες για 3Ε, ισχυρή άνοδος για Βιοχάλκο, ΜIG.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προσπαθεί να συνέλθει από το νέο Κυβερνητικό “κάζο” που έχει σχέση με την αναβολή των προαπαιτούμενων αποκρατικοποιήσεων, με την νέα Κυβέρνηση, να θυμίζει τις αλήστου μνήμης μέρες Παπακωνσταντίνου, που υπέγραφε το ένα μετά το άλλο τα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων και δεν έγινε ποτέ τίποτα, πλην του “πακέτου” του ΟΤΕ.

Τελευταίο “όπλο” προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, οι φήμες για “αγχωμένο” Τραπεζικό deal που θα μπορούσε να αλλάξει, έστω και βραχυχρόνια, τα δεδομένα.

Σύμφωνα με δήλωση παλαιού παράγοντα της Αγοράς “η πολλά υποσχόμενη Συγκυβέρνηση επιστρέφει στη γνωστή συνταγή, την αφαίμαξη των γνωστών φορολογικών υποζυγίων. Αίφνης ΟΣΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια, Ελληνικό και άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια παραμένουν όνειρα θερινής νυκτός. Οι συστημικοί πολιτικοί που μας κυβερνούν δεν πρόκειται να γίνουν πατροκτόνοι σκοτώνοντας το διεφθαρμένο Κράτος το οποίο διόγκωσαν και ανάθρεψαν οι ίδιο” (!!!)

Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών, ήταν περίπου αναμενόμενη η επιστροφή της απόλυτης επιφυλακτικότητας, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα και από τον άθλιο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 51 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 30/4, φθάνοντας τα 14,96 εκατ.).

Ο Γενικός Δείκτης, αν και έμεινε περίπου 20 λεπτά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, υποχωρώντας μέχρι τις 596,58 μονάδες (14.36), στις 17.00 βρέθηκε στις 605,4 μονάδες, αλλά “προδόθηκε” από τις τελικές δημοπρασίες και έκλεισε στις 600,16 με τελικές απώλειες 0,92%.

Αίτιος της τελευταίας αρνητικής έκπληξης, ο τίτλος της Coca-Cola, που ενώ πριν τις δημοπρασίες ήταν στα 14,37 ευρώ (-2,24%), τελικά έκλεισε στα 14,1 ευρώ με απώλειες 4,08%.
Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο και MIG.

Δεν υφίσταται ουσιαστική αλλαγή στην υπάρχουσα τεχνική εικόνα.

Ο Τραπεζικός δείκτης αν χάσει το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων θα αρχίσει να έχει “οπτική επαφή” με την επόμενη ζώνη στήριξης των 180 – 170 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, όσο παραμένει χαμηλότερα της ζώνης 625 – 620, μόνο από “τυχαία” ή ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα θα μπορέσει να παραμένει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 580 μονάδες.

Για όσους κινούνται με γνώμωνα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι 595 μονάδες, όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών, καθοδική διάσπαση του οποίου πιθανόν να ενεργοποιήσει περισσότερο επιθετικές πωλήσεις.

Επίσης για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συνεχιζόμενη παραμονή χαμηλότερα των 225 μονάδων, φορτίζει αρνητικά την τάση. Επόμενες στηρίξεις στις 215 και 200 μονάδες.
Από την άλλη επιμένουν τα ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα, εντός των τειχών.

Στο 22,5% εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο (με τόσους άνεργους κάποιοι επιμένουν να βλέπουν ανάπτυξη), από 22% τον Μάρτιο και 16,2% τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των απασχολουμένων τον Απρίλιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3813601 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.109.658 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3360717 άτομα. Αλήθεια με αυτά τα νούμερα πώς να γλυτώσουν το κραχ τα “κουρεμένα” Ασφαλιστικά Ταμεία;

Μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί ακόμη να αποκλεισθεί και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας, αναφέρει ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) στη μηνιαία έκθεσή του για την Αγορά πετρελαίου.

“Μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε μαζική εκροή κεφαλαίων από τη Χώρα και θα κατέληγε στη χρεοκοπία της με αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην Ευρωζώνη και πέραν αυτής”, αναφέρει η έκθεση του ΟΠΕΚ. Η έκθεση προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πετρέλαιο θα επιβραδυνθεί σε σχέση με ένα ήδη εξασθενημένο επίπεδο το 2012, αναφέροντας ως λόγους τις ανησυχίες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, την παραπαίουσα οικονομική ανάκαμψη στην Αμερική και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες Αγορές.

Ο ΟΠΕΚ άφησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εφέτος αμετάβλητη στα 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εκτίμησε ότι η αύξηση της ζήτησης το 2013, θα περιορισθεί στα 0,82 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική οικονομία περνάει μια ακόμη δύσκολη περίοδο δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνοντας ότι είναι επίσης σαφές πως το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας αντιμετωπίζει καθυστερήσεις σε μια σειρά μέτωπα και επανέλαβε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για συνομιλίες στις 24 Ιουλίου.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο εκπρόσωπος, να επιστρέψει πλήρως σε τροχιά το Ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό.

Ο εκπρόσωπος έκανε επίσης δηλώσεις για την Ισπανία καθώς και την Κύπρο, για την οποία δήλωσε ότι η προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η “υγεία” του Τραπεζικού κλάδου.

Μίνι “καλοκαιρινό μπουρίνι” στις διεθνείς Αγορές μετοχών και Εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να τηρούν στάση πτωτικής αναμονής περιμένοντας τα αυριανά αποτελέσματα της JP Morgan.

Την ίδια ώρα το ευρώ δείχνει να υποχωρεί σε νέα χαμηλά διετίας και πλέον κινούμενο αρκετά χαμηλότερα και από τα 1,22 δολάρια.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η τεχνική εικόνα έχει δημιουργήσει πτωτική σφήνα και όλο και περισσότεροι “βλέπουν” τα 1,19 δολάρια.

Τα “stops” των “short” θα χτυπήσουν πάνω από το 1,2335 και μέχρι εκεί δεν έχουν λόγους ανησυχίας.

Για τον DAX και σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ η διάσπαση της στήριξης της ζώνης 6426 – 6400 θα οδηγήσει προς το ψυχολογικό όριο των 6300 μονάδων. Αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, με την ανοδική διάσπαση των 6510 μονάδων και ακόμα σιγουρότερα με κίνηση υψηλότερα της ζώνης 6537 – 6550.

Τέλος για την περίπτωση του Dow Jones, η Fast Finance αναφέρει ότι πολλά θα κριθούν στα δύο άκρα των 12630 – 12650 και 12500 – 12480 μονάδων.

Από τις πιο απαισιόδοξες των τελευταίων χρόνων, έκανε ο επενδυτικός γκουρού Warren Buffett, δηλώνοντας στο CNBC ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ακόμη πιο απαισιόδοξες ήταν οι δηλώσεις του για την Ευρώπη, όπου είπε ότι “πραγματικά δεν ξέρει αν θα υπάρχει το ευρώ σε 10 χρόνια”. “Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν αρκετά γρήγορα στην Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά στην live συνέντευξή του.

Αρνητική ήταν η αντίδραση των Αγορών και στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για επέκταση του προγράμματος αγοράς Κρατικών τίτλων κατά 5 τρισ. γεν (63 δισ. δολ.), ενώ οι επενδυτές φαίνεται πως είχαν ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.

Στην σχετική ανακοίνωση, η BoJ διαπιστώνει “κάποια νευρικότητα στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές” αλλά υποστηρίζει ότι η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα “άρχισε κάπως να ενισχύεται κυρίως λόγω της ζήτησης που δημιουργείται από την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές”.

Εκπλήσσοντας άπαντες, η Κεντρική Τράπεζα της Νοτίου Κορέας προχώρησε σε μείωση επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Έτσι, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3%. Από τους 26 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, μόνο τρεις προέβλεπαν ότι θα γίνει μείωση επιτοκίων.

“Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εκτιμά ότι στην εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να υπάρξει αρνητικό χάσμα παραγωγής για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον, κυρίως λόγο της ενίσχυσης των κινδύνων στην Ευρωζώνη, αλλά και της αδυναμίας των βασικών της εμπορικών εταίρων” αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Στα αρνητικά της ημέρας και η επίσης απρόσμενη πτώση της απασχόλησης στην Αυστραλία που ενίσχυσε τις ανησυχίες για το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η μετοχή της HSBC Holdings αντιδρά με σημαντική πτώση στην φημολογία από τους Financial Times ότι η Βρετανική Τράπεζα θα υποστεί πρόστιμο ρεκόρ 1 δισ. δολάρια, στο πλαίσιο της έρευνας των Αμερικανικών Αρχών για παραβιάσεις της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος. Η HSBC αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το επίπεδο του προστίμου, αλλά έχει δηλώσει από παλαιότερα ότι οι ποινές που θα της επιβληθούν στο πλαίσιο της έρευνας θα είναι μεγάλες (!)

Από την άλλη, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 26000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, κατατέθηκαν 350000 αιτήσεις για επίδομα, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα 4 ετών. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 370000 αιτήσεις. Στο προηγηθέν διάστημα είχαν εμφανιστεί 376000 νέοι άνεργοι στα Ταμεία.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης τιμών εισαγωγών συρρικνώθηκε 2,7% τον Ιούνιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2008. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση του δείκτη περί το 1,7%. Τον Μάιο ο δείκτης τιμών είχε διολισθήσει 1,2%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχετικά περισσότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητοι τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Πειραιώς και CPB.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-4,08%) και Τιτάνα (-3,32%), ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για MIG (+14,15%), Βιοχάλκο (+9,25%) και Μυτιληναίο (+4,65%), ενώ μικρότερα κέρδη σημείωσαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 62 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 7%, όμως πλην της Lamda Development στην οποία βοήθησε και “πακέτο” 216307 τεμ. στα 1,82 ευρώ, ουδείς άλλος έπεισε με την συναλλακτική του δραστηριότητα (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αδυναμία διάσπασης των διαδοχικών αντιστάσεων στο δρόμο προς τις 690 μονάδες επέδειξε ο Γενικός Δείκτης στις πρόσφατες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα την υποχώρηση κάτω από το σημείο “κλειδί” των 620 μονάδων και πάλι, επισημαίνει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Οι τζίροι έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα που δυναμώνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια κόπωση στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου. Οι 620 μονάδες ενδεχομένως να μετατραπούν σε αντίσταση και πάλι, ενώ αν δεν διατηρηθούν σημαντική στήριξη θεωρείται αυτή των 580 μονάδων πλέον.

Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί σημάδια κόπωσης στην ανοδική κίνηση αφού ακόμα και την ημέρα που ο Γ.Δ. έφτασε τις 662 μονάδες αυτό έγινε με την Coca Cola 3E να καταγράφει υψηλό 11 μηνών στα €15,79.

Ο απώτερος στόχος των 690 μονάδων που συμπίπτουν πλέον με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, όπου και η ανοδική τάση γίνεται μακροπρόθεσμη, φαντάζει δύσκολος αφού ορισμένες μετοχές που έχουν στηρίξει αυτήν την άνοδο δείχνουν σημάδια κόπωσης στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρκετοί πρωταγωνιστές της ανόδου ως τώρα, από τις 7 Ιουνίου που τοποθετούμε την αρχή της θερινής ανόδου, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ έχουν υποχωρήσει αρκετά στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επιπλέον, ο Τραπεζικός δείκτης έχει χάσει τη δυναμική του εδώ και καιρό και πλησιάζει τα επίπεδα προ των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
 
Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης για τις Τράπεζες εκτός από κάποιους ευνοϊκούς όρους ανακεφαλαιοποίησης που πρέπει να ανακοινωθούν μέσα στο Καλοκαίρι, σε ημερομηνία που παραμένει ακόμα απροσδιόριστη.
 
Κάποια σενάρια για Τραπεζικές συγχωνεύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αναμένουμε να αναλωθούν γρήγορα χρηματιστηριακά, αφού το όφελος των συνεργειών θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών.

Ενδεχομένως το καλύτερο σενάριο για ορισμένες Τράπεζες που εμπλέκονται σε σενάρια και έχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες είναι να χωριστούν πρώτα σε “good” και “bad Bank” και το “καλό” κομμάτι της Τράπεζας με πολύ μειωμένες ανάγκες πια να αποτελέσει αντικείμενο συγχώνευσης.

Το κλίμα διεθνώς είναι αρνητικό για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο Εurogroup. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και η παράταση των στόχων μετατίθεται για αργότερα αφού οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν απόκλιση €3 δισ από το στόχο λόγω απόκλισης στα έσοδα και υπέρβασης των δαπανών για Υγεία και Ασφάλιση, αν και ως τώρα το έλλειμμα συγκρατείται με “αλχημείες”.

Η Κυβέρνηση θα εστιάσει στον ονομαστικό στόχο του ελλείμματος (14,9 δισ ευρώ) αφού ο στόχος ως ποσοστό του ΑΕΠ (6,7%) δεν είναι εφικτός λόγω μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ.
 
Επίσης πιθανή καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης από την τρόικα (κάτι που μάλλον θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Ιουλίου) μπορεί να δημιουργήσει ασφυξία στα Δημόσια ταμεία, που σημαίνει ότι οριακά θα πληρωθούν τα ομόλογα του Αυγούστου, με τη συμβολή εκδόσεων εντόκων γραμματίων που ανεβάζουν όμως τους συνολικούς τόκους για τη Χώρα.

Τα παραπάνω τα γνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές και στην πλειοψηφία τους απέχουν από την Ελληνική Αγορά τη στιγμή που οι δείκτες συγκρατούνται από εγχώριους “παίκτες”.

Σαν αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να αναμένουμε ανοδικές κινήσεις με πολύ μεγάλη διάρκεια στο Χ.Α. προτού πειστούν οι ξένοι θεσμικοί να επιστρέψουν μαζικά στην Ελληνική Αγορά, εκτιμά ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

----ΧΠΑ

Υποτονικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνδυάστηκε με μικρή υποχώρηση και περαιτέρω μείωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με σχετικά μικρότερη υποχώρηση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε μικρή υπερτίμηση 0,45%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2017, τιμή εκκαθάρισης 218), κινήθηκαν μεταξύ 213,75 και 224 μονάδων.

Απολύτως ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (100000 Eurobank, 400000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5583), Alpha Bank (6676), Πειραιώς (1878), Κύπρου (1069), ΔΕΗ (2466), ΟΤΕ (1976), ΟΠΑΠ (998), CPB (4920), Μυτιληναίο (221), MIG (146).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε ελαφρά στο 58%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 535 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (386 calls & 149 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (6370250).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v