Εγκλωβισμένη σε στενό εύρος η αγορά

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η Σοφοκλέους, με τους δείκτες εγκλωβισμένους σε περιορισμένο "κανάλι" παρά την τεχνικής μορφής αντίδραση της Παρασκευής. Προβληματίζει ο τζίρος. Τα στατιστικά.

Καθαρά εσωτερική υπόθεση η αντίδραση της Παρασκευής. Καλοδεχούμενη όμως, καθώς απομάκρυνε- προσώρας- την ενεργοποίηση του καθοδικού σεναρίου της διόρθωσης δηλαδή του ΧΑ χαμηλότερα των κρίσιμων 580 μονάδων. Οι μετριότατες συναλλαγές ενδεικτικές της συνεχιζόμενης αποχής των ξένων και της ενεργότερης συμμετοχής συγκεκριμένων εγχώριων κύκλων.

Έτσι όμως ο μεν Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 621, ο δε Ftse20 έως τις 225 μονάδες με αιχμή (μέχρι τις 15.00-15.15΄) μη τραπεζικά χαρτιά με τις Εθνική, AlphaBank, Eurobank κ.λ.π να ακολουθούν προς το κλείσιμο.

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία και τεχνικές ενδείξεις αναφέρονται αναλυτικά στο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως παρά την υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody’s, την όξυνση της κρίσης στην Ισπανία (αλλά και τις άλλες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με κυριότερη την πρόβλεψη επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας) οι αγορές κινήθηκαν ψυχραιμότερα απ΄ ότι αναμενόταν.

Το δε ΧΑ υπεραπέδωσε, παρά τη απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και παρά την…γαλαντόμο παράταση που δίνει η Αγκ. Μέρκελ στην Αθήνα για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Στο ΧΑ η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων (πλην όμως σημαντικών) στηρίξεων για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ σε συνδυασμό με τη αντίδραση της CC/3E έλυσε τα χέρια των αγοραστών, που ανέβασαν τον πήχη λίγο πιο υψηλά.

Καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση- άνευ ουσίας για όσους παρακολουθούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα την αγορά- με τους βασικούς δείκτες να κυμαίνονται σε στενό εύρος και με τον 20άρη μεταξύ 210 έως 242 μονάδων.

Κανάλι, που κρατά τον Ftse20 “εγκλωβισμένο” για ακόμη μία εβδομάδα μη δίνοντας επαρκείς ενδείξεις είτε προς τη κατεύθυνση της περαιτέρω διόρθωσης είτε της ανοδικής διάσπασης.

Απουσία σημαντικής προσφοράς η αγορά δεν είχε πρόβλημα να αντιδράσει (με μετριότατο τζίρο) παρά το νέο μήνυμα των γερμανών προς την ελληνική πλευρά.

Σε σχετικό θέμα του euro2day σημειωνόταν, πως “… μία καταστροφική εικόνα της κατάστασης στην Αθήνα καταδεικνύει η προσωρινή έκθεση της τρόικας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Reinische Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα ΔΕΝ έχει εκπληρώσει 210 από τους περίπου 300 στόχους, που είχαν τεθεί» (δηλαδή έχουν εκπληρωθεί…90 στόχοι. Κάτι είναι και αυτό…).

Επικαλούνται δε το χαμήλωμα των προσδοκιών στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (θα γίνουν μόλις δύο κινήσεις, που θα αποφέρουν…ψίχουλα αντί του… πακτωλού. που πανηγυρικά προεξοφλούσαν οι αρμόδιοι). Η αγορά ΔΕΝ συγκινήθηκε ούτε από το, ότι «…την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρονική παράταση δύο ετών, ως τελείως απαράδεκτη» (σύμφωνα με την R.P). Απεναντίας αναφέρεται, πως η Αγκ. Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει το πολύ μερικές εβδομάδες παράταση

Ωστόσο η χρηματιστηριακή πιάτσα έδειξε να «συγκινείται» περισσότερο από φήμες & πληροφορίες που σχετίζονταν με τον ΟΤΕ, την Alpha Bank ή άλλες 2-3 εισηγμένες. Για τον ΟΤΕ φημολογήθηκε, πως η Deutsche Telekom εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μικροεπενδυτές (και όχι προς το Δημόσιο) με χρηματιστηριακούς κύκλους να εκτιμούν και πιθανά τιμήματα. Με την τρέχουσα τιμή στα 2,25 ευρώ ουδεμία πρόταση θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν δεν υπολόγιζε ένα περιθώριο μερικών ευρώ (και οπωσδήποτε πάνω από τα 5 ευρώ).

Το πιθανότερο είναι, πως κάποιοι και λόγω του ότι επίκειται η λήξη της σχετικής διορίας (όπως υποχρεώνεται από την σύμβαση με την ελληνική πλευρά) επιδιώκουν να δείξουν πως κάτι κινείται στον Οργανισμό, πως η γερμανική διοίκηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Για την Alpha Bank η φημολογία αφορούσε (αυτή τη φορά) το ενδιαφέρον των επενδυτών από το Κατάρ, πως δηλαδή διερευνούν το ενδεχόμενο κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους της α.μ.κ (όποτε προχωρήσει η διαδικασία).

Καλά ενημερωμένη πηγή επιβεβαιώνει, πως πράγματι ο εμίρης του Κατάρ εμφανίζεται και πάλι ζεστός για την Alpha Bank και ό τι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο όμιλος θα μπορούσε να παραμείνει αυτόνομος. Φήμες, πληροφορίες και λόγια που μικρή σημασία έχουν όσο αργεί η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Και της οριστικοποίησης των προϋποθέσεων, όρων συμμετοχής στις α.μ.κ και των θέσεων των υφιστάμενων μετόχων.

Όμως ο…μικρόκοσμος του ΧΑ δεν μπορεί να οδηγήσει επί της ουσίας σε κάτι καλύτερο από μία πιθανή αντίδραση του ΓΔ προς τις 650 και 680 μονάδες που παραμένουν ισχυρά σημεία αναφοράς για τον Δείκτη. Αλλά και ο 20άρης όσο δεν διασπά ανοδικά τις 242 μονάδες (και καθοδικά τις 210) δεν δίνει πειστικότερο σήμα για άνοδο (ή διόρθωση) προς υψηλότερα (ή χαμηλότερα) επίπεδα τιμών.

Στον Εκηβόλο της 13/7 έχουμε «ανεβάσει» τρία ενδιαφέροντα (κατά την εκτίμηση μας) διαγράμματα. Τόσο του Ftse20 και του τραπεζικού όσο και της σχέσης ευρώ/ δολαρίου απαιτούν την αυξημένη προσοχή, εγρήγορση μας. Μέχρι νεοτέρας…

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 621,78 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,67%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 2,68%, ο Mid 30 με απώλειες 3,94% και ο Small Cap 80 με πτώση 2,10%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα 5,51%, της Ακίνητης περιουσίας 3,13% και οι Τηλεπικοινωνίες 1,74%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι: Υγείας 10,21%, Τράπεζες 6,28% και Ταξίδια-Αναψυχή 4,94%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοτέρ (56,32%), ΝΕΛ (36,84%), Μπουτάρης (ΚΑ) (35,80%), Μοτοδυναμική (23,51%), Sato (20,72%), Τηλέτυπος (20,30%), Μάρακ (20%), Βαρβαρέσος (20%), Lamda Development (19,89%), Κέκροψ (17,36%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος (-59%), ΣΙΔΜΑ (-34,87%), Nutriart (-33,96%), CPI (-24,81%), Medicon (-23,20%), Χαιδεμένος (-18,79%) Κλουκίνας – Λάππας (-17,14%), Κεραμεία Αλλατίνη (-16,67%), ΓΕΚΕ (-16,15%) και Κυριακούλης (-15,27%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v