Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν ψωνίζουν ούτε στις... εκπτώσεις

Η Σοφοκλέους παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τους πωλητές να αποκτούν προβάδισμα. Πτώση για Εθνική, Κύπρου, Alpha. Κέρδη για ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli. Mικρός ο τζίρος.

Αποχή πωλητών-αγοραστών και άπνοια συναλλαγών ταλαιπωρούν το Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,49% προς τις 616 μονάδες κι ο FTSE-20 ενισχύεται οριακά στις 224, με τον τζίρο να παραμένει απελπιστικά στα χαμηλά επίπεδα μόλις των 6,6 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν από τις 13.20, βασικοί δείκτες και μετοχές παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο γνωστό εύρος, με την αγορά να μην ανταποκρίνεται επί της ουσίας στη νέα βελτίωση των ελληνικών ομολόγων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν καθαρά τεχνητή και εσωτερική υπόθεση την όποια προσπάθεια μόχλευσης με αιχμή τις τράπεζες, τη στιγμή όπου οι ξένοι «λάμπουν» διά της απουσίας τους και οι εγχώριοι κινούνται υπό την προειδοποίηση του ΔΝΤ πως το έλλειμμα θα φτάσει το 7% το 2012.

Έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας εκτιμούσε πως με τεχνητές και άλλες κινήσεις δύσκολα μπορεί να ξεκολλήσουν οι τράπεζες κι η αγορά και αυτό γιατί τόσο ο κλάδος όσο και οι ξένοι δανειστές ζητούν πραγματικές συνέργειες.

Από τις μετοχές του κλάδου, η Εθνική κινείται στο 1,20-1,25 ευρώ, η Alpha Bank υποχωρεί προς το 1,10 ευρώ κι η Eurobank ενισχύεται ελαφρώς προς το 0,67 ευρώ.

Εύλογα το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται στη γνωστή τριάδα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και σε μετοχές επιμέρους εταιριών. Ανοδικά συνέχιζαν, πριν από λίγο, και οι τρεις, με τον ΟΠΑΠ στα 4,89 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 2,31 ευρώ και τη ΔΕΗ στα 2,58 ευρώ.

Σταθερή η Μέτκα, με μικρά κέρδη η MIG, με απώλειες Motor Oil και Μυτιληναίος, αλλά και Ελλάκτωρ, 3E. Μάλιστα, η τελευταία με απώλειες που έφτασαν μέχρι και το 2,50% (προς τα 13,97 ευρώ), οι οποίες βάρυναν επικίνδυνα τον FTSE-20, που λίγο μετά τις 13.20 πέρασε και αυτός σε αρνητικό έδαφος, προς τις 222 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα, σχετική ηρεμία επικρατούσε στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: ο MIB ενισχύεται στις 13.711 μονάδες και περισσότερο ο IBEX προς τις 6.600 μονάδες.

Η τιμή του brent «τσιμπούσε» λίγο στα 103,55 δολάρια/βαρέλι, ο χρυσός σχετικά σταθερός στα 1.595,20 δολάρια/ουγκιά και στο 1,2292 δολάριο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v