Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση δυο όψεων-Έμεινε από καύσιμα το ΧΑ

Η έκθεση-καταπέλτης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τον τραπεζικό δείκτη στο χαμηλό ημέρας. Μόνιμα με θετικό πρόσημο Πειραιώς (+5,6%), ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μotor Oil. Πτώση για ΕΤΕ.

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε από σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τους περισσότερους τίτλους του 20αρη, όμως με την συμπλήρωση των πρώτων 90 λεπτών είχε γίνει αντιληπτό ότι οι αγοραστές έμειναν από “καύσιμα” και στο πρόβλημα ρευστότητας προστέθηκαν η έκθεση του ΔΝΤ και οι τελικές δημοπρασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι με την συμπλήρωση της πρώτης μιάμιση ώρας που Γενικός και Τραπεζικός δείκτης “είδαν” το υψηλό ημέρας, ο τζίρος ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ, για να συρρικνωθεί εντυπωσιακά στην συνέχεια, δικαιώνοντας αυτούς που εκμεταλλευόμενοι τον αρχικό “ενθουσιασμό” των αγοραστών προχώρησαν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθε η έκθεση - καταπέλτης του ΔΝΤ για την Ελληνική οικονομία και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον Τραπεζικό δείκτη στο χαμηλό ημέρας και τον Γενικό πολύ κοντά σε αυτό, αφού στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, Folli Follie Group, Alpha Bank, MIG.

Αντίθετα, από τις μετοχές του 20αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, CPB, όμως όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές πρωτοβουλίες των αγοραστών, εν μέσω φημών για πιθανά deals στον Τραπεζικό κλάδο, που ενέπλεκαν Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Πειραιώς, άλλες φήμες αναφερόντουσαν με εσπευσμένη αποκρατικοποίηση – έκπληξη με σφήνα του ΟΠΑΠ, ενώ με ανοδική “ουρά” ξεκίνησαν και οι ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Έτσι στις 11.40 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 635,52 μονάδων (+2,21%) και στις 11.41 ο Τραπεζικός στο υψηλό των 222,8 μονάδων (+6,04%).

Οι αναφερόμενοι στα επιμέρους σενάρια τίτλοι κινήθηκαν περισσότερο επιθετικά, με την Αγροτική να φθάνει μέχρι τα 0,2320 ευρώ (+20,21%), το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 0,4200 ευρώ (+18,31%), την Πειραιώς μέχρι τα 0,2410 ευρώ (+12,62%), τον ΟΠΑΠ μέχρι τα 5,06 ευρώ (+3,48%), ενώ το αρχικά θετικό κλίμα συνέδραμαν θετικά και οι ΟΤΕ (έφθασε μέχρι τα 2,43 ευρώ, +3,85%), ΔΕΗ (αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,73 ευρώ, +7,91%) και Εθνική (“είδε” τα 1,3300 ευρώ, +5,56%).

Αντίθετα μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Folli Follie Group, που όπως προαναφέρθηκε έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Με αυτά τα δεδομένα, ευνόητο είναι ότι παρά την μικρό τζίρο, δεν έλλειψε σημαντικός αριθμός εγκλωβισμών από χαρτοφυλάκια που ακολούθησαν την αρχική ανοδική τάση και “ξεχάστηκαν” να προχωρήσουν σε “stop loss” όταν επιδεινώθηκε το κλίμα.

Από εκεί και πέρα η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ATEbank, μετά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διάσπαση της τελευταίας σε “καλή” και “κακή”, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Από την άλλη, όμως, την πρόθεση της Κυβέρνησης να παραμείνει η ΑΤΕ στον Δημόσιο πυλώνα, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελευθερία” ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι όποια λύση και εάν προκριθεί, στο θέμα του μέλλοντος της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία στους αγρότες.

Ευνόητο είναι πως αν συνεχιστούν αυτές οι δηλώσεις από Κυβερνητικά στελέχη, οι επόμενες φήμες για πιθανό deal στον Τραπεζικό κλάδο, θα έχουν σαν επίκεντρο το Ταχ. Ταμιευτήριο (!)

Και ενώ το “παιχνίδι” φαινόταν αμφίρροπο, έστω και αν οι πωλητές είχαν αρχίσει να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, γύρω στις 16.30 “είδε το φως της δημοσιότητας” η έκθεση του ΔΝΤ και ο Δείκτης έφυγε κάθετα κάτω, χάνοντας μέσα σε τριάντα λεπτά περισσότερες από εννέα μονάδες, ή ποσοστό περίπου 1,5% (!)

Πιο συγκεκριμένα, σε μείωση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος και το 2013 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για αύξηση των κινδύνων για την χρηματοοικονομική σταθερότητα το β’ τρίμηνο.

"Μαύρες" είναι οι προβλέψεις για την Ελλάδα, ειδικά σε ότι αφορά το χρέος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το έλλειμμα του Ελληνικού προϋπολογισμού για το 2012 τοποθετείται στο 7% του ΑΕΠ (ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση) και στο -2,7% του ΑΕΠ για το 2013. Όπως επισημαίνεται, ωστόσο τα μεγέθη αναμένεται να αναθεωρηθούν. Από την άλλη πλευρά, το χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 162,9% του ΑΕΠ το 2012 και να συνεχίσει ανοδικά και το 2013, οπότε θα φτάσει το 171% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει το Ταμείο η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ρευστή. Η ύφεση και οι ανισότητες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν βαρύνει στα έσοδα και οδηγούν σε αστοχίες. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής επισημαίνεται, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 1,5%-2% του ΑΕΠ έναντι της εκτίμησης για 1% του ΑΕΠ που είχε γίνει στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο.

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στην πρώτη μιάμιση ώρα συνεδρίασης στο NYSE, καθώς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού φαίνεται να επικρατεί το “κόκκινο”.

Η κρίση στην Ευρωζώνη δεν θα τελειώσει μέσα σε δυο χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο επικεφαλής της ΕΤΕπ Werner Hoyer, μιλώντας στο Γερμανικό περιοδικό “Focus”, δήλωσε ότι “η πίεση στα Κράτη - Μέλη και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους θα συνεχιστούν για πολύ καιρό”.

Ωστόσο, θεωρεί πως το πολιτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να βελτιωθεί μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Ο ίδιος επανέλαβε την άποψή του ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να θεωρούν την ΕΤΕπ “πανάκεια” για την κρίση της Ευρωζώνης.

Σημαντικές πιέσεις του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι της Αγγλικής λίρας.
Πριν από λίγη ώρα, η ισοτιμία EUR/GBP σημείωσε χαμηλό τρεισήμισι ετών καθώς οι φόβοι για τη χρηματοδότηση του χρέους της Ισπανίας και της Ιταλίας παραμένουν.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν από πληροφορίες ότι η Ισπανία οδεύει προς κάποια μορφή “κουρέματος” των ομολόγων της. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η στερλίνα αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται έναντι του κοινού νομίσματος αφού η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξανεμίζεται.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η ισοτιμία έχει σημαντικά περιθώρια πτώσης και εκτιμάται ότι όσο η κρίση συνεχίζεται, δεν υπάρχουν πιθανότητες άμεσης αντιστροφής της πτώσης.

Την Τετάρτη, η ΕΕ θα παρουσιάσει μια έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. Όμως το μεγαλύτερο γεγονός θα είναι η συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών οικονομικών την Παρασκευή, όπου θα οριστικοποιήσουν τους όρους για τη βοήθεια στην Ισπανία και ενδεχομένως θα συζητήσουν και για την Ελλάδα αλλά και για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Η Citigroup ανακοίνωσε πτώση 12% στα κέρδη του β’ τριμήνου. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης Τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν το β’ τρίμηνο στα 2,95 δισ. δολάρια ή 0,95 δολάρια ανά μετοχή από 3,34 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι τα κέρδη β’ τριμήνου της Citigroup θα διαμορφωθούν στα 0,89 δολάρια ανά μετοχή.

Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούλιο όπως ανακοίνωσε σήμερα η New York Federal Reserve Bank. Ειδικότερα, ο δείκτης, που καλύπτει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Ν. Υόρκη, αυξήθηκε στις 7,39 μονάδες από 2,29 τον περασμένο μήνα και ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 5 μονάδες.

Αντίθετα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο και υποχώρησαν κατά 0,5%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg, οι οποίες κυμαίνονταν από πτώση 0,4% μέχρι αύξηση 0,2%.

Επιστρέφοντας στα δικά μας και στην τεχνική εικόνα της Αγοράς, αυτή συνεχίζει να παίζει με την υπομονή των αναλυτών αφού στην συνεδρίαση της Παρασκευής ο Δείκτης πέτυχε έστω και οριακά να υποσκελίσει τις 620 μονάδες, που οριακά τις έχασε, εκ νέου, σήμερα, ενώ μία από τα ίδια και από τον FTSE, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας “είδε” να κλείνει οριακά υψηλότερα των 225 μονάδων και σήμερα έστω και στο τέλος να υποχωρεί χαμηλότερα από το εν λόγω όριο.

Εν πάσει περιπτώσει, παραμένει ζητούμενο για τον Δείκτη να υπερβεί εκ νέου τις 620 μονάδες για να κινηθεί προς τις 650 και 690 μονάδες (από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί τζίρο και ειδήσεις) και για τον FTSE να επιστρέψει υψηλότερα των 225 μονάδων, προκειμένου να επιδιώξει αναμέτρηση με την ζώνη αντίστασης 230 – 240 μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι στα υψηλά ημέρας, μόνος “κόκκινος” τίτλος, στο ταμπλώ του 20αρη, ήταν αυτός της Folli Follie Group, η τελική εικόνα δείχνει μικρή υπεροπλία των τίτλων με αρνητικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για την Πειραιώς (+5,61%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ελλάκτωρα και CPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Κύπρου, Coca-Cola, Motor Oil, Jumbo Eurobank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-6,04%) και Folli Follie Group (-3,97%). Με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι ΟΤΕ, Τιτάν και Εθνική και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619,97 μονάδες με απώλειες 0,29%, ενώ ο τζίρος υπερέβη τα 25 εκατ.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 28,91% και άλλοι δώδεκα με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Χαμηλότερα του 20αρη, κινητικότητα και αξιόλογα κέρδη (εκτός Τ.Τ. και ΑΤΕ) για Ιντρακόμ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Σιδενόρ, ενώ “προστιθέμενη αξία” αρχίζει και αποκτά η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Lamda Development, με την VRS, σε έκθεσή της, να επισημαίνει ότι στις 31/3 η καθαρή αξία ενεργητικού της εισηγμένης ήταν 398 εκατ. ή 9,7 ευρώ ανά μετοχή (!) και την Consolidated Lamda Holdings να αυξάνει το ποσοστό της από 58,691% σε 61,932%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, εκτιμώντας ότι τα έσοδα από την πώληση των συμμετοχών που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο σε εισηγμένες και μη εισηγμένες Επιχειρήσεις, θα διατίθενται αποκλειστικά για τη μείωση του Δημόσιου χρέους.

Θα μπορέσει έτσι η Χώρα να αρχίσει να αγοράζει πολύ φθηνότερα το Ελληνικό χρέος από τα “κουρεμένα” ομόλογα Αγγλικού δικαίου στη δευτερογενή Αγορά των Κρατικών ομολόγων.
 
Έχει προταθεί εξάλλου από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, όπως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να δέχεται και Ελληνικά ομόλογα ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, με τη λήψη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον βέβαια γίνουν πραγματικότητα.

Όσον αφορά για το αν μπορεί να στηριχθεί η άνοδος με το συνήθη καλοκαιρινό τζίρο, θα πρέπει να σημειωθεί πως και άλλες φορές στο παρελθόν, τα μεγάλα ανοδικά ράλι ξεκίνησαν με χαμηλούς τζίρους.

Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείει, αν δεν υπάρξει κάποιο αρνητικό “εισαγόμενο” νέο, η θερινή προσπάθεια “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων να συνεχιστεί με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Η Ευρώπη συνεχίζει να βρίσκεται στην δίνη του χρέους χωρίς να έχουν ακόμα αποδείξει ότι είναι εύκολο να ξεφύγουν με ημίμετρα και να δώσουν λύση, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Το γαϊτανάκι της αυστηρής λιτότητας συνεχίζεται σαν πολιτική, παρόλο που δείχνει πως δεν οδηγεί από μόνο του πουθενά με σκοπό να φέρει σε ένα τυπικό ζύγισμα όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες για μία πιο ουσιαστική ενοποίηση στο μέλλον. Το θέμα είναι αν το εγχείρημα προλάβει να λάβει σάρκα και οστά και δεν συμβεί ενδιάμεσα κάποιο “ατύχημα” με τα σενάρια ακόμα και για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ να πληθαίνουν.

Η Ελλάδα τώρα προσπαθεί να κερδίσει πίσω τον χαμένο της χρόνο, αλλά και την χαμένη της όποια αξιοπιστία, με την Κυβέρνηση να κάνει υπολογισμούς και να σκαρφίζεται φόρους και “αλχημείες” για να μαζέψει τα συμφωνημένα του 2013-2014 περιμένοντας παρόλα αυτά και τα θετικά συμφωνημένα για την μείωση της ύφεσης.

Η ανακοίνωση πως φέτος δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές αποκρατικοποιήσεις ήταν η αιτία να “στοπάρουν” την κίνηση της Αγοράς, παρόλα αυτά δεν είδαμε και αθρόες πωλήσεις στο σύστημα. Συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως το πρόβλημα της Αγοράς δεν είναι τόσο οι τιμές αλλά ο χρόνος, μιας και οι αποτιμήσεις είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και με το τρέχον ΑΕΠ.

Στα θετικά η επιστροφή κάποιων καταθέσεων που πιθανά ήταν σε σεντούκια αλλά και η μέχρι τώρα θετική συμβίωση των τριών κομμάτων, μιας και είναι και ο πιο σοβαρός φόβος για την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Πλέον εκτός από τις διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται και έξυπνες κινήσεις για να επιστρέψουν καταθέσεις από το εξωτερικό, αλλά και τρόποι να μαζέψουμε χρέος στις τρέχουσες τιμές που ουσιαστικά θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το συνολικό χρέος.

Η Τρόικα δείχνει ότι δεν θα πάει διακοπές, μιας και σε λίγες μέρες περιμένουμε να δούμε το παζάρι για τους φόρους και τις μειώσεις στο Κρατικό κόστος που θα προταθεί, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, που όμως δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη αύξηση των συναλλαγών που παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη με αρκετά καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υπερτίμηση 0,6%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3716, τιμή εκκαθάρισης 224,75), κινήθηκαν μεταξύ 221 και 231,75 μονάδων.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 29.877 συμβόλαια.
Απολύτως ανενεργά τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (150000 Πειραιώς, 5100 ΕΧΑΕ, 7000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5588), Alpha Bank (7357), Πειραιώς (4238), Κύπρου (2060), ΔΕΗ (2624), ΟΤΕ (2396), ΟΠΑΠ (939), CPB (2001), Μυτιληναίο (148), Ταχ. Ταμιευτήριο (680), Eurobank (1122), MIG (105).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 61% και ο όγκος συναλλαγών στα 961 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (886 δικαιώματα αγοράς και 75 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5519606 τεμ.), Eurobank (5906049 τεμ.), Alpha Bank (5327550).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v