Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση με τζίρο... καλοκαιρινό

Η κινητικότητα στη δεύτερη τραπεζική ταχύτητα (ΑΤΕbank, Τ.Τ.) διατηρεί τη χαμηλού τζίρου κίνηση προς τις 630 μονάδες για τον ΓΔ και τις 230 για τον Ftse 20. Στηρίξεις δίνονται από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Υψηλότερα έως 1,14% αντιδρά το Χ.Α. Με τον βασικό δείκτη προς τις 630 μονάδες, τον Ftse 20 προς τις 230, με ελάχιστες συναλλαγές και κέρδη για τις περισσότερες μετοχές του 20άρη.

Από τις τράπεζες τη μεγαλύτερη άνοδο και συναλλακτικότητα σημειώνει με 6,7% η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ κατά 14,51% ενισχύεται και η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας. Το Σαββατοκύριακο, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κινητικότητα με επίκεντρο την Αγροτική. Πάντως η αντίδραση για τη μετοχή της ΑΤΕ επιτυγχάνεται με συναλλαγές περίπου 50.000 ευρώ.

Υπεραποδίδουν και οι λοιπές του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο οι πολύτιμες στηρίξεις εξακολουθούν να δίνονται από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ πιάνει και πάλι τα 5 ευρώ, του ΟΤΕ αντέδρασε νωρίτερα έως τα 2,41, ενώ προς τα 2,65 ευρώ της ΔΕΗ

Σημειωτέον πως σε αυτές τις τρεις μετοχές πραγματοποιείται ο τρίτος μεγαλύτερος τζίρος μετά την Εθνική και την Alpha Bank. Ενδεικτικός του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει αυτή η τριάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν 50΄ συνεδρίασης ο τζίρος μόλις που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, με όλο και πιο εστιασμένο κι επικεντρωμένο σε λιγότερες μετοχές το όποιο βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση επιχειρεί να επανεκκινήσει ένα μέρος της οικονομίας μέσω τραπεζικών συνεργασιών. Η κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία επιμέρους στον κλάδο επιβεβαιώνει τις σχετικές εκτιμήσεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών συνεχίζει με νέο κύκλο επαφών με τους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθούν τα 14,5 δισ. ευρώ, που βάσει του μνημονίου θα πρέπει να περικοπούν έως και το 2014.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως οδηγός για τις περικοπές είναι η μελέτη του ΚΕΠΕ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές αντιδρούν Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελλάκτωρ, , ενώ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση Αττικής, Βιομηχανία Ζάχαρης, Ιντρακάτ, Τέρνα Ενεργειακή, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Υγεία, Φουρλής.

Παρά τη σχετική κινητικότητα που παρατηρείται στην Αγροτική και δευτερευόντως στο Τ.Τ., ο τραπεζικός κλάδος χρειάζεται ειδήσεις και κινήσεις αυξημένης βαρύτητας για να απεγκλωβιστεί από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι.

Από τη στιγμή όμως όπου στα σενάρια εμπλέκονται και όμιλοι του 20άρη, μένει να φανεί εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για κάτι καλύτερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v