ΧΑ: Ένα βήμα πλάι και... δύο πίσω

Χαμένη στη… μετάφραση των νέων μέτρων, των αποκρατικοποιήσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εκνευριστικά. Εγκλωβισμός του ΧΑ στο εύρος των 580-650 μονάδων.

Για συνεδρίαση δύο όψεων κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τη… δεύτερη καθαρά πτωτική, που πίεσε τον Γενικό Δείκτη στις 619,97μονάδες και τον FTSE 20 στις 224,24.

Με τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank) και μη (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) αλλά και με μετοχές εταιρειών όπως Βιοχάλκο, Τιτάν, MIG, Μυτιληναίος συνεχίστηκε η ταλαιπωρία μέτριου τζίρου για ακόμη μία συνεδρίαση. Περίπου τρεις εβδομάδες οι βασικοί δείκτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στενά όρια διακύμανσης και ενδεικτικότερα στην περιοχή των 210-242 μονάδων ο 20άρης. 

Οι τράπεζες παραμένουν αστάθμητος παράγοντας, πολύ συχνά βαρίδι της βραχυπρόθεσμης τάσης, και είναι ενδεικτική η αδυναμία της Εθνικής να πλησιάσει ακόμα και την πρώτη ασθενή αντίσταση του 1,60 ευρώ. Είναι προφανές πως ακόμα δεν είναι η ώρα, τη στιγμή όπου η τρικομματική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναδιπλώνεται στο ένα μέτωπο μετά το άλλο.

Με ραντεβού στα…τυφλά για τα μέτρα -όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη- ΔΕΝ πηγαίνουμε πουθενά. Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ αλλάζει στόχευση… κάθε τρεις και λίγο, αδυνατώντας επί της ουσίας να υλοποιήσει έστω έναν στόχο, ο πήχης των αποκρατικοποιήσεων και της δημιουργίας προϋποθέσεων για μόχλευση σε επιμέρους τομείς και δραστηριότητες παραμένει πολύ χαμηλά. Τόσο που αυτήν τη φορά, όπως αναφέρει σχετικά ο Φώτης Κόλλιας, στρέφεται στον έλεγχο 35 ακινήτων προς αξιοποίηση κι ο έγκριτος συνάδελφος σημειώνει: «Βέβαια, δε χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει σε βάθος το μπάχαλο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας για να θεωρήσει ανεδαφικές τις προβλέψεις του μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να έχει ΗΔΗ δημιουργήσει τρία χαρτοφυλάκια ακινήτων. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, με δεδομένο το κλίμα στην οικονομία και την επιδεικτική αποχή των ξένων από τη βυθιζόμενη ελληνική αγορά ακινήτων».

Κατά γενική εκτίμηση, η επανεκκίνηση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με την αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, την επανενεργοποίηση των γραμμών χρηματοδότησης και με το ξεκαθάρισμα των επιχειρηματικών δανείων και υποχρεώσεων.

Έμπειρη πηγή σημείωνε πως μία κρατικοποίηση του συστήματος και εν συνεχεία η τραπεζοποίηση των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε τομείς, δραστηριότητες και κλάδους. Θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν καθαρές (ανυπέρβλητων υποχρεώσεων) επιχειρήσεις, να χρηματοδοτήσουν επαγγελματίες και να αμβλύνουν τα «χαρτοφυλάκια σκελετών» των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ούτως ή άλλως, επί της ουσίας, η «κρατικοποίηση» των τραπεζών έχει συντελεστεί ή συντελείται, οι όροι και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα δείξουν εάν όντως οδεύουμε προς ξεκαθάρισμα - ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Εν συνεχεία, η «τραπεζοποίηση» των επιχειρήσεων, δηλαδή η συμφωνία μιας εταιρείας με τους νέους μετόχους μιας τράπεζας, θα μπορούσε να περικόψει σημαντικά υποχρεώσεις και να μειώσει επισφάλειες (καθιστώντας βέβαια τους μετόχους των τραπεζών μετόχους ή στρατηγικούς συμμάχους των εταιρειών και των επιχειρηματιών).

Από τους πρώτους κλάδους που θα μπορούσαν να «τρέξουν» μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας είναι ο τουριστικός, τα ξενοδοχεία.

Στον κλάδο πάντως μόχλευση δημιουργεί το αρχικά φερόμενο ενδιαφέρον της Πειραιώς που εχθές επιβεβαιώθηκε από τον όμιλο με μία ανακοίνωση (όπου επικαλείται όμως η δήλωση εμπιστευτικότητας), εξελίξεις που αποτυπώθηκαν πρωτίστως στο ταμπλό. Κατά 5,61% υψηλότερα η μετοχή της Πειραιώς, 5,70% η μετοχή της ΑΤΕ, ενώ 6,5% αντέδρασε (σε τελικές τιμές κλεισίματος) και ο τίτλος του Τ.Τ.

Ωστόσο, αυτά είναι… ψιμύθια, ΔΕΝ αρκούν ούτε καν για διατήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης του τραπεζικού δείκτη, καθώς οι παίκτες κατοχυρώνουν θέσεις το πολύ έως και την τρίτη ημέρα.

Θα επιμείνουμε πως σε αυτήν τη φάση διερευνητικό (και μόνο) παραμένει το ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ για το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του στην Alpha Bank (μέσω κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας) και η κινητικότητα (κυρίως στο παρασκήνιο) που συνεχίζεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Εχθές οι δύο μετοχές γύρισαν έως τα 2,27 και τα 4,85 ευρώ, η τεχνική εικόνα τους όμως παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδική. Με απόδοση 35% για τη μετοχή του ΟΤΕ (σε διάστημα μηνός) και 24,36% για τον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v