Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται κίνητρα και δέλεαρ…

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και η προσπάθεια προεξόφλησης (κυρίως σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ) κρατούν «ζωντανό» το ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ. Σημείο αναφοράς οι 210-242 μονάδες για 20άρη και το 1,20-1,40€ για ΕΤΕ.

Σε συνεδρίαση σε… slow motion αναφερόταν στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την αξία των συναλλαγών (17,4 εκατ. ευρώ) ενδεικτική του κλίματος και της διάθεσης ακόμη και των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 612,38 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 222,27 ο FTSE 20 κι ο Θ.Σ. έκανε λόγο για «συναλλακτικής απαξίωσης συνέχεια σε μία αγορά απονευρωμένη από ειδήσεις, προσδοκίες και συναλλαγές, με τις όποιες φήμες να έχουν πρόσκαιρη επίδραση στις τιμές και όλο και περισσότερες συνεδριάσεις να αποδεικνύονται καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα».

Πράγματι, με τόσο μέτριες συναλλαγές (ακόμη και για τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αποτίμησης), είναι φανερή η έλλειψη του στοιχειώδους ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μόχλευση.

Ο εγκλωβισμός του 20άρη στο στενό εύρος των 210-242 μονάδων (διαρκεί πλέον για περίπου έναν μήνα) είναι επίσης ενδεικτικός των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά και στις διάφορες «ταχύτητες» του δείκτη. Όπως επίσης της απουσίας κινήτρου (λ.χ. στις τράπεζες) ή της προσπάθειας προεξόφλησης στα μη τραπεζικά χαρτιά (κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ), με τις τράπεζες να παραμένουν σε… κενό αέρος μέχρι νεωτέρας.

Πρώτα συγχωνεύσεις και μετά ΑΜΚ σημειώνει σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος, αναφέροντας: «Κινήσεις πριν από τις αναγκαίες αυξήσεις, που θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες, καθώς η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση από τη χώρα της δόσης των 31 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την ΑΤΕ και το Τ.Τ. αλλάζει τη δομή του προγράμματος. Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε, άλλωστε, λήγει και η προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ, που έχει δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank καιΤράπεζα Πειραιώς.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, όμως, έχει πλήρως ανατραπεί λόγω της μεγάλης υστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, που οδηγεί στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, στην καλύτερη περίπτωση ,στα τέλη του έτους
».

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι αλήθεια πως τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται η προεξόφληση σε επιμέρους μετοχές του κλάδου, με την Πειραιώς να αποδίδει 4,72% σε διάστημα μιας εβδομάδας, το Τ.Τ. κατά 11,47% και 9,19% η ΑΤΕ, όταν την ίδια περίοδο λ.χ. η ΕΤΕ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το στενό εύρος του 1,20-1,40 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση). Εάν ο κλάδος κινηθεί όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, παρότι ο αντίστοιχος δείκτης παρουσιάζει καθοδική εικόνα.

Πιο αποδοτικό βγαίνει μέχρι τώρα το… ποντάρισμα στη μη τραπεζική 3άδα, στην προσπάθεια προεξόφλησης για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό να βαίνει προς αποκρατικοποίηση (σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο ενδέχεται να λάβει προκαταβολή ακόμη και μέσα στον Αύγουστο). Στον ΟΤΕ συνεχίζεται το μάζεμα από συγκεκριμένους διορατικούς κωδικούς, ενώ και στη ΔΕΗ φαίνεται να επιχειρείται κάτι ανάλογο εδώ και 3-4 εβδομάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v