Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ούτε ο Πίου δεν παίζει στην Σοφοκλέους (!)

Παραμένει εγκλωβισμένο στη συναλλακτική απαξίωση το Χ.Α. Διακριτικές ρευστοποιήσεις σε ΕΤΕ (-2,4%), Alpha (-2,7%). Διέκοψε το ανοδικό σερί η ΕΥΡΩΒ (-1,5%). Κέρδη για ΟΤΕ (3,4%), ΔΕΗ (1,6), MIG (1,3%), ΜΥΤΙΛ (1,2%).

Παραμένει εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο τζίρος σχεδόν επί καθημερινής βάσεως βυθίζεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, το πρόβλημα επιβίωσης πολλών ΑΧΕ επιδεινώνεται και βέβαια αναζητείται ο αποφασιστικός καταλύτης που θα δώσει το ελάχιστο ενδιαφέρον, προκειμένου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να αρχίσει και πάλι να δικαιολογεί την παρουσία της (!)

Στις τελευταίες συνεδριάσεις (πλην της 16ης τρέχοντος μήνα) ο τζίρος έδειξε να παγιώνεται χαμηλότερα από τα 20 εκατ. ευρώ, όμως η σημερινή εικόνα θορύβησε εντονότατα όλους τους εναπομείναντες παράγοντες της Αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 16.30, μόλις και μετά βίας η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα εννέα εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τελικός τζίρος των 13,6 εκατ. είναι ο δεύτερος χαμηλότερος για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2012 (11,3 εκατ.).

Ακριβείς στο “ραντεβού τους” οι λίγοι πωλητές, έκαναν και σήμερα αισθητή την παρουσία τους λίγο μετά τις 16.30, με διακριτικές ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, διέκοψαν το ανοδικό σερί της Eurobank (που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), ενώ η μετοχή της Τρ. Κύπρου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Η παρατεταμένη αδυναμία, για πολλούς δικαιολογημένη, του Τραπεζικού κλάδου, ανάγκασε σε κινητοποιήσεις αρκετούς από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, όπως ΔΕΗ, Coca-Cola, ΟΠΑΠ (λίγα λεπτά πριν τις 17.00 γύρισε σε οριακές απώλειες, για να κλείσει τελικά αμετάβλητος) και ΟΤΕ, προκειμένου ο Δείκτης να μην σημειώσει τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και επιστρέψουν τα σενάρια για απειλή του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, όμως και αυτοί στο τελευταίο ημίωρο υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και ο Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Alpha Bank, ενώ και οι δύο επιμένουν στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τις 4/7.

Η Εθνική, συνεχίσει να διολισθαίνει από τα 1,45 ευρώ (κλείσιμο 4/7), επιμένει να απομακρύνεται από την θεωρούμενη αποφασιστική στήριξη των 1,31 – 1,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 1,16 – 1,15 ευρώ.

Μία από τα ίδια και για τον τίτλο της Alpha Bank που από το κλείσιμο της 4/7 (1,26 ευρώ) συνεχίζει να κινείται επί “ολισθηρού εδάφους” και αν δεν συμβεί κάτι που αναστρέψει την τάση, η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ.

Αντίθετα, αργά αλλά σταθερά η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και επειδή αναζητείται ο καταλύτης που θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για εσπευσμένο deal στον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα και πριν τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ίσως χρειάζεται σχετικής προσοχής.

Δεν έβγαλε την ιδιαίτερη είδηση η σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Απλά από τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, ίσως χρειάζεται επισήμανσης η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία “μήνυμα αποφασιστικότητας για τις αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζουν να στείλουν την επόμενη εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση ενόψει και της έλευσης της τρόικας στις 26 Ιουλίου.

Στη νέα συνάντηση θα συζητηθούν η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δυνατότητα ενός ιδιώτη να κατέχει ποσοστό περισσότερο από το 20% σε Δημόσιες Επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση Επιχειρήσεων” (!)

Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την Ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της Χώρας, σύμφωνα με την ανάλυσή της “Global Economic Outlook and Strategy” που υπογράφει ο chief economist του Αμερικάνικου οίκου Willem Buiter.

Η πραγματική οικονομία θα υποχωρήσει 7,5% φέτος, αλλά και 10,1% το 2013 με την ανεργία από το 23,6% φέτος να εκτινάσσεται στο 29% στο επόμενο έτος, βάσει των εκτιμήσεων της Citigroup.

“Πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο θα αυξηθούν, καθώς ο κίνδυνος να χρειαστούν διάσωση τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, αυξάνονται”, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

Σύμφωνα με τη Citigroup, απαιτούνται τρεις εξαιρετικά απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η Χώρα μας μέλος της ΟΝΕ. “Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την θεσμική και πολιτική της κατάσταση, να δείξει ικανότητα στην εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας ακόμα και αν η τρόικα κάνει μερικές παραχωρήσεις”. Επιπλέον, ακόμη και αν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα χρειαστεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της για να εισέλθει η χώρα σε βιώσιμη πορεία.

Την πρόβλεψή του για “τέλεια καταιγίδα” στην παγκόσμια οικονομία που θα ξεσπάσει τον επόμενο χρόνο επανέλαβε ο Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παραθέτει τους παράγοντες που κατά την εκτίμησή του θα οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση:

Φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ που μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την Αμερικανική οικονομία:
-Ανώμαλη προσγείωση της Κινεζικής οικονομίας
-Περαιτέρω επιβράδυνση των αναδυόμενων Αγορών
-Στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν

Για την Αμερικανική Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμά ότι το 2012 θα είναι μία ουδέτερη χρονιά, αλλά προειδοποιεί για σημαντική συρρίκνωση κερδών στα χρηματιστήρια το 2013 και πως η Fed θα μπορεί να κάνει ελάχιστα για να το αποτρέψει.

Από την άλλη, η κατάσταση στην Αγορά εργασίας της Κίνας θα γίνει πολύ δύσκολη, προειδοποίησε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Wen Jiabao, σημειώνοντας ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη του 2013 θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Χώρα του θα συνεχίζει να ακολουθεί “προληπτική” πολιτική στο θέμα της απασχόλησης αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 2.000 εργοστάσια που ανήκουν σε ομίλους με έδρα το Χονκ Κονγκ αναμένεται να κλείσουν φέτος καθώς οι εξαγωγές περιορίζονται και οι μισθοί αυξάνουν.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994 εκτινάχθηκαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία. Συγκεκριμένα άγγιξαν το 8,95% του συνόλου των δανείων από 8,72% τον προηγούμενο μήνα. Σε απόλυτο νούμερο, τα “κόκκινα” δάνεια αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο αγγίζοντας τα 155,84 δισ. ευρώ.

Oι αδύναμες Χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να αποχωρήσουν από το κοινό νόμισμα, δήλωσε στο περιοδικό “Manager Magazin” ο Juergen Stark, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα πρόκειται για πραγματική καταστροφή αν καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη και όλες οι Χώρες επιστρέψουν στα Εθνικά τους νομίσματα. "Νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ευρώ" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters στο Γερμανικό περιοδικό. Ωστόσο, σε ερώτηση για το ποιες Χώρες πρέπει να φύγουν από το ευρώ ο κ. Stark απάντησε ότι δεν θα δώσει κανένα όνομα.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, επιφυλακτικά θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα της Wall Street, πιέσεις στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, είναι η μέχρι στιγμής εικόνα στις διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο προβληματισμός γύρω από την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρώπης ESM επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο με τον Asmussen της ΕΚΤ να προειδοποιεί ότι η έγκριση του μηχανισμού από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποτελεί “κλειδί” για τη σταθερότητα του Ευρώ και την επιτυχία του εγχειρήματος.

Την ίδια στιγμή, η Angela Merkel έθεσε τις αμφιβολίες της γύρω από την λειτουργία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Επίσης, ίσως αξίζει αναφοράς η φήμη για νέα πιθανή υποβάθμιση της Αυστρίας.Πιο συγκεκριμένα, η Merkel μιλώντας στην ιστοσελίδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επισήμανε ότι “το σχέδιο δεν έχει δομηθεί ακόμη έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε αυτό. Αλλά παραμένω αισιόδοξη ότι θα πετύχουμε”.
“Συνολικά η εικόνα του ευρώ εξακολουθεί να είναι πολύ αρνητική”, σημείωσε ο Ian Stannard της Morgan Stanley.

“Οι ενδείξεις οικονομικής δυσπραγίας στην Ευρώπη θα διατηρήσουν το κοινό νόμισμα υπό πίεση”, τόνισε ο αναλυτής της Citi, Andrew Cox.

Σύμφωνα με παρατηρητές των διεθνών Αγορών – εξελίξεων και εν μέσω ενός καταιγισμού εταιρικών αποτελεσμάτων, οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης για την οικονομία στο Κογκρέσο.

Οι επενδυτές περιμένουν ταυτόχρονα την έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες (Beige Book) που θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο 6,9%, μετά την βουτιά 4,8% τον Μάιο. Συγκεκριμένα οι ανεγέρσεις νεόδμητων τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 760.000, έναντι 711.000 τον Μάιο. Σημειώνεται ότι το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 3,7%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 755.000, έναντι αύξησης 8,4% τον Μάιο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι ανεγέρσεις νεόδμητων θα διαμορφωθούν στις 745.000 και οι οικοδομικές άδειες στις 765.000.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν δείχνει να αλλάζει η τεχνική εικόνα, ενώ με τόσο χαμηλούς τζίρους αρκούν λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους”, προκειμένου η τάση να “γείρει” προς την μία ή την άλλη πλευρά.

Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, ακόμα και στα υψηλά ημέρας, ο Δείκτης δεν διεκδίκησε τιμές υψηλότερες των 625 μονάδων, ενώ τελικά παρέμεινε σαφώς χαμηλότερα και των 620 μονάδων. Κατά πολλούς αυτή η κωλυσιεργία – δυσπραγία του Δείκτη, μπορεί να αποβεί αποφασιστική για την συνέχεια.

Η ίδια εικόνα και για τον FTSE, όπου συνεχίζουν να ισχύουν τα άκρα 221 – 218 και 225 – 230. Διάσπαση μιας από τις δύο ζώνες θα δώσει ένα πρώτο σήμα για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις μετοχές του 20αρη, την καλύτερη, τεχνικά, εικόνα έχει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αν και υποχώρησε από τα ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,70 ευρώ, επέστρεψε σε κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,50 – 2,60 ευρώ και αν την μετατρέψει σε στήριξη μπορεί να ελπίζει σε minimum κίνηση προς τα 2,85 ευρώ.

Στο ταμπλώ του 20αρη, όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με αρνητικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ (-0,83%), Μέτκα (-3,79% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Εθνική (-2,42%), Κύπρου (-2,4%), Motor Oil (-0,20%), Alpha Bank (-2,7%), Eurobank (-1,52%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+3,39%) και Βιοχάλκο (+2%), ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 612,19 (10.31) και 623,49 (13.53) για να κλείσει τελικά στις 613,65 μονάδες με κέρδη 0,21%.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Στα επιμέρους, το President με μηδενικές έως απειροελάχιστες συναλλαγές συνεχίζει την κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,51 ευρώ (κλείσιμο 10/7), κινητικότητα με “ανοιχτές” εντολές αγορών στην Dionic, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σχετικά λίγες συναλλαγές, για την Αεροπορία Αιγαίου, σαφώς πειστικότερη (λόγω όγκου συναλλαγών) η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Πλ. Θράκης, κινητικότητα στον Σαράντη που και αυτός συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές σημείωσε εντυπωσιακά μεγάλες απώλειες (-9,2%) ο τίτλος της Lamda Development.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός όγκος ήταν μόλις 1200 τεμ., ενώ έμεινε ανεκτέλεστη προς πώληση εντολή 25400 τεμ. (!!!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αφυδατωμένη συναλλακτικά παραμένει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς οι προσδοκίες για γρήγορες εξελίξεις στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών τείνουν να μηδενίσουν, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Η κακή ψυχολογία των επενδυτών, η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Κυβερνητικού έργου είναι μέρος του προβλήματος. Έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών οδηγείται στην απώλεια της αξιοπιστία του, ως μηχανισμός χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον στα μάτια των ξένων.

Έτσι οι όποιες πρωτοβουλίες αλλαγής του κλίματος περιορίζονται σε κινήσεις “εκ των έσω”.
Από την άλλη, σαν μόνο θετικό της εικόνας των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α., είναι η μη επιστροφή των επιθετικών πωλήσεων.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν “ασφαλείς” επενδυτικές επιλογές οι οποίες είναι βέβαιο ότι προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές και το ρίσκο της επένδυσης σχεδόν τείνει σχεδόν να εκμηδενιστεί.

Δηλαδή εισηγμένες με χαμηλό, ή και ανύπαρκτο Τραπεζικό δανεισμό, ισχυρό ταμείο, εξωστρεφή χαρακτήρα και πορεία που δείχνει αντοχές μέσα στον χρόνο.

Ωστόσο οι επενδυτές αρνούνται να δουν τις ευκαιρίες και να λάβουν θέση για την επόμενη ημέρα. Το πρόβλημα αυτό όμως δεν μπορεί να παραμείνει στα χέρια των επενδυτών.

Χρειάζονται, λοιπόν, πρωτοβουλίες και από επαγγελματίες του χώρου που θα αναδείξουν τις θεωρούμενες επενδυτικές ευκαιρίες, τις οποίες θα θέσουν υπ΄ όψιν των συντηρητικών χαρτοφυλακίων (εντός και εκτός Ελλάδας) που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων.

-----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν σε απελπιστικά επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,7%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.710, τιμή εκκαθάρισης 223,5), κινήθηκαν μεταξύ 221,5 και 226,75 μονάδων.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 9.554 συμβόλαια.
Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (16.000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1.508), Alpha Bank (2.426), Πειραιώς (482), Κύπρου (1.510), ΔΕΗ (1.596), ΟΤΕ (698), ΟΠΑΠ (218), Eurobank (125), ΕΧΑΕ (266), Coca-Cola (157), Intralot (138).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 56% και ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 636 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (450 δικαιώματα αγοράς και 186 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.219.606 τεμ.), Eurobank (5.883.049 τεμ.), Alpha Bank (4.929.550 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v