Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με πρωταγωνιστές ΔΕΗ, 3Ε και ΟΤΕ

Η Σοφοκλέους αντιδρά ανοδικά μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Κέρδη για ΔΕΗ, 3Ε, Εurobank, ΟΤΕ. Aπώλειες για Κύπρου. Σταθερά χαμηλός ο τζίρος. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζει στη συνάντηση Στουρνάρα - ΕΕΤ.

Στον απόηχο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αντιδρά ανοδικά το Χ.Α. Βασικοί δείκτες και μετοχές κερδίζουν πόντους (πάντα μέσα στο στενό εύρος διακύμανσης), με τις συναλλαγές όμως να παραμένουν ελάχιστες.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στις 620-625 μονάδες κι ο FTSE-20 πέριξ των 225 μονάδων, ενώ μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος και του παιχνιδιού επικεντρώνεται σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Η αγορά παρακολούθησε την εξέλιξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και φάνηκε να αντιδρά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ενώ εστιάζει στην απογευματινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Να σημειωθεί πως στη συνάντηση θα παραβρεθούν δύο παράγοντες της Εθνικής (Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Γιώργος Ζανιάς), με τον δεύτερο πάντως ως πρόεδρο της ΕΕΤ. Θα συμμετάσχουν επίσης οι κ. Μαντζούνης (Alpha Bank), Νανόπουλος (Eurobank) και Σάλλας (Πειραιώς). Δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Πανταλάκη (ΑΤΕbank).

Στο ταμπλό δεν παρατηρούνται σημαντικές κινήσεις, τουλάχιστον στον τραπεζικό κλάδο. Η Εθνική είναι οριακά υψηλότερα στο 1,25 ευρώ, η Alpha Bank σταθερή στο 1,10 ευρώ κι η Eurobank έχει μικρά κέρδη στο 0,66 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται κατά τι στο 0,22 ευρώ.

Στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία παρότι έχει προεξοφληθεί ως πιθανότητα η μετάθεση του χρόνου ανακοίνωσης του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δεδομένου ότι έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες με την τρόικα, η αγορά εκτιμά πως οι όροι θα ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου και βλέπουμε.

Προς ώρας, παγώνει η εκταμίευση των υπόλοιπων 25 δισ. ευρώ, αν και καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες να εκμαιευθεί δείγμα προθέσεων των δανειστών μετά τις 24 Ιουλίου. Από τις 24/7 και μετά πιστεύεται πως οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Παρ' όλα αυτά, η γενικότερη εικόνα μέχρι τώρα είναι ρευστή.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, δύσκολα θα βλέπαμε ως πιθανή μια ανοδική διάσπαση των πρώτων αντιστάσεων για τον τραπεζικό δείκτη. Σημειώνουμε πως ο δείκτης κινείται πέριξ των 210 μονάδων με χαμηλό 52 εβδομάδων τις 155,95 και υψηλό 52 εβδομάδων τις 986,00 μονάδες. Αυτά για τον τραπεζικό δείκτη, που παραμένει χαμηλότερα του ΚΜΟ 20 ημερών, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Παρ’ όλα αυτά, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συζητηθεί στην απογευματινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες.

Λιγοστές οι συναλλαγές, μόλις στα 6,3 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 14.05, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζει στη μη τραπεζική τριάδα (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ) αλλά και σε επιμέρους χαρτιά του 20άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα 6,85 ευρώ η Μέτκα, στα 2,39 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 5,06 ευρώ η Motor Oil. Υψηλότερα στα 2,55 ευρώ αντιδρά η Βιοχάλκο, στα 13,45 ευρώ ο Τιτάνας, στα 14,7 κατά 3,08% υψηλότερα η 3E. Η μετοχή της ΑΤΕ οριακά χαμηλότερα στο 0,20 ευρώ, του Τ.Τ. κατά 3,43% υψηλότερα στο 0,39 ευρώ, με κέρδη ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ορισμένες ακόμα από αυτήν την κατηγορία.

Σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρονται «οι μάχες οπισθοφυλακής με την τρόικα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις στα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων και του νοικοκυρέματος του δημόσιου τομέα».

Εν προκειμένω, όσο μένει ανοιχτό το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, κυρίως ο ΟΠΑΠ θα εξακολουθεί να συγκεντρώνει μερίδα συναλλαγών, επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v