Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη με χαμηλό τζίρο

Με ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ το ΧΑ αντιδρά προς τις 620-625 μονάδες. Υπεραπόδοση για Τιτάν, FFG, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια. Παραμένει φτωχός ο τζίρος. Επιχειρείται προεξόφληση κινήσεων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ και με συναλλαγές… παραλίας, το Χ.Α. αντιδρά υψηλότερα. Με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 620 μονάδες (1,49%) και τον Ftse 20 κατά 1,84% υψηλότερα προς τις 227 μονάδες.

Πρακτικά, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται για ακόμα μία συνεδρίαση στο γνώριμο εύρος τιμών των τελευταίων 3-5 εβδομάδων. Ωστόσο, ο τζίρος δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ, στις 11.10, κι είναι ενδεικτικός του κλίματος, της διάθεσης και των τάσεων καθώς περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται συγκριτικά στη μη τραπεζική τριάδα από ό,τι σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Πράγματι, στη μετοχή της ΔΕΗ η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στις 450.000 ευρώ περίπου, όταν στην Εθνική φτάνει τις 290.000, τις 295.000 στην Alpha Bank και τις 165.000 ευρώ στη Eurobank.

Υψηλότερος τζίρος γίνεται και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ
με περίπου 400.000 ευρώ στην κάθε μία. Σημειωτέον πως η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 4,28% αντιδρώντας νωρίτερα έως τα 2,70 ευρώ. Έως τα 5,05 ευρώ αντέδρασε η μετοχή του ΟΠΑΠ και έως τα 2,42 ευρώ του ΟΤΕ.

Είναι εμφανές εδώ και μέρες τι γίνεται στην αγορά, τι επιχειρούν να προεξοφλήσουν ορισμένοι παίκτες και ποια είναι τα άμεσα πονταρίσματα με πρόσχημα τις αποκρατικοποιήσεις.

Με αυτά και με εκείνα, όμως, η αποτίμηση του ΟΠΑΠ ξεπερνά εκ νέου το 1,6 δισ. ευρώ, του ΟΤΕ προσεγγίζει το 1,2 δισ., ενώ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ πλησιάζει τα 620 εκατ. ευρώ.
Ενώ η αποτίμηση της ΕΤΕ είναι στο 1,2 δισ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank (598,38 εκατ. ευρώ) και της Eurobank (368,82 εκατ. ευρώ) βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν της Επιχείρησης και βεβαίως των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, σχετική συναλλακτικότητα σημειώνεται για την Πειραιώς, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και λιγότερο για την ΑΤΕ.

Ο λόγος βέβαια για συναλλαγές που φτάνουν τις 12.000 ευρώ για την Αγροτική, τις 15.000 ευρώ περίπου για τη μετοχή του Τ.Τ. και γύρω στις 50.000 ευρώ για την Πειραιώς.

Το euro2day.gr εδώ και καιρό, μέσω των χρηματιστηριακών στηλών του, έχει αναφερθεί στο παιχνίδι προεξόφλησης και στα πονταρίσματα που επιχειρούνται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Εστιάζοντας περισσότερο σε αυτήν τη μη τραπεζική τριάδα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδιαφέρον για... παιχνίδι σε αυτούς τους τίτλους. Τουλάχιστον όσο η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο δεν αποσαφηνίζεται και δεν γίνεται γνωστό το πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων. Και επίσης όσο οι όποιες τεχνητές κινήσεις στον κλάδο δεν φαίνεται να οδηγούν στη δημιουργία ουσιαστικών συνεργειών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ξεχωρίζει από την Ιταλία η ανησυχία για χρεοκοπία της περιφέρειας της Σικελίας, ελάχιστες μέρες μετά την υποβάθμιση 13 ιταλικών τραπεζών από τη Moody’s.

Για την Κύπρο η S&P εκτιμά πως το πακέτο στήριξης ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο Jοrg Asmussen (ΕΚΤ) σημειώνει πως οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να οδηγηθούν σε μία στενότερη οικονομική ένωση.

Από το μέτωπο της αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, οι όποιες ανάσες δείχνουν ιδιαίτερα ασθενείς και βραχύβιες. Η τεχνική εικόνα του ισπανικού spread παραπέμπει σε νέα κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, πολύ πάνω από τα όρια συναγερμού.

Κάτι ανάλογο, αλλά σε αμέσως επόμενη φάση, προοιωνίζεται και η τεχνική εικόνα των ιταλικών τίτλων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v