ΧΑ: Μια από τα ίδια σε τζίρο και τάση

Με τζίρο… παραλίας το ΧΑ κινείται στα γνωστά επίπεδα των 615-620 για τον ΓΔ και των 225 για τον 20άρη. Συνεχίζεται η μόχλευση σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ. Βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται στην αγορά.

Χωρίς να μεταβάλλεται επί της ουσίας η κατάσταση στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βασικοί δείκτες και μετοχές συνεχίζουν να δίνουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες. Με ακόμα πιο λίγες συναλλαγές από ό,τι χθες την ίδια ώρα, αφού λίγο μετά τις 11.10 αυτές διαμορφώνονταν στο 1,7 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί δείκτες συνέχιζαν τη γνώριμή τους εδώ και 3-5 εβδομάδες αργή κίνηση σε περιορισμένο εύρος τιμών. Ο Γενικός Δείκτης κατά 0,83% ανοδικά στην περιοχή των 620 μονάδων και με ανάλογο ποσοστό αντίδρασης ο Ftse 20 πέριξ των 225 μονάδων.

Σημειώναμε για ακόμη μία φορά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας πως «σύφμωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZΜarket, όσο ο 20άρης δεν διασπά καθοδικά την πολύ σημαντική περιοχή των 210 μονάδων κερδίζεται χρόνος και μονάδες για τους δείκτες. Το κυριότερο, όμως, δεν ενεργοποιείται το σενάριο διόρθωσης προς τα ιστορικά ελάχιστα του δείκτη», που θυμίζουμε ότι έχουν σημειωθεί στις 167,80 μονάδες.

Ωστόσο, αυτό το επιτόπιο βάδην της αγοράς (ας μας επιτραπεί η έκφραση) δεν εμποδίζει, για παράδειγμα, τον ΟΤΕ να έχει απόδοση 22,61% σε διάστημα μηνός και 11,93% σε διάστημα εβδομάδας.

Ανάλογα, η ΔΕΗ αποδίδει 24,88% και 13,68% τις ίδιες περιόδους. Μικρότερη απόδοση για τον ΟΠΑΠ που κυμαίνεται στο 4-5,5% περίπου με ασθενέστερη τάση.

Είναι αλήθεια πως μετά τη χθεσινή απογευματινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες θα περιμέναμε μεγαλύτερη κινητικότητα και συναλλαγές σε τουλάχιστον 3-4 τραπεζικές μετοχές.

Όμως μετά από 45-50 λεπτά συνεδρίασης στη μετοχή της Eurobank ο τζίρος δεν ξεπερνά τις 38.000 ευρώ, τις 155.000 στην Alpha Bank και τις 250.000 στην Εθνική Τράπεζα. Στη δε μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στις 45.000 ευρώ.

Πρακτικά, και σήμερα μεγαλύτερη κινητικότητα και περισσότερες συναλλαγές γίνονται σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ καθώς η γνωστή τριάδα παραμένει εντός παιδιάς κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν πως η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δανειστές, κυρίως το Βερολίνο και δευτερευόντως το ΔΝΤ, νέο δάνειο και τρίτο μνημόνιο. Σημειώνεται επίσης πως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να συμπεριληφθούν και μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης, στο νέο πακέτο που θα ζητηθεί.

Για το τελευταίο έχει εκφραστεί μάλλον θετικά ο Γερμανός τσάρος της οικονομίας. Αυτό φαίνεται να αποτελεί άλλη μία ψήφο εμπιστοσύνης του Βόλφγκαν Σόιμπλε προς τον Γιάννη Στουρνάρα και τους χειρισμούς του νέου οικονομικού επιτελείου.

Θα λέγαμε πως, παρά τη δυσχερέστατη θέση της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας μας η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα. Κι αυτό γιατί στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, διαδραματίζονται αυτήν την περίοδο επεισόδια από ένα δράμα που έχει αφήσει πίσω της η χώρα μας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως σήμερα «κατεβαίνουν στους δρόμους οι Ισπανοί» αφού τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα προχωρούν σε διαδηλώσεις σε περισσότερες από 80 πόλεις, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πορεία στη Μαδρίτη.

Η Ισπανία ζει το δράμα της τη στιγμή όπου ούτε ο σταθερός μηχανισμός έχει άμεσα εκταμιεύσιμα λεφτά για να στηρίξει το σύστημα αλλά ούτε και το Βερολίνο δείχνει να βιάζεται να σωθεί η χώρα της Ιβηρικής. Απεναντίας, κωλυσιεργεί με ορατές συνέπειες. Ήδη η… βοήθεια που υποτίθεται πως θα αφορούσε μόνο τις ισπανικές τράπεζες πέφτει στις πλάτες της κεντρικής κυβέρνησης κι επιβαρύνει το χρέος της χώρας.

Και όπως σημειωνόταν σε παλαιότερο, πλην όμως προφητικό, θέμα του Stratfor, βαθιά εθνοτικά προβλήματα διατρέχουν τον ισπανικό ιστό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v