Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ανακεφαλαιοποίηση ρυθμιστής της τάσης

Όσο κρατά τις 210 μονάδες ο FTSE 20 δεν ενεργοποιείται το σενάριο της διόρθωσης προς τα ιστορικά ελάχιστα. Ζητούμενη η αποσαφήνιση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο.

Το ένα μέτωπο έκλεισε εχθές, όμως έκλεισε προσωρινά, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το άλλο, σοβαρότερο κατά τη γενική εκτίμηση, συζητήθηκε ενδελεχώς στην απογευματινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Η αγορά ανέμενε με προσοχή τις εξελίξεις και από τους δύο κύκλους συναντήσεων, εστιάζοντας ωστόσο περισσότερο στον δεύτερο.

Η αγορά δείχνει πως ικανοποιείται από την προσπάθεια να μη ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012 και μένει να αποτιμήσει όσα αποφασίστηκαν μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και των τραπεζιτών.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία, χρήσιμα και για τον κλάδο αλλά και για τη βραχυπρόθεσμη στάση που θα τηρήσουν οι παίκτες.

Το ταμπλό έχει αποτιμήσει τις μέχρι τώρα εξελίξεις με αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 650 μονάδες και με συνεχείς προσπάθειες επιβεβαίωσης των 210 μονάδων ως ισχυρής στήριξης για τον FTSE 20.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης της eZMarket, όσο ο 20άρης δεν διασπά καθοδικά την πολύ σημαντική περιοχή των 210 μονάδων και χρόνος κερδίζεται και μονάδες για τους δείκτες και επίσης δεν ενεργοποιείται το σενάριο διόρθωσης προς τα ιστορικά ελάχιστα του δείκτη.

Έχει σημειωθεί επανειλημμένα από τις χρηματιστηριακές στήλες του Euro2day.gr πως όσο δεν δίνεται κίνηση στις τράπεζες, είτε ανοδικά είτε προς την άλλη κατεύθυνση, ισοδύναμες μετοχές θα επιχειρείται να λειτουργήσουν σαν εξισορροπητές.

Η απόδοση των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ τις τελευταίες τρεις-πέντε εβδομάδες επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μερίδας παικτών που εκ του αποτελέσματος αποκομίζουν και σημαντικές υπεραξίες σε μια τόσο δύσκολη και χρηματιστηριακά περίοδο.

Το ζητούμενο όμως είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο στις τράπεζες και να γνωρίζουν η αγορά αλλά και οι τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι το πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και σε αυτήν την περίπτωση, άλλο πλαίσιο θα απαιτηθεί για το ένα και διαφορετικό για το άλλο.

Πιθανότατα,η διαδικασία  θα ενεργοποιηθεί κατά περίπτωση, όποτε αυτή ξεκινήσει ουσιαστικά, και πρακτικά σημαίνει πως, αν και από το ίδιο σημείο εκκίνησης, κάθε όμιλος ξεχωριστά θα έχει διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Παρακολουθώντας την πορεία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες τρεις-πέντε εβδομάδες, έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το ποιος θεωρείται πιθανό να ευνοηθεί, να επιβαρυνθεί λιγότερο ή να βρεθεί σε δυσχερέστερη θέση. Με βάση την απόδοση της μετοχής, τον μέσο όρο συναλλαγών τον τελευταίο τουλάχιστον έναν μήνα και τη σύνθεση των αγοραστών στις εκάστοτε διορθώσεις.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία μόχλευσης σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ενώ σταδιακά ενισχύονται και πάλι επιμέρους μετοχές με αγοραστές από τα τελευταία χαμηλά τους.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι περιπτώσεις της Coca Cola 3E, της Τιτάν, της FFGroup, του Μυτιληναίου και υπό προϋποθέσεις των Βιοχάλκο, Ελληνικών Πετρελαίων.

Αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό, τη στιγμή που η τεχνική εικόνα των ισπανικών spreads, κυρίως αυτών, αλλά και των ιταλικών δείχνουν τα επερχόμενα.

Θέμα χρόνου, κατά την εκτίμηση μερίδας παικτών, η πλήρης ένταξη της Ισπανίας σε ένα μνημόνιο ελληνικού τύπου, καθώς η Μαδρίτη θα χρεωθεί τη βοήθεια προς τις τράπεζες (όταν αυτή θα δοθεί), με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού χρέους της.

Το ισπανικό spread δείχνει ώριμο για νέα υψηλά, ενώ έπεται το ιταλικό. Εξελίξεις που προεξοφλούνται και από τη σχέση ευρώ-δολαρίου, με ταλαιπωρία του πρώτου στα επίπεδα του 1,2220 χθες και με όριο συναγερμού το 1,19 δολάριο.

Αποτυπώνεται επίσης η επιβάρυνση όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τη Συρία. Σε σχετικό θέμα του Stratfor αναλύονται εμφανείς αλλά και δυσδιάκριτες πτυχές ενός μετώπου που έχει ήδη ανοίξει και μένει να δούμε πότε και με ποιον τρόπο θα κλείσει. Πριν ή μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και με τι κόστος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v