ΧΑ: "Ρελάνς" αγοραστών στις δημοπρασίες

Μάχη αγοραστών-πωλητών με τους πρώτους να κάνουν την έκπληξη στις δημοπρασίες. Κέρδη για ΟΠΑΠ (4,9%), ΔΕΗ (3%), 3Ε (1,45%), Εθνική (1,65%). Πτώση για Πειραιώς. Κάτω από τα 16 εκατ. ο τζίρος.

Παρά το γεγονός ότι ΔΕΗ και ΟΠΑΠ μερίμνησαν, αρχικά, για το θετικό πρόσημο του Δείκτη, έχοντας σχετικές βοήθειες από Coca-Cola, Jumbo και ΟΤΕ και η σημερινή συνεδρίαση μόνο απογοήτευση πρόσφερε σε όσους είχαν το κουράγιο να την παρακολουθήσουν από αρχής μέχρι τέλους.

Οι μόνες διαφορές με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν ότι οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους σχετικά νωρίτερα και λίγο μετά τις 15.50, ενώ όταν φάνηκε ότι “παιζόταν” το τελικό πρόσημο του Δείκτη οι αγοραστές ανέλαβαν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες στον τίτλο του ΟΠΑΠ και με χαμηλό κόστος τοποθετήσεων σε Εθνική και Alpha Bank, που δεν έπεισαν, έκαναν την έκπληξη στις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν τον Δείκτη στο υψηλό ημέρας.

Μάλιστα, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Jumbo και Folli Follie Group.

Αποτελεί, πλέον, κοινό μυστικό, ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, από το να κερδίζει χρόνο, όσο συνεχίζονται οι αμφιβολίες για τους λίγους που θα ήθελαν να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Καμία εξέλιξη στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και βέβαια στην δραστική μείωση του Δημόσιου τομέα.

Οι σοβαρές αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται όλο και πιο πίσω, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και η ορατότητα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή όσον αφορά τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια ώρα “σιγή ιχθύος” τηρεί η Τράπεζα Ελλάδος, όσον αφορά τα στοιχεία που κατέχει από την έκθεση της BlackRock (!)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Alpha Bank, που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η περικοπή των μισθών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια είναι επιβεβλημένη, διότι η περικοπή στους μισθούς των ειδικών μισθολογίων αποτελεί μέτρο εναρμόνισης με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έγιναν στους μισθούς των υπαλλήλων του υπόλοιπου ευρύτερου Δημόσιου τομέα και πολύ περισσότερο του Ιδιωτικού τομέα.

Εάν δεν γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια τότε θα πρόκειται περί της συνήθους πολιτικής προστασίας των ημετέρων που δεν έχει καμιά θέση στη σημερινή Ελλάδα που πασχίζει να εξέλθει από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση. Η προοπτική αδυναμίας πληρωμών είναι πλέον ορατή και η δυνατότητα διοχέτευσης πρόσθετης ρευστότητας στην Αγορά, τουλάχιστον στο τρίμηνο που διανύουμε, είναι μάλλον μηδενική”.

“Μετά από δυόμισι χρόνια, είναι πολύ εύκολο να υποκύψει κανείς στην επενδυτική κόπωση που έχει φέρει η κρίση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πείρα δείχνει ότι θα ήταν επικίνδυνο να χάσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, την εστίασή του στα γεγονότα που αφορούν την Αθήνα”, όπως τονίζει ο Simon Derrick, ο επικεφαλής έρευνας της Αγοράς νομισμάτων στην Bank of New York Mellon και υπογραμμίζει ότι προβλέπεται ένα ακόμη τρομαχτικό υπόλοιπο του Καλοκαιριού με επίκεντρο την Ελλάδα.

Με την επόμενη δόση της βοήθειας να μην δύναται να καταβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, ο Derrick προειδοποιεί ότι τα οικονομικά της Αθήνας είναι στην κόψη του ξυραφιού. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, φαίνεται ότι η Αθήνα ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντλήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια σε δημοπρασίες, αν είναι να συνεχίσει να καταβάλλει τις συντάξεις και τους μισθούς στον Δημόσιο τομέα.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ότι το Χ.Α. κουράστηκε και κούρασε και παρά το γεγονός ότι οι μικροί τζίροι επιτρέπουν τον σχετικό έλεγχο της τάσης, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και σήμερα, δεν μπορεί να αποκλειστεί η καθοδική εκτόνωση μόλις οι πωλητές πάρουν έστω και τις ελάχιστες πρωτοβουλίες.

Από τις μετοχές του 20αρη, την καλύτερη, τεχνικά, εικόνα, συνεχίζει να την έχει η ΔΕΗ που απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την ζώνη 2,50 – 2,60 ευρώ, όμως για να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,85 ευρώ, ίσως χρειαστεί το … κάτι παραπάνω.

Μετά από επτά συνεδριάσεις, ο ΟΠΑΠ “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 ευρώ και αν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 5,29 – 5,40 ευρώ, θα μπορεί να ατενίζει την συνέχεια με σχετική αισιοδοξία.

Απόλυτα συγκρατημένη αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη πορεία του 20αρη, που έστω και στα … χασομέρια έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 225 μονάδων.

Παρά ταύτα, επειδή οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου είδαν πως επετεύχθη το σημερινό κλείσιμο και τα “φθηνά μαγικά” που έγιναν στο τελευταίο τέταρτο και στις δημοπρασίες, παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί αφήνοντας περιθώρια επιβεβαίωσης, που θα δοθούν με την ανοδική διάσπαση της ζώνης 230 – 240 μονάδες.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει μπει στο περιθώριο και θα συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό της συναλλακτικής απαξίωσης, μέχρι να δοθούν απτές αποδείξεις ότι ξεκινούν αποφασιστικές προσπάθειες για “restart” της Ελληνικής οικονομίας.

“Πάντως όποιος επιτύχει κάτι τέτοιο, με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεόρατα ύψη και να αυξάνεται συνεχώς, μάλλον έχει εξασφαλίσει στο να δίνει σεμινάρια πολιτικής οικονομίας για το υπόλοιπο της ζωής του”, τονίζει με έμφαση παράγων τη Αγοράς (!)

Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς που ασπάζονται τα απαισιόδοξα σενάρια, εκτιμούν ότι όσο κωλυσιεργεί ο Δείκτης, τόσο κερδίζει πόντους το σενάριο που αναφέρεται στην πιθανή καθοδική εκτόνωση. Αν μάλιστα αυτή φέρει τον Δείκτη χαμηλότερα των 600 – 590 μονάδων, είναι περίπου βέβαιο ότι η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές από κινήσεις “stop loss”.

Σαφώς λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Μέτκα (-1,52%, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνει στο χαμηλό ημέρας), Κύπρου (-1,64%), Πειραιώς (-1,35%), Motor Oil (-0,39%), MIG (-2,69%), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Μυτιληναίου και CPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Jumbo (+5,26%), ΟΠΑΠ (+4,91%), ΔΕΗ (+3,07%). Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Τιτάνα και Eurobank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 622,26 μονάδες με κέρδη 1,4%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 15,8 εκατ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών, 16 τίτλοι με ημερήσια κέρδη άνω του 5% και άλλοι 15 με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Στα επιμέρους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Intralot και Eurobank Properties, ενώ αντίθετα η Lamda Development κατέγραψε, εκ νέου, σημαντικές απώλειες με ελάχιστες συναλλαγές, ακυρώνοντας εξ ολοκλήρου τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας (!)

Οι ευρωπαικές οικονομικές εξελίξεις

Θετική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, μικτά πρόσημο και κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος στην Wall Street, εν μέσω μικτών εταιρικών αποτελεσμάτων και απογοητευτικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Λιγότερα από 3 δισ. ευρώ άντλησε η Ισπανία σε μια δημοπρασία ομολόγων με αυξημένο κόστος δανεισμού και πολύ αδύναμη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, από τα ομόλογα λήξης το 2014 η Μαδρίτη άντλησε 1,359 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 5,204% από 4,335% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξης το 2017 η Μαδρίτη άντλησε 1,074 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 6,459% από 6,072% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.

Από τα ομόλογα λήξης το 2019 η Μαδρίτη άντλησε 548 εκατ. ευρώ με μέση απόδοση στο 6,71% από 4,832% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (ESM), υπάρχει ο κίνδυνος ότι το Προσωρινό Ταμείο (EFSF) να ξεμείνει από χρήματα άμεσα, εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις Κυβερνήσεις.

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με την BofA, είναι ότι ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός θα πρέπει να μείνει μόνο με 150 δισ ευρώ, μετά την αποδέσμευση των χρημάτων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των Ισπανικών Τραπεζών. Αυτό το ποσό δεν θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της αύξησης των spreads στην Ιταλία ή για αγορές Κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία εκδίδει, κατά μέσο όρο, 10 δισ. ευρώ το μήνα ομόλογα και η Ιταλία 20 δισ. ευρώ το μήνα, προσθέτει η BofA.

Τεχνικά, ο DAX, αν επιβεβαιώσει κλεισίματα υψηλότερα των 6710 μονάδων (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στις 6752 μονάδες) θα ελπίζει να αναμετρηθεί με το ψυχολογικό όριο των 6800 μονάδων. Πρώτες στηρίξεις στις 6667 και 6620 – 6615 μονάδες.

Οι οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε με μετριοπαθή ρυθμό τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Ιουλίου ωστόσο ήταν περισσότερες οι Περιφέρειες της Fed που ανέφεραν επιβράδυνση της δραστηριότητας, ανακοίνωσε η Federal Reserve στην τελευταία της έκθεση για τις οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ (Beige Book).

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Ben Bernanke επανέλαβε ότι η Fed παραμένει έτοιμη να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί, για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα προσθέτοντας ότι δεν περιμένει η Αμερικανική οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατατέθηκαν 386.000 αιτήσεις, 34.000 περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν στις 365.000.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά 5,4% και διαμορφώθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,37 εκατομμυρίων, έναντι 4,62 εκατομμυρίων τον Μάιο. Σημειώνεται ότι το ποσό των 4,37 εκατομμυρίων είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τους τελευταίους οχτώ μήνες. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διαμορφωθούν τον Ιούνιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,65 εκατομμυρίων.

Από την άλλη, ο δείκτης Philly Fed ανήλθε στο -12,9 από -16,6 τον Ιούνιο. Η αύξηση ήταν μικρότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών, που περίμεναν άνοδο στο -6,8. Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που ο δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε κάτω από το 0, το οποίο καταδεικνύει συρρίκνωση.

Παρά ταύτα ο δείκτης S&P 500 δείχνει ότι θέλει να δώσει την μάχη με την αντίσταση των 1375 μονάδων, διάσπαση των οποίων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό “short covering”.
Οι 1364 – 1358 μονάδες αποτελούν την πρώτη ζώνη στήριξης.

Για τον Dow Jones, η ανοδική διαφυγή από την ζώνη 12900 – 12915 μονάδες, φέρνει πιο κοντά το ψυχολογικό όριο των 13000 μονάδων, όμως επειδή ο εν λόγω δείκτης επαναπροσεγγίζει τα υψηλά του, δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών. To 12820 - 12800 από αντίσταση γίνεται στήριξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα θετικά, κατά κύριο λόγο, αποτελέσματα των εταιρειών, ωθούν ψηλότερα τους διεθνείς δείκτες και σε αυτή την κίνηση προσπαθεί να ακολουθήσει και το Χ.Α. εν μέσω έκδηλης επιφυλακτικότητας, επισημαίνει ο Θεόδωρος Κρίντας.

Τα στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν κατεύθυνση στην Σοφοκλέους, όπως οι όροι ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού συστήματος, οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και η δημιουργία ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, παραμένουν σε περιορισμένη ορατότητα.

Αποτέλεσμα είναι οι εναπομείναντες επενδυτές, πλην των αμετανόητων traders, να συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί και δεν αναμένεται να αλλάξουν στρατηγική πριν το τοπίο ξεκαθαρίσει και οι αποφάσεις τους θα ληφθούν επί της βάσεως πιο χειροπιαστών δεδομένων.

Άλλωστε όλα τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται στους εξαιρετικά χαμηλούς ημερήσιους τζίρους των τελευταίων συνεδριάσεων, που αφ΄ ενός καθιστούν κάθε πρόβλεψη ιδιαίτερα επισφαλή και αφ΄ ετέρου αφαιρούν από το Χ.Α. την πιθανότητα έντονης εκτόνωσης.

Πρέπει οι Κυβερνώντες να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να διαμορφώσουν οικονομική στρατηγική, όταν το μισθοδοτικό κόστος του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) υπερβαίνει το 75% του ετήσιου προϋπολογισμού.

Αν συνεχιστούν οι κοινωνικές ανισορροπίες που επικρατούν στην Ελλάδα, αυτές θα διορθωθούν νομοτελειακά μέσω της νομισματικής οδού, τονίζει με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

-----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση, με τους όγκους συναλλαγών να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Τα συμβόλαια του 20αρη δεν ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, κυρίως στην κίνηση των δημοπρασιών, γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,8%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.555, τιμή εκκαθάρισης 223,75), κινήθηκαν μεταξύ 222,25 και 226,5 μονάδων.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 10.368 συμβόλαια.
Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (7.500 ΟΤΕ, 20.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1.319), Alpha Bank (2.106), Πειραιώς (200), Κύπρου (272), ΔΕΗ (1.170), ΟΤΕ (2.548), ΟΠΑΠ (517), CPB (1.672).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 54% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 319 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (194 δικαιώματα αγοράς και 125 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.119.606 τεμ.), Eurobank (5.883.049 τεμ.), Alpha Bank (4.929.550 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v