Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά δυνάμεις με μικρό τζίρο

Άλλη μία χαμηλού κόστους διατήρηση δυνάμεων στο ΧΑ, με υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ΜΥΤ, MOH, Alpha Bank, ΕTE, Eurobank. Στο σημερινό Eurogroup που αποφασίζει για την ισπανική διάσωση στρέφονται οι αγορές.

Βήμα-βήμα ενισχύονται οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, ανεβάζοντας κατάτι τον Ftse 20 προς τις 230 μονάδες. Σε ακόμα μία συνεδρίαση, όπου η αξία των συναλλαγών είναι ενδεικτική της άπνοιας που επικρατεί, φαίνεται να κερδίζεται χρόνος και αποτίμηση για συγκεκριμένους ομίλους και επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Ο μεν Γενικός Δείκτης κινείται στις 620-625 μονάδες κι ο Ftse 20 όλο και δένει τις 210 αντιδρώντας πριν από λίγο έως 0,5%, αλλά με τον τζίρο σταθερά σε… θερινά επίπεδα. Μόλις 2,7 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια λίγο πριν από τις 11.10.

Με τις συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ να ξεπερνούν αυτές της Εθνικής Τράπεζας και αφήνοντας αρκετά πιο χαμηλά τους τζίρους που έχουν γίνει σε Eurobank, Πειραιώς.

Συγκριτικά υψηλός τζίρος γίνεται και στη μετοχή της 3Ε, όπου επιχειρείται νέα αντίδραση σε επίπεδα πάνω από τα 14 ευρώ, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διακύμανση και του 20άρη.
Αναμφίβολα, η σημαντικότερη στήριξη στον Ftse 20 έρχεται τις τελευταίες ημέρες από τον ΟΠΑΠ με τη μετοχή του να ενισχύεται κατά 6,95% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις τράπεζες επικρατεί φαινομενικά άπνοια καθώς είναι κοινό μυστικό πως στο παρασκήνιο επαφές, συζητήσεις και σχέδια επί χάρτου εξετάζονται εδώ και ημέρες. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι δανειστές και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά τραπεζίτες και μεγαλομέτοχοι.

Όμως, όπως σημείωνε στο πρωινό σχόλιό του ο Χρ. Κίτσιος, η χρηματιστηριακή εικόνα δεν μπορεί ούτε καν στο ελάχιστο να καλύψει το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η πραγματική οικονομία. Και θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η χώρα δεν έχει λάβει περίπου 7 δισ., που θεωρητικά θα είχαν εκταμιευθεί και μεγάλο μέρος τους θα έδινε ανάσα στην πραγματική οικονομία.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από την επόμενη μεγάλη δόση, όποτε αυτή δοθεί…, ψίχουλα θα δοθούν για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Είναι γνωστό πως από τα επόμενα 32 δισ. σχεδόν το σύνολο θα καλύψει τα τεράστια ελλείμματα και τίποτα περισσότερο.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τρέχουν γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως το στοίχημα θα κερδηθεί ή θα χαθεί μέσα στους επόμενους έναν το πολύ δύο μήνες. Όλα αυτά αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό καθώς ο τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να κινηθεί ούτε καν πάνω από τις 220 μονάδες, ο Γ.Δ. κι ο 20άρης μένουν εγκλωβισμένοι στο γνωστό εύρος τιμών (των τελευταίων 3-5 εβδομάδων) και το ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μόλις 2-3 στοιχήματα.

Επίσης λιγοστοί είναι οι επιχειρηματίες - βασικοί μέτοχοι που προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους από την περαιτέρω απαξίωσή τους.

Στις διεθνείς αγορές, η προσοχή εστιάζει στο σημερινό Eurogroup, που θα αποφασίσει για την Ισπανία. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται πως στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών θα υπογραφούν οι όροι του ισπανικού μνημονίου για την παροχή του πακέτου που προβλέπεται ότι θα έχει εκταμιευτεί πλήρως μέχρι τα τέλη του 2013.

Στον χθεσινό Εκηβόλο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ανεβάσαμε διάγραμμα για τα ισπανικά ομόλογα και τον χρηματιστηριακό δείκτη IBEX.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v