Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο το ταμπλό -"Τσιμπάει" ελαφρώς ο τζίρος

Το Χ.Α. αντιδρά με αιχμή ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και τραπεζικές μετοχές. Προς το απόλυτο αδιέξοδο η ισπανική οικονομία με νέα ιστορικά υψηλά για τα spreads. Πτώση για Τιτάν, ΕΛΠΕ. Ελαφρά βελτιωμένη η εικόνα στο τζίρο.

Στη σκιά της εκτόξευσης των ισπανικών spreads σε νέα ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. παραμένει σαφώς πιο ψύχραιμο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν πριν από λίγο στις 627 μονάδες, έχοντας για υψηλό ημέρας τις 630. Ο FTSE-20, που γύρω στις 12.10 ενισχύθηκε έως τις 229,80 μονάδες, διατηρείται ανοδικά στις 228,30.

Με την αξία των συναλλαγών στα 10 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία σχεδόν τα 6,5 εκατ. έχουν γίνει σε μόλις τέσσερις μετοχές.

Και ενώ στο Χ.Α. η κατάσταση είναι σχετική ψύχραιμη κι ελεγχόμενη, παρά τη συναλλακτική άπνοια, η κρίση όλο και εκτραχύνεται στην Ισπανία. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται αναλυτικά τα νέα επαχθέστερα spreads, η επιπλέον επιβάρυνση του κόστους δανεισμού αυτής της χώρας.

Στον αντίποδα, έξι χώρες χρηματοδοτούνται με αρνητικά επιτόκια. Διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του euro2day.gr πως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Ελβετία, η Ολλανδία αλλά και προσφάτως η Αυστρία «όχι μόνο δε δίνουν λεφτά, αλλά τις πληρώνουν κιόλας για να έχουν το προνόμιο να τους… δανείζουν».

Αυτές είναι οι δύο όψεις του νομίσματος, αυτοί είναι λίγο έως πολύ οι δύο πόλοι, οι δύο ταχύτητες πάνω στις οποίες οικοδομείται από το Βερολίνο η νέα Ευρώπη τους.

Τα έχουμε πει πολλές φορές, άλλες τόσες έχουμε γίνει επίμονοι και κουραστικοί, δυστυχώς το σχέδιο για την περιφέρεια της Ευρώπης, τις κοινωνίες και τις οικονομίες αυτών των χωρών υλοποιείται χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις.

Στον Εκηβόλο της 19ης/7, με τον εύγλωττο τίτλο «Φοβίζει η ισπανική υποχώρηση» είχαμε ανεβάσει δύο διαγράμματα από την ομάδα ανάλυσης της eZΜarket: ένα που αφορούσε την πορεία των ομολόγων και ένα ακόμα που παρακολουθούσε τη διακύμανση του IBEX. Αυτά τα διαγράμματα δεν αφήνονταν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Από αυτήν την άποψη, θα επιμείνουμε για πολλοστή φορά πως η Αθήνα βρίσκεται συγκριτικά σε όχι και τόσο δυσχερή θέση όσο αυτήν την περίοδο η Μαδρίτη. Εάν μάλιστα η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει και να κερδίσει το στοίχημα που θα κριθεί μέσα στον επόμενο ένα, το πολύ δύο μήνες, τότε το βίαιο γεγονός μπορεί να αποφευχθεί.

Σε αυτό το διάστημα, όμως, όπου διακυβεύονται σχεδόν όλα, μέχρι τα μέσα-τέλη Σεπτεμβρίου δηλαδή, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη σύμπνοια και λιγότερη μεμψιμοιρία.

Όλα αυτά επιχειρείται να αποτυπωθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με το χρόνο να τρέχει και για τις τράπεζες, όπου το παρασκήνιο είναι όλο και πιο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον σήμερα ο κλάδος αντιδρά και η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς κερδίζουν λίγους πόντους.

Συνεχίζεται ωστόσο η ανοδική αντίδραση του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του κατά 3,12% υψηλότερα στα 5,29 ευρώ. Όσοι πόνταραν στο στοίχημα του ΟΠΑΠ κάνουν ταμείο. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ στα 2,62 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί ελαφρώς στα 2,45 ευρώ. Αντιδρούν επίσης Μέτκα, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Motor Oil.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Intralot, Αττικής, Intrakat, Παρνασσός, Τ.Τ., Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v