Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοντά στα υψηλά ημέρας με 3Ε και ΟΠΑΠ

Κέρδη στο ΧΑ με τον τζίρο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισαν 3Ε (5,3%), ΟΠΑΠ (2,3%) αλλά και Τιτάν 9-4,8%). Εβδομαδιαία άνοδος 1,46% για το ΓΔ, πτώση 1,84% για τον τραπεζικό.

Μπορεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος, έστω και σχετικά αυξημένος, να παρέμεινε χαμηλότερα από τα 20 εκατ. ευρώ, όμως αν μη τι άλλο η σημερινή εικόνα της Αγοράς είχε αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο επεκτάθηκε ακόμα και στις τελικές δημοπρασίες.
 
Οι τελευταίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Coca-Cola, Motor Oil και Μέτκα (στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις έκλεινε στο χαμηλό ημέρας) και στο χαμηλό ημέρας τους Τιτάν, Ελλάκτωρα, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, CPB, MIG.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διευρυμένη κινητικότητα σε όλο σχεδόν το εύρος του 20αρη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μέτκα, ΟΠΑΠ και Εθνική.

Στα υψηλά ημέρας, που σημειώθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή για Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, ο πρώτος έφθασε μέχρι τις 632,17 μονάδες (+1,59%) και ο δεύτερος μέχρι τις 213,28 μονάδες (+3,61%).

Την ώρα που βρισκόταν ο Τραπεζικός δείκτης στο υψηλό ημέρας, η Εθνική “έβλεπε” τα 1,28 ευρώ (+4,07%) και η Alpha Bank τα 1,14 ευρώ (+4,59%).

Όμως το γνωστό σκηνικό επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά και οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, γρήγορα έμειναν από δυνάμεις.

Ακόμα και οι δύο Τραπεζικές μετοχές που έδειξαν ιδιαίτερα πρωταγωνιστικές διαθέσεις, υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Έτσι, η Αγορά, έστω και καθυστερημένα, “ανακάλυψε”, ότι η Τρ. Αττικής μπορεί και να μην προσφύγει στο ΤΧΣ και “επιχορήγησε” τον τίτλο μέχρι τα 0,2970 ευρώ (+11,32%). Όμως ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η προσφορά πύκνωσε σταδιακά και η μετοχή έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα.

Με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, όμως και αυτός υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,4130 ευρώ (+5,09%) και μάλιστα έδειξε “υψοφοβικά σύνδρομα” υψηλότερα των 0,4000 ευρώ (!)

Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 1,46% και αφαίρεσε από τον Τραπεζικό 1,84%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο 7,29% και 21,54% αντίστοιχα.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης το γεγονός ότι το Χ.Α. κατόρθωσε να κινηθεί “contrarian” των διεθνών Αγορών, αλλά αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο με τόσο χαμηλούς τζίρους, όπου λίγες εντολές σε Δεικτοβαρείς μετοχές μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την ημερήσια τάση.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, άφησε κάποιες αμυδρές, τεχνικές, χαραμάδες αισιοδοξίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει εντυπωσιακά το διεθνές κλίμα.

Έτσι μετά από εννέα συνεδριάσεις ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επέστρεψε (σε κλείσιμο) υψηλότερα της ζώνης 225 – 227 και έχει μπροστά του να αναμετρηθεί με την αμέσως επόμενη και εξαιρετικά δύσκολη, στις 230 – 240 μονάδες.

Η πρώτη στήριξη ανέβηκε στις 221 μονάδες, όπου και θα προχωρήσουν σε “stop loss” οι λίγοι τολμηροί που άνοιξαν “long” θέσεις.

Στις δύο Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, για την Alpha Bank παραμένει σαν πρώτο τεστ το επίπεδο των 1,14 ευρώ που δοκίμασε σήμερα και για την Εθνική τα 1,29 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα από τα δύο παραπάνω όρια δεν σηματοδοτεί κάτι, αλλά θα φέρει κάποιες πρώτες ανησυχίες στις τάξεις των “short”.

Για να αλλάξει κάτι θεαματικά, η Εθνική πρέπει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,45 ευρώ και η Alpha υψηλότερα των 1,26 ευρώ.

Μετά από εννέα συνεδριάσεις και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε υψηλότερα των 625 μονάδων και μάλιστα έκλεισε οριακά υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 630 μονάδων.

Αν και οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, δείχνουν έντονα σημάδια κόπωσης, αν ο Δείκτης πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, η τάση θα ανεβάσει στροφές καθώς θα “επιχορηγηθεί” από σημαντικό “short covering” βάζοντας σαν στόχο τις 690 μονάδες.

Από τις μετοχές του 20αρη, την καλύτερη, τεχνικά, εικόνα, συνεχίζει να την έχει η ΔΕΗ που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την ζώνη 2,50 – 2,60 ευρώ, όμως για να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,85 ευρώ, ίσως χρειαστεί το … κάτι παραπάνω.

Συνεχώς βελτιούμενη, τεχνικά, εικόνα και για τον ΟΠΑΠ που έδειξε να αλλάζει συμπεριφορά με την υπερπήδηση των 5,00 ευρώ. Σήμερα δοκίμασε τιμές υψηλότερες από την αντίσταση των 5,29 ευρώ (έφθασε μέχρι τα 5,32 ευρώ) αλλά έκλεισε σχετικά χαμηλότερα. Κλεισίματα υψηλότερα των 5,29 – 5,30 ευρώ θα ανοίξουν τον δρόμο για κίνηση προς τα 5,40 και 5,70 ευρώ.

Σχετικά επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, τονίζοντας ότι απλά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά “αγοράζει χρόνο”, καθώς τίποτα το ιδιαίτερο δεν δείχνει να κινείται από τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και με “μπαλαντέρ” την Coca-Cola, συνεχίζουν να οδηγούν FTSE και Γενικό Δείκτη και αυτό είναι ενθαρρυντικό για μία Αγορά, παραδοσιακά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, όμως ο φόβος της “κόπωσης” και της καταγραφής βραχυπρόθεσμων κερδών αυξάνεται και αυτό δημιουργεί επιφυλάξεις όταν δεν διαφαίνονται οι επόμενοι τίτλοι που θα αναλάβουν στο ανοδικό “rotation” (!)

“Οργισμένη” με την Ελλάδα, γιατί, κατά την άποψή της, τίποτε δεν προχωρεί στη Χώρα, δηλώνει η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην Αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, με τίτλο “Δεν χαρίζω τίποτε”. Αναφέροντας πως, με τον προεκλογικό αγώνα, οι Έλληνες έχασαν πολύ χρόνο και πως και η κατάσταση είναι ήδη πολύ επίπονη, η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι τους πιστωτές, όπως και την ίδια, τους εξοργίζει ιδιαίτερα το ότι υπάρχουν λίγες μεταρρυθμίσεις, δεν γίνονται ιδιωτικοποιήσεις και δεν υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ, πάντα, οι Έλληνες μόνον ζητούν όλο και περισσότερα χρήματα.

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την Ελλάδα υποστηρίζει ο Economist σε άρθρο του. Στις 26 Ιουλίου, οπότε ο Γ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με την τρόικα, θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Σε διαφορετική περίπτωση η χρηματοδότηση θα “στεγνώσει” και η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Το άρθρο σημειώνει ότι αυτή την εβδομάδα η Κυβέρνηση προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα καθώς ορισμένοι Υπουργοί έδειξαν να μην καταλαβαίνουν ότι οι προϋπολογισμοί των Υπουργείων τους πρέπει να “τσεκουρωθούν” και όχι απλά να περιοριστούν, αναφέρει αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Όπως σημειώνει το Εconomist, τελικά η Κυβέρνηση συνεργασίας ίσως αναγκαστεί να κάνει πίσω σε μια κομβική δέσμευση: ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές.

Από την άλλη, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως collateral μετά τις 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ΕΚΤ η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών καλύπτεται από την Τρ. της Ελλάδος με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει την πιθανότητα αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση μετά την αξιολόγηση της τρόικα. Πρόκειται για τυπικό θέμα καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η εγγύηση που προσφέρουν οι δανειστές στη Χώρα. Το ίδιο έχει συμβεί δυο φορές στο παρελθόν, τον Φεβρουάριο και το Μάιο.

Σαφώς διαφορετική εικόνα, με το “κόκκινο” να επικρατεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της Wall Street, με τις ανησυχίες για Ισπανία και Ιταλία να αυξάνονται και τα Χρηματιστήρια των δύο αυτών Χωρών να δέχονται σημαντικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι το Εurogroup έδωσε το “Ο.Κ.” για τη στήριξη των Ισπανικών Τραπεζών με ποσό έως 100 δισ. ευρώ, καθώς τα προβλήματα για την Κυβέρνηση της Μαδρίτης συσσωρεύονται.

Η φορτωμένη με μεγάλα χρέη Περιφέρεια της Βαλένθιας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 18 δισ. ευρώ που υιοθέτησε η Κεντρική Κυβέρνηση της Χώρας για τη στήριξη των Περιφερειών. Η συμμετοχή στο πακέτο προϋποθέτει την αποδοχή ιδιαίτερα σφιχτών κανόνων και σχεδίου για τη μείωση των ελλειμμάτων.
 
Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού οδηγούν την Κυβέρνηση σε πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον 9,1 δισ. ευρώ το 2013 για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Δημόσιο έλλειμμα της Χώρας για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στόχος είναι να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,9% το 2015. H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012 και στο 24,3% το 2013.

Ανησυχίες και στις Αγορές ομολόγων, με την απόδοση του Ισπανικού 10ετούς να ξεπερνά το 7,2% (νέο ιστορικό ρεκόρ) και του Ιταλικού το 6,15%, όταν την ίδια ώρα το Γερμανικό 10ετές εμφανίζει απόδοση 1,17% (!)

Πίεση και το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, που επιστρέφει, εκ νέου, χαμηλότερα των 1,2200 δολαρίων, επαναφέροντας τα σενάρια για πιθανή κίνηση προς τα 1,20 και 1,19 δολάρια.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όλα δείχνουν ότι η έγκριση του πακέτου προς την Ισπανία, αποτελεί την έναρξη μιας νέας επίθεσης στην Ευρώπη.

Από την άλλη, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε "CC+" από "CCC+".

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630,84 μονάδες με κέρδη 1,38%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε ελαφρώς φθάνοντας τα 19,4 εκατ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Τέρνα Ενεργειακή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε με σημαντικά κέρδη, η Intralot συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και έκλεισε στο υψηλό ημέρας με αυξημένες συναλλαγές, ενώ ακόμα χαμηλότερα η Βαλκάν με ελάχιστες συναλλαγές και “ανοιχτές” εντολές αγορών συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες συνεδριάσεις με θετικό κλείσιμο και το President με μηδενικές έως απειροελάχιστες συναλλαγές συνεχίζει την κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,51 ευρώ (κλείσιμο 10/7).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θετική η εικόνα ανεξαρτητοποίησης του Χ.Α. από τις διεθνείς Αγορές και λόγω “υπέρβαρης σχέσης” που έχουν στον Δείκτη Coca-Cola και ΟΠΑΠ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., η τρόικα “κρατά τα κλειδιά” των εξελίξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η παρουσία της στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα προσδιορίσει κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Μέχρι νεωτέρας, ο βασικός κορμός της επενδυτικής κοινότητας θα είναι αμέτοχος στα χρηματιστηριακά δρώμενα. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος που ο ημερήσιος τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η εποχικότητα και η περίοδος του καλοκαιριού έχει ασφαλώς σημαντική επιρροή.

Μία καλή ή μια κακή είδηση θα “ξυπνήσει από το λήθαργο” τους επενδυτές.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένει εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και στο “καυτό” θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού συστήματος.

Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων επενδυτών στέλνουν “λάθος μήνυμα” ακόμη και μέσα από την απότομη μεταβολή των τιμών. Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν συγκεκριμένη τάση στην Αγορά.

Θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολες τόσο οι ανοδικές, όσο και οι πτωτικές εξάρσεις, αν δεν μεσολαβήσει κάποιος αποφασιστικός καταλύτης, εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης ανόδου που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του 20αρη, αλλά και σε αυτά επί μετοχών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν στην θεωρητική τους τιμή.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.858, τιμή εκκαθάρισης 227), κινήθηκαν μεταξύ 225 και 229,25 μονάδων.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 15.751 συμβόλαια.
Μηδενική συμμετοχή από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (5.000 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3.652), Alpha Bank (2.975), Πειραιώς (1.045), Κύπρου (338), ΔΕΗ (2.046), ΟΤΕ (2.839), ΟΠΑΠ (828), CPB (244), Eurobank (201), Coca-Cola (100), Intralot (232), Ελλάκτωρα (120), Μυτιληναίο (153), ΓΕΚ (125), Ταχ. Ταμιευτήριο (599).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στο 50% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 1.820 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.632 δικαιώματα αγοράς και 188 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (5.139.606 τεμ.), Eurobank (5.883.049 τεμ.), Alpha Bank (4.929.550 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v