Στην τρόικα τα κλειδιά της τάσης στο ΧΑ

Εν μέσω δύσκολου διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο περιμένει την έλευση της τρόικας καθώς και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα απαιτούμενα μέτρα και το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.

Ο ερχομός της τρόικας για αποφασιστικές συζητήσεις με την κυβέρνηση, οι οποίες εκτός των απαιτούμενων μέτρων θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να σηματοδοτήσει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μεσοπρόθεσμη τάση, την ώρα όπου το διεθνές κλίμα επιδεινώνεται σταθερά.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, τις σημαντικές απώλειες στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια δείχνουν να τις διαδέχονται τουλάχιστον στο άνοιγμα οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών καθώς μετά τη Βαλένθια και η περιφέρεια της Μούρθια ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο κυβερνητικό ταμείο των 18 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα οικονομικά της.

Την ώρα όπου τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν σημαντικές απώλειες στο ξεκίνημα της ημέρας, το ευρώ φλερτάρει σε επίπεδα τιμών κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1,21 δολαρίου, ενώ κινείται σε χαμηλά 12ετίας έναντι του γεν.

Έντονη ανησυχία και στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του ισπανικού 10ετούς να γράφει νέα ιστορικά υψηλά, πλησιάζοντας το 7,4%.

Ερχόμενοι στα δικά μας, μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων-δηλώσεων γερμανικής κυρίως προέλευσης προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα και διαθέσεις εν όψει της τροϊκανής έλευσης. Έτσι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, από την άλλη ο Β. Σόιμπλε έστειλε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις στην Αθήνα τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές οφείλει να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που για λόγους εσωτερικής πολιτικής έχουν καθυστερήσει.
 
Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ. Τόνισε ότι η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει τις αγορές, ότι έχει μεγάλες αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και σε μια τέτοια περίπτωση οι διεθνείς πιστωτές της δεν θα πρέπει να απελευθερώσουν και τις υπόλοιπες δόσεις από το πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα και ότι η υπομονή του πλησιάζει στο τέλος της.

Άξιο αναφοράς και το άρθρο του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ξαναπαίρνει τη θέση της στην καρδιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, καθώς οι πιστωτές της έρχονται να αξιολογήσουν την πορεία της χώρας και τους στόχους διάσωσης, τονίζοντας τις αμφιβολίες για το αν αυτή θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και την απροθυμία κρατών στη ζώνη του ευρώ να βάλουν περισσότερα κεφάλαια σε περίπτωση ελληνικής αποτυχίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται τουλάχιστον δύσκολη. Από την άλλη δεν μπορούν αν αποκλειστούν κινήσεις επιλεκτικών τοποθετήσεων σε τραπεζικές μετοχές, που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στο επίκεντρο σεναρίων και για την τύχη των οποίων θα αποφασίσει η τρόικα (ΑΤΕ-ΤΤ), ενώ ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι τίτλοι που στήριξαν τον Γενικό Δείκτη τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola.

Πρώτο ζητούμενο, ει δυνατόν, η μη υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 625 μονάδων σε κλείσιμο
, καθώς μια τέτοια περίπτωση θα επαναφέρει τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης των 600-590 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η ΕΧΑΕ, ενώ η Eurobank ανακοίνωσε ότι οι μετοχές της τράπεζας που κατείχε ο όμιλος EFG μεταβιβάζονται στα εννέα παιδιά των Σπύρου, Μαριάννας και Μαργαρίτας Λάτση και στο ίδρυμα Λάτση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v