Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλήτρια στην πτώση η Σοφοκλέους

Sell off με πτώση έως και 7% στο ΧΑ. Απώλειες μέχρι και 13% στις τράπεζες. Έως 5% βρέθηκαν να χάνουν Μαδρίτη και Μιλάνο. Απαγόρευση short selling σε Ιταλία & Ισπανία. Σε ρεκόρ οι αποδόσεις στα ισπανικά 10ετή (7,5%).

Με διαρκώς επιβαρυνόμενη εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Χ.Α. δείχνει μάλλον αδύνατο να αποφύγει να συνεχίσει την... υπεραπόδοση σε απώλειες, αφού επανειλημμένως έχει αποδειχθεί η κάκιστη ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχτεί ότι σήμερα το σύνολο της ευρωζώνης υφίσταται γενική επίθεση από την πλευρά των αγορών και δεν αποκλείεται οι επόμενες μέρες να καθορίσουν το μέλλον της ζώνης του ευρώ. Τα σενάρια για το μέλλον της Ισπανίας και για την Ελλάδα εν αναμονή και της έλευσης της τρόικας κυριαρχούν.

Ο ισπανικός δείκτης βρέθηκε νωρίτερα σήμερα να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 5%, όταν η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ακουμπά στο 7,5%, ενώ 6,32% είναι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς. Στο Μιλάνο η πτώση έφτασε επίσης το 5% το μεσημέρι, αργότερα όμως περιορίστηκε. Νωρίτερα σήμερα για πέντε ιταλικές τράπεζες ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ενώ ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται μέχρι την Παρασκευή οι ανοικτές πωλήσεις σε τίτλους τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών. Για τρεις μήνες απαγορεύτηκε το short selling και στην Ισπανία.

Από εκεί και πέρα, μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να σημειώνουν μικρότερες απώλειες στα δικά τους χρηματιστήρια, οι τραπεζικές μετοχές όμως βρίσκονται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων σε όλες τις αγορές.

Έτσι, η BNP Paribas καταγράφει πτώση 4,54%, η Credit Agricole απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πτώση 3,78% καταγράφει η μετοχή της Societe Generale. Στο 4,3% η πτώση για τη Royal Bank of Scotland, στο 3,8% οι απώλειες για την HSBC, 5,48% για την Deutsche Bank και 5,96% για την Commerzbank.

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, οι απώλειες σημαντικών στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και για επιμέρους τίτλους σηματοδότησαν την απαρχή ενός μίνι sell-off, που δεν αποκλείεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες έως και ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν οι αγοραστές δεν σταματήσουν να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και αν, από την άλλη, ο Γενικός Δείκτης δεν δώσει σημεία μη περαιτέρω υποχώρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση ανέβασε στροφές μόλις ο Δείκτης διέσπασε καθοδικά το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κίνηση σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με την πρώτη να χάνει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ και τη δεύτερη να διασπά καθοδικά τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στο 1,17 ευρώ.

Ιδιαίτερα μεγάλες οι απώλειες και για ΔΕΗ και ΟΤΕ, καθώς εδώ οι traders πουλάνε με μεγαλύτερη ευκολία, αφού τα κέρδη των δύο τίτλων είναι ιδιαίτερα σημαντικά από τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος ξεπερνά τα 17 εκατ. και αυτό μόνο θετικό δεν είναι, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας, και πιο συγκεκριμένα στις 587,37 μονάδες, με απώλειες 6,89%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v