Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάνει τις 600 μονάδες εν μέσω μπαράζ πωλήσεων

Ολο και βαθύτερα βουλιάζει η αγορά. Το ΧΑ... υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Ανησυχητικό το γεγονός ότι η κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα συνοδεύεται από υψηλό τζίρο.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο η στήλη αναφερόταν σε δύσκολο ξεκίνημα όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση και δυστυχώς μέχρι στιγμής η εγχώρια αγορά κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.

Βέβαια, σε αυτό το τελευταίο συνηγορεί σημαντικά και η αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, το σύνολο των οποίων γράφει σημαντικές απώλειες, με το ιταλικό και το ισπανικό χρηματιστήριο να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ιταλικές χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν σήμερα την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης τραπεζικών μετοχών οι οποίες στην έναρξη των συναλλαγών δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Πρόκεται για τις μετοχές των τραπεζών Mediobanca, Banco Popolare και Banca Monte dei Paschi di Siena.

Πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά και στις αγορές ομολόγων, όπου η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς φλερτάρει με επίπεδα υψηλότερα του 7,5%. Επιστρέφοντας στα δικά μας, και ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, που αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο του ενδιαφέροντος σε μία συνεδρίαση όπου κυριαρχούν οι ρευστοποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας μόνο τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Τιτάνας διασώζονται με οριακά θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, με απώλειες που ξεπερνούν τις 10 ποσοστιαίες μονάδες κινείται ο τίτλος της Eurobank, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 8% ακολουθούν η Alpha Bank, η Πειραιώς και η ΔΕΗ. Πτώση από 5% έως 8% για Εθνική Τράπεζα, Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Folli Follie Group (με λίγες συναλλαγές, μόλις 3.000 τίτλους).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές μόνο ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου ξεπερνά το 2,5 εκατ. τεμάχια, ενώ περίπου 2,7 εκατ. κομμάτια έχει διακινήσει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Υπό σημαντική πίεση, έστω και με χαμηλές συναλλαγές, και οι δύο τίτλοι που απέσπασαν σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, δηλαδή της Αγροτικής και του Ταχτυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες και την στήριξη των 605 μονάδες, ενώ ο 20άρης κινείται χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 221 μονάδων.

Ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ, αρκετά υψηλός για τα δεδομένα της εποχής και ασφαλώς το χειρότερο σενάριο θα είναι η σημερινή συνεδρίαση να συνδυάσει μεγάλες απώλειες με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Παραμένει ζητούμενο τουλάχιστον για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να επιστρέψει σε κλείσιμο υψηλότερα των 221 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v