Ταμείο από τις τράπεζες

Στον τραπεζικό κλάδο προσβλέπουν όσοι εκτιμούν πως η αγορά ”χρωστά” ακόμη μία ανοδική αντίδραση. Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό είναι ο καταλύτης που μπορεί να οδηγήσει σε έναν επόμενο κύκλο ζυμώσεων και συνεργασιών μεταξύ των τραπεζικών ομίλων. Επιμέρους κινήσεις καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μία μετά την άλλη οι μη οικονομικές εκκρεμότητες κλείνουν, με ό,τι αυτό, μόνο θετικό, μπορεί να συνεπάγεται για το χρηματιστήριο.

Στα υψηλά τριετίας ο δείκτης, με συσσώρευση διαρκείας παραπέμπει στην εύλογη αναμονή αναλυτών, παραγόντων και λοιπών εμπλεκομένων για την είδηση–καταλύτη.

Βέβαια, το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 2.550 μονάδες συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, χωρίς ωστόσο να φοβίζει όσους προσβλέπουν επενδυτικά σε μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση.

Με βάση τη σχέση αγοραστών – πωλητών, σε συνεδριάσεις ανοδικές – διορθωτικές φαίνεται πως διαμορφώνεται τέτοια σχέση που σε κάθε υποχώρηση, κυρίως του FTSE-20, επαναγοράζονται κυκλικά τίτλοι, με ρυθμό τέτοιο που συντηρούν την Εθνική στα 23 ευρώ, τη Eurobank στα 22,5 ευρώ, την Alpha Bank στα 25 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 12,4-12,5 ευρώ, αλλά και τις Εμπορική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Βιοχάλκο κ.ά.

Είναι προφανές πως στη συσσώρευση των Εθνικής, Eurobank και Alpha καταγράφεται η αναμονή – εκτίμηση των χρηματιστών για εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά την (προεξοφλούμενη) επίλυση του ασφαλιστικού.

Τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του ΥΠΕΘΟ με τον ισχυρό άντρα της Alpha Bank ανοίγουν... νέο δρόμο στο ακανθώδες αυτό θέμα.

Η ουσία είτε έτσι είτε αλλιώς είναι πως το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει πλέον ξεκάθαρα στη συντήρηση ενός ήπια θετικού σταθεροποιητικού κλίματος στη Σοφοκλέους, που θα διευκολύνει την περαιτέρω μετοχοποίηση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και θα συμβάλει στην ανάκαμψη τμήματος μέρους της οικονομίας.

Είναι επίσης προφανές πως οι εξελίξεις αφορούν και μέρος του ιδιωτικού βραχίονα της Σοφοκλέους, όπου μετά την κίνηση Κωτσόβολου, την πρόσφατη σε Ρόκα, τις επιμέρους σε Κορασίδη, Μπουτάρη, τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, την αναμονή για Ηρακλή και Αλουμίνιο της Ελλάδος, την ανάκαμψη στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και άλλα μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας θέματα, όλα αυτά συνηγορούν υπέρ του θετικού ενδεχόμενου, της μακροπρόθεσμης προοπτικής της αγοράς, που συντελείται σταδιακά και με την απαραίτητη θεσμική θωράκιση από την πλευρά των αρμόδιων αρχών.

Επαναλαμβάνουμε πως η υπέρβαση των 2.720 μονάδων αποκτά κυρίως ψυχολογική σημασία, ενώ για να επιτευχθεί απαιτείται καθαρός ημερήσιος τζίρος τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ.

Θα μπορούσε να επιτευχθεί, επιμένουμε, με αιχμή την Εθνική, η κεφαλαιοποίηση της οποίας δεν θα παραμείνει για πολύ χαμηλότερα των... 8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v