”Τσούκου-τσούκου” άνοδος για 4η εβδομάδα

Ηπιες διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 0,46%, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Διϊστανται οι απόψεις των αναλυτών για τη συνέχεια, ενώ την επόμενη Παρασκευή λήγουν τα Σ.Μ.Ε. επί δεικτών και μετοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Συνεδρίαση ήπια διορθωτική, εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη 0,46%, συμπληρώνοντας τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Απόλυτα διχασμένες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, καθώς οι μεν υποστηρίζουν ότι η Αγορά δεν έχει λόγους να κινηθεί ανοδικά και θα συνεχίσει να συσσωρεύει ή να διολισθαίνει ελαφρά, όμως υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που εντοπίζοντας τον ”στραγγαλισμό” του τζίρου στην σημερινή πτωτική συνεδρίαση τονίζει ότι δεν πρέπει καθόλου να αποκλείεται νέα ανοδική κίνηση και μάλιστα σύντομα, με επικεφαλείς και πάλι του Τραπεζικούς τίτλους.

Σε αυτό το τελευταίο συνηγορεί και η τεχνική ανάλυση, καθώς σήμερα ο Δείκτης επιβεβαίωσε κατά το καλύτερο τρόπο την ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 2.676 μονάδων, όμως όλα αυτά παραμένουν σχεδόν παρακινδυνευμένες προβλέψεις καθώς την επόμενη Παρασκευή λήγουν τα Σ.Μ.Ε. επί δεικτών και μετοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γεγονός ότι σήμερα τουλάχιστον έλειπαν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι ”ηγέτες” που θα μπορούσαν να ωθήσουν ψηλότερα τον Δείκτη, όμως κρίνεται θετικό ότι ο FTSE προσπαθεί και δείχνει να καταφέρνει να κάνει βάση στήριξης το μέχρι πρότινος σημείο αντίστασης των 1470 μονάδων, ενώ συνεχίζει να μην αρέσει η γενικότερη εικόνα του ταμπλό κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική εικόνα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη μεγαλύτερα του 1% μόνο η Βιοχάλκο, θετικό πρόσημο για ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, Τιτάνα, Εθνική (προϊδεάζει τεχνικά για επικείμενη ανοδική κίνηση) και αμετάβλητοι οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος η Coca-Cola, αξιοσημείωτες οι απώλειες της Eurobank και αρνητική μεταβολή για Πειραιώς, Εμπορική, Γερμανό, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cosmote, Motor oil, Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2697,15 μονάδες, όμως στην συνέχεια υποχώρησε τεστάροντας την αντίσταση στις 2676 και έκλεισε στις 2682,58 μονάδες με απώλειες 0,38%, ενώ ο τζίρος σημαντικά μειωμένος έφθασε τα 113,5 εκ. από τα οποία τα 23,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δεν αρέσει και ιδιαίτερα η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 153 πτωτικών και για 15 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 7%. Στα επιμέρους, τουλάχιστον εντυπωσιακή και σε ταχύτητα η κίνηση της Πήγασος (με ενδείξεις ότι εσωκλείει είδηση), απόλυτα λελογισμένη η κίνηση (μετά τις τελευταίες εξελίξεις) των τίτλων του ομίλου Κλωνατέξ που απέφυγαν τις ακρότητες, μεγάλη η ημερήσια διακύμανση του Βερνίκου, σημαντικά κέρδη για Βιοτέρ και Αγροτική Ασφαλιστική, ”συντριπτική” πίεση στην Veterin, ενώ συνεχίζει χωρίς ”θορύβους” η αναρρίχηση της Fintexport.

Πέρασε σήμερα πακέτο 1.490.000 τεμαχίων της New Millennium ΑΕΕΧ, που αντιστοιχεί στο 8,14% του μετοχικού της κεφαλαίου. Την αγορά των μετοχών είχε προαναγγείλει η Marfin Financial Group στις 9 Δεκεμβρίου.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 105.500 τεμαχίων έκαστο της Εθνικής στα 23,20 και 23,22 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 290.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 24,62 ευρώ και ένα πακέτο 370.000 της ΟΠΑΠ στα 19,18 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 80 τεμάχια της AXON στα 1,77 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,60 ευρώ, ένα πακέτο 56.127 τεμάχια της Eurobank στα 22,56 ευρώ, ένα πακέτο 7.120 τεμάχια της Καρδασιλάρης στα 4 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v