Ακριβή η Σοφοκλέους, αλλά...

Έχει περιθώρια νέας ανόδου ο Γενικός Δείκτης; Αν ήμασταν απόλυτα δίκαιοι και συγκρίναμε τη Σοφοκλέους με τις άλλες αγορές θα απαντούσαμε αρνητικά. Επειδή όμως δεν είμαστε δίκαιοι (αγαπάμε το σπίτι μας και φοβόμαστε μη μας πλακώσει) και επιπλέον δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν τις μετοχές που έχουν συγκεντρώσει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις με επιφυλακτικότητα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε...

Ακριβή η Σοφοκλέους, αλλά...
Έχει περιθώρια νέας ανόδου ο Γενικός Δείκτης; Αν ήμασταν απόλυτα δίκαιοι και συγκρίναμε την Σοφοκλέους με τις άλλες αγορές θα απαντούσαμε αρνητικά.

Επειδή όμως δεν είμαστε δίκαιοι (αγαπάμε το σπίτι μας και φοβόμαστε μη μας πλακώσει) και επιπλέον δεν γνωρίζουμε τι θα κάνουν τις μετοχές που έχουν συγκεντρώσει οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις με επιφυλακτικότητα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε...

Πιστεύετε ότι οι 2.700 μονάδες είναι επενδυτική ευκαιρία; Συγχωρέστε μας, αλλά δεν θα συμφωνήσουμε. Σε επίπεδο Δείκτη οι 2.700 μονάδες μπορεί να αποδειχτούν ακριβές κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, η αγορά πίστευε ότι οι τράπεζες θα έλυναν το ασφαλιστικό τους πρόβλημα με τη βοήθεια του κράτους. Ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μοίραζε λεφτά στους μετόχους των τραπεζών.

Γι’ αυτό και όταν έγινε γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εμπορική, είδαμε τη μετοχή να ανεβαίνει τρελά, με το επιχείρημα ότι η προοπτική της λύσης θα έδινε φτερά στην τράπεζα.

Λύση; Ναι! Αλλά ποια λύση; Αν πληρώσουμε όλοι εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υποχρεώσεις των Ελλήνων, Γάλλων και λοιπών αλλοδαπών μετόχων της Εμπορικής, τότε ναι! Οι μέτοχοι δικαιούνται να κάνουν πάρτι. Θα συμβεί, όμως, έτσι; Μάλλον όχι.



Έχουμε κι άλλους λόγους να ανησυχούμε για τις εξελίξεις. Το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι καλό. Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Αλλά κι εκείνες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν τολμούν να κάνουν ανοίγματα και νέες μεγάλες επενδύσεις, επειδή ακριβώς φοβούνται τις εξελίξεις.

Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην αγορά γενικότερα. Ο κόσμος έχει προβλήματα, η ακρίβεια έχει ”τσακίσει” τα νοικοκυριά και η κατανάλωση στηρίζεται στον δανεισμό. Αν αυτό δεν είναι ένδειξη της μεγάλης κρίσης που διανύουμε, τι άλλο θα πρέπει να συμβεί για να το συνειδητοποιήσουμε;

Το μεγάλο άλλοθι της Σοφοκλέους είναι η αύξηση της συμμετοχής των ξένων θεσμικών επενδυτών στα blue chips. Αποτελεί το λεγόμενο ”ελληνικό παράδοξο”, όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα ο διεθνής Τύπος.

Το γεγονός ότι αγοράζουν οι ξένοι θεσμικοί τις μετοχές που πουλάνε οι Έλληνες επενδυτές. Παρατηρούμε αυτές τις εξελίξεις με ενδιαφέρον και με έκπληξη.

Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε αυτή την τάση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο φόβος μιας κρίσης στην αγορά ομολόγων θα σπρώξει πολλά κεφάλαια στις αγορές μετοχών. Μακάρι να συμβεί έτσι. Ποιος δεν θέλει το καλύτερο;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v