Για υψηλότερα, με αιχμή τις τράπεζες

Στο ασφαλιστικό των τραπεζών επικεντρώνονται, και δικαιολογημένα, οι ειδικοί της αγοράς. Προφανώς προσβλέπουν σε επίλυσή του, κάτι που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι ξένοι που ενισχύουν σταθερά τη θέση τους στις κύριες μετοχές του κλάδου. Η αγορά χρειάζεται ένα καλό κλείσιμο υψηλότερα των 2.700 μονάδων, με συναλλαγές ικανές να τροφοδοτήσουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φαντάζει αδιανόητο το ενδεχόμενο να μην εξευρεθεί λύση στο ασφαλιστικό λόγω διαφορών των τραπεζιτών.

Είναι προφανές, όμως, όπως καταγράφεται στην προσέγγιση των χρηματιστών, ότι αποτελεί θέμα αιχμής και καταλύτη εξελίξεων.

Σύμφωνα με τη Marfin Analysis (δες σχετικό θέμα) η κίνηση των διεθνών αγορών μπορεί να δώσει παράλληλο τόνο στη Σοφοκλέους, όμως, η τάση επηρεάζεται κυρίως από τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό των τραπεζών.

Η ίδια εκτίμηση εκφράζεται με την ανάλυση της Ρroton Securities και της Εγνατία Finance, με την πρώτη να σημειώνει πως αναμένει τάση συσσώρευσης.

Θεωρώντας πως το ασφαλιστικό κινείται ακριβώς όπως έχει διαβεβαιωθεί στους ξένους ότι θα επιλυθεί, περιμένουμε σαφώς περισσότερα σήμερα από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ενδεχόμενη προσέγγιση (πόσο μάλλον υπέρβαση των 5.800 μονάδων) του κλαδικού δείκτη οδηγεί σε προσέγγιση ενδεχομένως και υπέρβαση των 2.720 μονάδων.

Πρόκειται για ασθενή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας οδηγεί την αγορά στον επόμενο στόχο των 2.800 μονάδων.

Το θετικό είναι πως οι εκτιμήσεις και η πορεία αρκετών μετοχών προοιωνίζεται συντήρηση της ανοδικής φοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν σταδιακά η φιλόδοξη Γενική Τράπεζα, με νέα υψηλή τιμή έτους, μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση (για παράδειγμα ο Νάκας), την Jumbo σε νέα υψηλή τιμή έτους, το Σαράντη, Καλπίνη, Σφακιανάκη, ΕΥΔΑΠ, Δρομέας, Εθνική Ακινήτων, Εθνική Ασφαλιστική, ο πολλά υποσχόμενος ΟΛΠ, και αρκετοί ακόμη τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

Επιμένουμε όπως και χθες, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους στην υπέρβαση και ”κλείσιμο” του Γ.Δ. υψηλότερα των 2.700 μονάδων σε μία συνεδρίαση με καλές συναλλαγές, σαφώς περισσότερες των 170 εκατ. ευρώ και μετοχή σηματωρό – ηγέτη την Εθνική, η κεφαλαιοποίηση της οποίας αθόρυβα και μεθοδικά προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Η πορεία της Εθνικής τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και χθες των Alpha, κυρίως όμως, Eurobank, παρέχουν σχετική ασφάλεια για τη συνέχεια.

Σημείωση: Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και μέρες στη μετοχή του ΟΤΕ γύρω από τα 12,50 ευρώ αναδιαρθρώνεται μεγάλο μέρος κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων.

Διαπιστώνεται κατοχύρωση κερδών όσων είχαν τοποθετηθεί από τα 9,5-10 ευρώ και επαναγορές όσων προσβλέπουν σε ευόδωση του εγχειρήματος του Βουρλούμη.

Διαγραμματικά η συσσώρευση για τη μετοχή του ΟΤΕ βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, κάτι που δεν θα πρέπει να αποκλείει στις επόμενες συνεδριάσεις ένα... γερό τίναγμα της τιμής προς τα 13,2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v