Χρυσός; Ασήμι; Ή μήπως σιτάρι και βρόμη;

Όλα τα παιγνίδια στις αγορές έχουν γίνει. Μετοχές, ομόλογα, ακίνητα. Τα έχουμε δει όλα. Τα έχουμε χορτάσει όλα. Τα έχουμε εξαντλήσει όλα. Όλα; Μάλλον όχι! Μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο ο χρυσός, το ασήμι ή ακόμη και το παλλάδιο. Μπορεί η επόμενη κερδοσκοπική ”φούσκα” να είναι στο σιτάρι ή στη βρόμη. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές χρειάζονται νέες προτάσεις...

Χρυσός; Ασήμι; Ή μήπως σιτάρι και βρόμη;
Όλα τα παιγνίδια στις αγορές έχουν γίνει. Μετοχές, ομόλογα, ακίνητα. Τα έχουμε δει όλα. Τα έχουμε χορτάσει όλα. Τα έχουμε εξαντλήσει όλα. Όλα; Μάλλον όχι!

Μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο ο χρυσός, το ασήμι ή ακόμη και το παλλάδιο. Μπορεί η επόμενη κερδοσκοπική ”φούσκα” να είναι στο σιτάρι ή στη βρόμη. Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές χρειάζονται νέες προτάσεις...

Οι φίλοι των χρηματιστηριακών αγορών υποστηρίζουν ότι οι μετοχές δεν πεθαίνουν. Ότι αργά ή γρήγορα επανέρχονται στο προσκήνιο. Αυτό μας διδάσκει μέχρι σήμερα το παρελθόν.

Η διαφορά, όμως, σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσο πολλές μετοχές στα χέρια τόσο πολλών ανθρώπων.

Τα ακίνητα είναι μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα. Οι τιμές τους βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη και μία πιθανή άνοδος των επιτοκίων μπορεί να ανατρέψει πλήρως το σκηνικό. Την ώρα εκείνη δεν θα θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας τραπεζικές μετοχές...

Τα ομόλογα είναι μία πολύ μεγαλύτερη ιστορία από εκείνη των μετοχών. Η κερδοσκοπία στα ομόλογα έχει εξαντληθεί, από τη στιγμή που βιώσαμε τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων σαράντα χρόνων. Ποια θα είναι η αντίδραση της συγκεκριμένης αγοράς σε μία ουσιαστική αντιστροφή της τάσης στα επιτόκια;

Είμαστε απαισιόδοξοι; Όχι κατ’ ανάγκη. Καχύποπτοι; Οπωσδήποτε! Ένας σύμβουλος επενδύσεων μπορεί να σας αποδείξει ποια ήταν η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσατε να κάνετε έναν χρόνο νωρίτερα. Όλοι μας θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό!

Ο μόνος που θα μπορούσε να σας πει με βεβαιότητα ποια είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε σήμερα, είναι εκείνος που έχει εφεύρει τη μηχανή του χρόνου.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, όμως, η φοβερή αυτή επιστημονική ανακάλυψη ανήκει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας...

Δεν ξέρουμε αν οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα χαρίσουν και πάλι κέρδη σε μία βδομάδα ή ένα μήνα. Το πρόβλημα είναι ότι τα όποια χρηματιστηριακά κέρδη δεν ενθουσιάζουν πλέον τα πλήθη.

Ο κόσμος είναι καχύποπτος, επειδή μέσα από τις κάθε λογής ”φούσκες” έχει καταστραφεί. Ξέρει, λοιπόν, πόσο επικίνδυνες είναι οι αγορές σε όλα τα γνωστά ήδη επένδυσης. Μήπως η κερδοσκοπία πρέπει να ανακαλύψει κάτι καινούργιο;

Μην αμφιβάλλετε για την ικανότητα της κερδοσκοπίας να βρίσκει διεξόδους. Εδώ κατόρθωσαν κάποτε να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη ”φούσκα” όλων των αιώνων αγοράζοντας και πουλώντας βολβούς τουλίπας!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v