Νέα έκπληξη πριν το κλείσιμο στο ΧΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η Σοφοκλέους εξέπληξε θετικά το επενδυτικό κοινό, καθώς με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές διασπάσθηκε ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό φράγμα των 2.700 μονάδων, παρά το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα δεν κινήθηκε υποστηρικτικά. Νέο υψηλό τρέχοντος έτους για Γενική, Εθνική Ασφαλιστική, Καλπίνη, Σφακιανάκη και Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

”Φλερτ” με τις 2700 μονάδες και κλείσιμο οριακά χαμηλότερα, σε μία συνεδρίαση που η θετική έκπληξη ήλθε από τον Τραπεζικό κλάδο, παρά το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα δεν κινήθηκε υποστηρικτικά.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς εκτιμούσαν ότι ο Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά ή και ελαφρώς διορθωτικά, μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο της Wall Street, όμως το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για Τραπεζικούς τίτλους έστειλε τον Δείκτη να κλείσει οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2700 μονάδων.

Βέβαια τουλάχιστον οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, όμως εντονότερο υπήρξε το ενδιαφέρον για τίτλους ”μικρότερων” Τραπεζών, με αποτέλεσμα Τράπεζα Αττικής και περισσότερο Γενική και Εγνατία να καταγράψουν σημαντικά ημερήσια κέρδη.

Έστω και αν κάποιες μετοχές Τραπεζών πλησιάζουν σε όρια τεχνικής αντίστασης και οι 2700 μονάδες είναι καθαρά επίπεδο μόνο ψυχολογικής σημασίας, η ανοδική διάσπαση των 5700 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη κρίνεται απόλυτα θετική (αν πάντα βοηθήσουν και οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό των Τραπεζών).

Από τις μετοχές του FTSE, τα σημαντικότερα κέρδη για Eurobank και Alpha Bank και θετική μεταβολή για Coca-Cola, Cosmote, Εμπορική Εθνική και Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική και Ελ. Πετρέλαια, αρνητικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Γερμανό, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, Motor oil, αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ, ενώ συνεχίζονται οι έντονες συναλλαγές στην περιοχή των 12,50 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, κόντρα στις προβλέψεις, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2703,92 και έκλεισε στις 2699,52 μονάδες με κέρδη 0,40%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 171 εκ. από τα οποία τα 21,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η τελική εικόνα προβλημάτισε όχι μόνο γιατί οι ανοδικές μετοχές (138) υπολείπονται των πτωτικών (150), αλλά και γιατί δεν υπήρξε διάθεση καλυτέρευσης έστω και στα τελευταία λεπτά, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι για 20 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

Στους επιμέρους τίτλους και ξεκινώντας από τα θετικά, νέο υψηλό τρέχοντος έτους για Γενική Τράπεζα, Εθνική Ασφαλιστική, Καλπίνη, Σφακιανάκη και Jumbo και νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό για Δυναμική Ζωή (με εντυπωσιακή ημερήσια διακύμανση), Χτζηκρανιώτη, Ευκλείδη, Ευρ. Πίστη, Αττικατ, Έμπεδο, Intersonic, Informatics, Sex Form.

Επίσης συνεχίζουν ψηλότερα ΔΟΛ, Αστήρ και Νάκας (με μερισματική απόδοση που προσεγγίζει το 9%), κινητικότητα σε ΕΒΖ, Ιντερτέκ, Logismo, αλλά και ΕΥΔΑΠ, ΕΒΖ, ενώ άλλαξε ”συμπεριφορά” ανεβάζοντας σημαντικά συναλλαγές ο Μαθιός και μπορεί να θέλει προσοχή (!).

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 270.000 τεμάχια της Cosmote στα 13,98 ευρώ, δύο πακέτα των 72.700 και 64.500 τεμαχίων της Εθνικής στα 23,06 και 23,28 ευρώ αντίστοιχα και δύο πακέτα των 100.000 τεμαχίων έκαστο του ΟΤΕ στα 12,50 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,34 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Hyatt στα 8,44 ευρώ, ένα πακέτο 65.650 τεμάχια της Alpha Bank στα 24,64 ευρώ και μετά τη συνεδρίαση ένα πακέτο 600.000 τεμάχια της Cosmote στα 14 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v