Θετικά μηνύματα για την έναρξη

Η φράση του Γ. Κωστόπουλου ”γεφυρώνονται οι διαφορές”, μετά τη νέα συνάντηση με τον Γ. Αλογοσκούφη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, σε συνδυασμό με το θετικό γύρισμα της Wall χθες βράδυ αναμένεται να δώσουν τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο καταλύτης που θα φέρει (ή όχι) τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.720 μονάδες είναι το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Γι’ αυτό το λόγο χρήζει προσοχής η διαπίστωση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Ιωάννη Κωστόπουλου, πως ”γεφυρώνονται οι διαφορές”.

Στο σχετικό θέμα καταγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την αγορά.

Αυτό, γιατί αποτελεί πάγια εκτίμηση και πεποίθησή μας πως η μακροπρόθεσμη φορά της αγοράς (σε επίπεδο Γ.Δ.) είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο ”παίζεται” ο FTSE-20 και ο Δείκτης παραπλανά τους βιαστικούς.

Η συσσώρευση -κυρίως- των τραπεζικών μετοχών σε υψηλές τιμές είναι εμφανής.

Διχάζονται, όμως, οι γνώμες εκείνων που αναφέρονται σε... κόπωση και όσων υποστηρίζουν πως από λίγο χαμηλότερα με επίκεντρο την Εθνική (επιμένουμε σε αυτό) θα διαμορφωθεί ένας τελευταίος για φέτος ανοδικός κύκλος, που θα οδηγήσει τον τραπεζικό δείκτη έως και 1,5%-2% υψηλότερα.

Πρακτικά αυτό μπορεί να συμβεί με την αντίδραση της Εθνικής για την καταγραφή ενός υψηλού πάνω από τα 24,4 ευρώ (από την ερχόμενη βέβαια εβδομάδα), υψηλότερα των 23 ευρώ για τη Eurobank και πάνω από τα 25,5 ευρώ για την Alpha.

Με αυτή την προϋπόθεση φαίνεται πως η χθεσινή κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών από αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα έχει συνέχεια.

Οι εξελίξεις, μεγάλες ή μικρότερες, ενδέχεται να επηρεάσουν μετοχές εταιριών όπως οι ΟΛΠ, Φοίνιξ, Μπουτάρης, Γερμανός, Αστήρ, Σαράντης, αλλά και Μέτκα και Μυτιληναίος.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί η σταθερά ανοδική κίνηση των μετοχών των Αττικής, Γενικής, Πλαίσιο, Multirama, Αλλατίνη, Προμότα, Fashion Box, αλλά και ορισμένων ακόμη μετοχών.

Ζητούμενο για σήμερα, κατ’ αρχάς, η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 2.685 μονάδων, ενδεχομένως στη συνέχεια η δυναμική επαναφορά προς τις 2.702 και η συνέχιση (προκειμένου να ολοκληρωθεί σήμερα, το αργότερο μέχρι την Τρίτη) της συσσώρευσης στο υψηλό επίπεδο τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v