Περιορίζεται η προσφορά στο ΧΑ

Συνεχίζεται η διακύμανση του Δείκτη σε υψηλά επίπεδα τριετίας, τη στιγμή που η προσφορά περιορίζεται σημαντικά, καθώς δεν φαίνεται να... συγκινούνται οι αγοραστές στο σύνολό τους. Μόνη της η Εθνική κρατά τον FTSE-20, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περιορισμένου εύρους διακύμανση του Δείκτη μεταξύ 2.685,2-2.697,1 μονάδων σε συνδυασμό με το χαμηλότερο τζίρο εβδομάδας των 90 εκατ. ευρώ (στις 15:05) ενισχύουν τη λογική της ελεγχόμενης συσσώρευσης.

Από τις μετοχές του FTSE-20 μόνο η Εθνική, με αγοραστές στα 23,10 ευρώ, δείχνει να κρατά την αγορά.

Αντίθετα, διορθώνει προς τα 22,48 ευρώ η Eurobank μετά την καταγραφή υψηλής τιμής έτους, ενώ περιορισμένη θεωρείται η προσφορά του μισού εκατ. τεμαχίων στην Alpha Bank και των μόλις 350.000 τεμαχίων στα 12,40 ευρώ του ΟΤΕ (-0,48%).

Συσσώρευση στα ψηλά, λοιπόν, εν αναμονή εξελίξεων, με την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών να συνεχίζεται στη μεσαία κι χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο πως στον MID-40 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1/1,5, ενώ στο 1 προς 2 για τον SC-80.

Και σε αυτή την κατηγορία, όμως, παρατηρείται πως είτε η προσφορά είναι περιορισμένη σε περιπτώσεις μετοχών που έχουν αντιδράσει τελευταία (αναφέρεται ενδεικτικά ο Λύκος, Σαράντης, Πλαίσιο, Τεγόπουλος) είτε η υποχώρηση πραγματοποιείται με ήπιο ρυθμό, όπως συμβαίνει στις Folli, Νotos Com και Εθνική Ασφαλιστική.

Σε ορισμένες άλλες, όμως, περιπτώσεις, όπως αυτή των Τηλέτυπου, Μυτιληναίου, Μέτκα, Σιδενόρ, Εθνικής Ακινήτων και Γενικής, σημειώνεται συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Πρακτικά αυτό οδηγεί μεν σε σταθεροποίηση – συσσώρευση του Δείκτη, επιμέρους όμως προκαλεί υπεραντίδραση ορισμένων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v