Προσδοκίες για (ακόμη) καλύτερα...

Δύο ερμηνείες διατυπώνουν οι αναλυτές στο φαινόμενο που θέλει να πολλαπλασιάζονται τα υψηλά έτους για μετοχές εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης τη στιγμή που τράπεζες και FT 20 δείχνουν τάσεις συσσώρευσης. Πάντως σημειώστε στην ατζέντα την αύξηση της συμμετοχής των ξένων, αλλά και τη λήξη των Παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σταθερή σε όλο και υψηλότερες τιμές κίνηση του Γενικού Δείκτη με συντήρηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα επιβεβαιώνει την στάση αναμονής των ισχυρών παικτών, αλλά κυρίως αποτυπώνει τις προσδοκίες τους για κάτι καλύτερο.

Το ότι ο Γενικός Δείκτης κλείνει έστω και με οριακά κέρδη για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα με αιχμή κυρίως τις τράπεζες –ειδικότερα την Εθνική- ενισχύει το θετικό ενδεχόμενο.

Αλλωστε στην εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε νέα υψηλή τιμή τριετίας στις 2.706,27 μονάδες.

Μέχρι στιγμής το ”παιχνίδι” περιορίζεται στα χέρια των λίγων και δυνατών (άλλωστε στην πρώτη και δεύτερη φάση της ανόδου δεν συμμετέχει το ευρύτερο επενδυτικό κοινό) οι οποίοι δείχνουν σίγουροι για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η αύξηση της συμμετοχής των ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο και των πέντε ισχυρότερων ελληνικών τραπεζών, εάν δεν είχαν πειστικές διαβεβαιώσεις ότι η επένδυσή τους θα φέρει υπεραξίες.

Εκτός εάν υποθέσουμε πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στο θέμα του ΟΤΕ και των τραπεζών είναι και επισφαλής, οπότε... ας μην σκεφτόμαστε τα χειρότερα, καθότι δεν πρόκειται να συμβούν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται και ένα άλλο άξιο αναφοράς γεγονός που αφορά στην συντήρηση-συσσώρευση συγκεκριμένων μετοχών του FTSE 20, με καταγραφή σποραδικών υψηλών, όπως για παράδειγμα στα 23 ευρώ για την Eurobank, και μεταφοράς ρευστότητας προς επιλεγμένες μετοχές κυρίως του Mid 40.

Παρατηρείται το παράδοξο πως ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση σε τραπεζικές μετοχές και σε επίπεδο FTSE 20, πληθαίνουν τα υψηλά έτους για μετοχές εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό για δύο λόγους μπορεί να γίνεται. Είτε να κορυφώνεται προς τις 2.700 μονάδες η συνολικότερη αντίδραση του δείκτη που ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο από τις 1.450 μονάδες, είτε να ευρισκόμεθα στο δεύτερο... σκαλί μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.

Κατά την εκτίμηση των αναλυτών και ισχυρών παικτών της αγοράς, οι προϋποθέσεις και οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του δεύτερου, του θετικού ενδεχόμενου.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust, Μ. Χατζηδάκης, ”το ξύπνημα της περιφέρειας είναι μια θετική παράμετρος της εβδομάδας που πέρασε όχι όμως καθοριστική για την οριστική διάσπαση των 2.700 μονάδων”.

Συμπερασματικά, τονίζει ο Μ. Χατζηδάκης, μια επιστροφή 30 - 40 μονάδων προς την ζώνη στήριξης των 2.640 - 2.650 μονάδων μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο της νέας κίνησης η οποία αυτή την φορά θα χαρακτηρίζεται από μαζικότητα και τζίρους άνω των 200 εκ ευρώ, στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει και το σήμα της έναρξης του επόμενου βραχυχρόνιου ανοδικού κύκλου.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν οι σειρές παραγώγων και τα συμβόλαια επί μετοχών στο Χρηματιστήριο Παραγώγων με το ενδιαφέρον της λήξης του συμβολαίου του FTSE-20 να εστιάζεται στην περιοχή μεταξύ 1.450 και 1.475 μονάδων.

Κέρδη της τάξης του 0,46% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης, ενώ ο FTSE/ASE 20 σημείωσε άνοδο 0,82%, ο FTSE/ASE 40 κατά 1,53%, ο FTSE/ASE 80 κατά 0,48% και ο FTSE/ASE 140 κατά 0,89%.

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός των ασφαλειών σημείωσε άνοδο 10,43%, κατά 6,84% ενισχύθηκαν οι μετοχές του κλάδου πληροφορικής και οι τηλεπικοινωνίες κατά 1,75%.

Αντίθετα, πτώση 2,11% κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος και τα διυλιστήρια, ενώ κατά 2,06% υποχώρησε ο κλάδος των συμμετοχών.

Μεταξύ των εταιριών, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το προνόμιο της Ξιφίας (41,7%), το προνόμιο της Βις (37,7%), η Κεραμεία Αλλατίνη (34,7%), η Βιοτέρ (25,3%), και το προνόμιο της Κεράνης Συμμετοχών (24,4%).

Τη δεκάδα συμπληρώνει η Φιντεξπόρτ (22,9%), η Βερνίκος Κότερα (21%), το κοινό της Βις (21%), ο Γρηγόρης (19,8%) και η Cyclon Ελλάς (19,7%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε το προνόμιο της Ιντεάλ (38%), η Veterin (27,5%), η Δυναμική Ζωή (20,8%), η Alfa Alfa Συμμετοχές (20%), και το κοινό της Βιοσώλ (19,6%).

Ακολουθούν το προνόμιο της Βιοσώλ (19,6%), η Ελλατέξ (19,4%), η Centric Πολυμέσα (17,6%), η ΑΛΤΕ (17,2%) και η Ξιφίας (16,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v