Πρόοδος: Απουσία ενημέρωσης, νέα γενική συνέλευση

Χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας για αναβολή λήψης αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης έκανε στη διάρκεια της έκτακτης Γ.Σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ η ομάδα των μειοψηφούντων μετόχων, η βρετανική επενδυτική εταιρία Laxey Ρartners, προτείνοντας τη σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης. Πλήρες ρεπορτάζ.

Πρόοδος: Απουσία ενημέρωσης, νέα γενική συνέλευση
του Δημήτρη Γλύστρα

Χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας για αναβολή λήψης αποφάσεων επί των θεμάτων της ημερησίας διάταξης έκανε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Πρόοδος ΑΕΕΧ η ομάδα των μειοψηφούντων μετόχων, η βρετανική επενδυτική εταιρεία Laxey Ρartners, προτείνοντας ταυτόχρονα ως ημερομηνία της νέας Γ.Σ. την 4η Ιανουαρίου του 2005.

Τελικώς η νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2005.

Η κίνηση αυτή της Laxey προκλήθηκε, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, από το γεγονός ότι το προεδρείο της έκτακτης Γ.Σ. της Πρόοδος ΑΕΕΧ αφενός αρνήθηκε να παρέχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν και αφετέρου παρέπεμψε προς ψηφοφορία μόνο το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι αυτό που αφορούσε στην εκλογή νέου ΔΣ!

Η Laxey Ρartners είχε ζητήσει τη διεξαγωγή της έκτακτης Γ.Σ. επικαλούμενη θέματα ”εταιρικής διακυβέρνησης”, που σχετίζονται, όπως είπε, με τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτουν από τον τρόπο της διαχείρισης της Πρόοδος ΑΕΕΧ από την EFG Telesis Finance του ομίλου της Eurobank.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης εκπρόσωποι της Laxey ζήτησαν επίμονα πληροφορίες για τη συμμετοχή της Πρόοδος ΑΕΕΧ σε άλλα funds του ίδιου ομίλου (ΔΙΑΣ), επισημαίνοντας ότι ”μέσω αυτής της κίνησης δεν υποβάλλεται μομφή κατά του Δ.Σ. της εταιρίας, αλλά ζητείται η διαφάνεια που επιβάλει η ορθή εταιρική διακυβέρνηση”.

Από τη μεριά του Δ.Σ., ο γενικός διευθυντής της Πρόοδος ΑΕΕΧ κ. Αντωνόπουλος, απαντώντας στους εκπροσώπους της Laxey, παρέπεμψε στην ιστοσελίδα της εταιρίας, όπου όπως είπε υπάρχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία που ζήτησαν.



”Για τα υπόλοιπα”, είπε, ”δεν μπορούν να δοθούν οι πληροφορίες, καθώς αυτές καλύπτονται από το... εμπορικό απόρρητο” (sic).

Εξάλλου, ο νομικός εκπρόσωπος της Πρόοδος AEEX υπογράμμισε πως ”εκ του νόμου η έκτακτη Γ.Σ. δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την παροχή πληροφοριών” και ”ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην τακτική Γ.Σ.”.

”θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά: Να παράγουμε αποδόσεις, φροντίζοντας όλους τους μετόχους, ακόμη και τη Laxey”, κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων του Δ.Σ., ο κ. Καρατζένης, εκπρόσωπος της Laxey, ζήτησε να δευτερολογήσει, επειδή όμως συνάντησε την άρνηση εκ μέρους του Δ.Σ. ζήτησε την καταγραφή του γεγονότος στα πρακτικά.

Από τα ενδιαφέροντα σημεία που εθίγησαν από τους εκπροσώπους των μειοψηφούντων μετόχων Laxey Partners κατά τη διάρκεια της συνέλευσης είναι και η επισήμανση ότι ”ο εσωτερικός ελεγκτής της Πρόοδος ΑΕΕΧ είναι υπάλληλος της Eurobank και απασχολείται ως εσωτερικός ελεγκτής... δανεισμένος στην Πρόοδος!

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πρόοδος”, κ. Αντώνης Μπίμπας, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση χαρακτήρισε ”συκοφαντίες” τα όσα ζητεί η Laxey (σ.σ. δηλαδή τις... πληροφορίες), προσθέτοντας ότι ”δείχνουν συμπεριφορά μετόχων οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το συμφέρον τη εταιρίας”.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Laxey κατά την ομιλία τους διεκόπησαν πλείστες όσες φορές από τους παρισταμένους, ενώ εν συνεχεία σημειώθηκαν αποχωρήσεις μετόχων, οι οποίοι αγανακτισμένοι έκαναν λόγο για ”κλακαδόρους”.

Εμπλοκή άλλωστε σημειώθηκε κατά την έναρξη της Γ.Σ. και με το ποσοστό της απαρτίας, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, που ανέλαβε και καθήκοντα προεδρείου της Γ.Σ.

Όπως αναφέρθηκε, ποσοστό των εμπροθέσμως δεσμευμένων μετοχών ανέρχόταν στο 54,7%, ενώ το σύνολο των μετοχών που δεσμεύτηκαν (εμπρόθεσμα και εκπρόθεσμα) ανήλθε στο 71,26%.

Ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς, οι εκπρόσωποι της Laxey Ρartners υπέβαλαν αίτημα εξέτασης των νομιμοποιητικών εγγράφων για συμμετοχή στη Γ.Σ. Αν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε ύστερα από περίπου 25 λεπτά, το ποσοστό της απαρτίας δεν διευκρινίστηκε, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν απαραίτητο σε περίπτωση ψηφοφορίας, κάτι που τελικώς δεν έγινε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v