Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κερδίζει πόντους το σενάριο... αβεβαιότητας

Πιθανή η παράταση της ταλαιπωρίας μέχρις ότου αναδειχθεί το επόμενο κίνητρο για το ΧΑ. Τι "παίζει" με τις τράπεζες. Σημείο αναφοράς για τον FT 20 οι 280 μονάδες. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με επιχείρηση... διάσωσης της τελευταίας στιγμής αποφεύχθηκε το  πτωτικό σερί. Με εντολές που ξεκίνησαν από τα χαμηλά της αγοράς σταδιακά μετά τις 16.15 ωθώντας τον FTSE 20 πάνω από τις 300 μοναδες (αν και ενδοσυνεδριακά δεν τις κράτησε).

Εξέλιξη, που επιβάρυνε το κλίμα, που ούτως ή άλλως τις τελευταίες ημέρες δεν θυμίζει και πολύ την ευφορία των προηγούμενων συνεδριάσεων και εν πολλοίς στήριξη την ανοδική αντίδραση από τις αρχές του έτους.

Πλέον το ποσοστό θετικής μεταβολής για τον Γενικό Δείκτη έχει περιορισθεί στο 8,8% (από την αρχή του έτους), για τον FΤ 20 σε 13,3% την ίδια περίοδο με τις τράπεζες να "ρίχνουν" τελευταία το ΧΑ.
 
Όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων η επιβάρυνση αυτή συμβαίνει την περίοδο, που το PSI εγκρίθηκε μεν και από το υπουργικό συμβούλιο αλλά με τις επιφυλάξεις των ξένων να παραμένουν.

Ενδεικτική θεωρείται η παραδοχή του γερμανού υπουργού Οικονομιών στην Bundestag, πως δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας για το ελληνικό πακέτο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως από την…επόμενη της συμφωνίας και εν μέσω πανηγυρισμών της ελληνικής πλευράς (κυρίως του Ευ. Βενιζέλου) αρκετά ξένα ΜΜΕ και σχολές σκέψης έκαναν λόγο για αναγκαιότητα και τρίτου πακέτου.
 
Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως μέχρι τώρα το Βερολίνο αντιτίθεται στην προοπτική ενίσχυσης του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Προφανώς γιατί ακόμη δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, γιατί μετά την Ελλάδα το σχετικό "παλτό…διάσωσης" πρόκειται να ΄΄φορεθεί΄΄ σχετικά σύντομα στην Πορτογαλία, ενώ οι γερμανοί ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο τις προθέσεις τους έναντι της Ιταλίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για το ΧΑ? Πιθανότατα παράταση της ταλαιπωρίας μέχρις ότου αναδειχθεί το επόμενο…κίνητρο-δέλεαρ, ενδεχομένως επιβεβαίωσης (ή όχι) της έσχατης ζώνης στήριξης (πέριξ των 280 μονάδων για τον FΤ 20).

Η συγκεκριμένη ζώνη θεωρείται από αρκετούς σημείο αναφοράς και όριο για αναγκαστική κατοχύρωση θέσης. Πολλά θα κριθούν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και προφανώς θα κριθούν από τις εξελίξεις στις τράπεζες.

Τις τελευταίες ημέρες φημολογείται στην αγορά, πως υπάρχει διάσταση εκτιμήσεων για τα επίπεδα αποτίμησης των τραπεζικών ομίλων, όπου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αναπόφευκτες αυξήσεις κεφαλαίου.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως η θεαματική ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών υποστηρίχθηκε κυρίως από εγχώρια συμφέροντα και κύκλους προκειμένου να διαμορφωθούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Επίσης λέγεται, πως αυτή η κίνηση δεν έβρισκε απόλυτα σύμφωνους τους δανειστές (ή μερίδα αυτών) με ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις α.μ.κ. Προσώρας η αποτίμηση της Εθνικής έχει επανέλθει στα 2,26 δισ. ευρώ (έναντι 5,08 δισ. ευρώ της πρώτης CC/ 3E) της Alpha Bank στα 715 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 575 εκατ., στα 562 εκατ. ευρώ της Πειραιώς.

Περισσότεροι όμως από την… κόπωση των τραπεζών φαίνεται να προβληματίζει η απαξίωση του ΟΤΕ, που τη διήμερο 23-24 υποχώρησε σε διαδοχικά ιστορικά ελάχιστα, έως τον…πάτο των 2,36 ευρώ.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της eZMarket η καθοδική λύση τεχνικών σχηματισμών για μετοχές-σηματωρούς όπως λ.χ. ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ ενδέχεται να οδηγούν σε νέο καθοδικό κύκλο.

Σύμφωνα με την ίδια ομάδα ανάλυσης κάτι ανάλογο θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί από ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 382 μονάδων (για τον Τραπεζικό Δείκτη).

Ωστόσο η προσπάθεια, που καταβλήθηκε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης (λίγο μετά τις 16.40΄) κυρίως μέσω της Εθνικής αφήνει ένα …παράθυρο αισιοδοξίας για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στην αγορά.

Εκτίμηση, που ενισχύθηκε και από τις χαμηλές συναλλαγές (σχεδόν στο μισό της συνεδρίασης της 23/2) και της απροθυμίας (και) των πωλητών να πιέσουν την αγορά σε οριακά επίπεδα.

Πιθανότατα οι εξελίξεις λόγω PSI, η βούληση ισχυρών εγχώριων επιχειρηματικών- επενδυτικών κύκλων να μην διαρραγεί τελείως το θετικότερο κλίμα, που διαμορφώθηκε (στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) θα αποσαφηνίσουν την τάση. Που για τον 20άρη έχει ως σημεία αναφοράς το χαμηλό όριο των 280 και ως πρώτη αντίσταση τις 320 μονάδες.

Μια τεχνική λεπτομέρεια που ίσως κάνει τη διαφορά, αποτυπώνεται στον εμφανή  σχηματισμό "διπλού πυθμένα", στη χθεσινή συνεδρίαση με τις ελάχιστες τιμές να διαμορφώνονται στις 15:05 και 16:15 σε επίπεδα όχι χαμηλότερα των 298,49 μονάδων.

Οπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά, η γρήγορη πτωτική κίνηση από τα φετινά υψηλά αναχαιτίστηκε προς την περιοχή των 740 μονάδων συμπληρώνοντας ένα αρκετά ευρύ διάστημα υποχώρησης 100 περίπου μονάδων που συνιστά μια ποσοστιαία διόρθωση 12% σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Η πίεση ήταν μεγαλύτερη στις τράπεζες όπου οι απώλειες στις κυριότερες δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου σε μέσα επίπεδα προσέγγισαν το 30%.

Αν και στο Χρηματιστήριο η λογική του «πολύ» δεν συνιστά λόγο για αλλαγή τάσης η επιβράδυνση της πτώσης μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης ίσως να αποτελεί μια καλή ένδειξη ισσοροπίας της αγοράς η οποία ενισχύεται και από την υποχώρηση των συναλλακτικών όγκων.

Μέχρι στιγμής η διόρθωση από το ξεκίνημα της ανόδου έχει κατέλθει στο ήμισυ της απόστασης των δύο άκρων το οποίο της κίνησης διατηρώντας έστω και οριακά το διορθωτικό της χαρακτήρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο ωστόσο με τους μεσοβραχυπροθεσμους τεχνικούς δείκτες οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει σήματα πώλησης (MACD και ΚΜΟ -30 ημερών) μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε ουδέτερες ζώνες κινούνται μετά από ένα σημαντικό διάστημα παραμονής σε υπερτιμημένες περιοχές και οι ταλαντωτές οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί από τις καθοδικές αποκλίσεις.

Η επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα έχει περισσότερο εξισορροπητικό χαρακτήρα δίνοντας προβάδισμα σε μια μετριοπαθή ανοδική κίνηση με κομβικό επίπεδο τις 795 μονάδες η διάσπαση του οποίου θα επαναφέρει την τάση σε αναμονή νέων φετινών υψηλών.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 749,69 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 9,05%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 12,02%, ο Mid 30 με πτώση 6,85% και ο Small Cap 80 με απώλειες 3,57%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος των Χημικών κατά 15,8%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (-20,16%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-12,73%) και Τεχνολογία (-12,3%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (143,55%), Σάνυο (62,86%), Αττι-Κατ (51,58%), Unibios (45%), Χατζηιωάννου (40,82%), Μαίλλης (31,03%), Eurodrip (25%), Ιμπέριο (24,14%), ΝΕΛ (23,44%), Νεώριον (19,5%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εδραση (-55%), PC Systems (-46%), Nutriart (-38.89%), Elbisco (-31,12%), Κούμπας (-30,67%), Μπουτάρης (-30,28%), ΑΤΕΒank (-30%), Audiovisual (-29,27%), ΜΡΒ (-28,23%) και Κορδέλλου (-25,37%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v