ΧΑ: Ζητείται επιβεβαίωση στηρίξεων

Επειγόντως στηρίξεις αναζητούνται στο ΧΑ, με σημείο-κλειδί τις 295 μονάδες για τον FTSE 20. Προβληματίζει η αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στην αγορά περιμένουν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και των ΕΛΠΕ.

Το γερμανικό μπλόκο στον ESM, σύμφωνα με σχετικό θέμα των Financial Times, στέκεται εμπόδιο στα σχέδια ενίσχυσης του ταμείου διασώσεων. Κι αυτό σε μια συγκυρία όπου οι αγορές ακολουθούν το Χ.Α. στη διόρθωσή του, καθώς η χθεσινή κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών επανέφερε την επιφυλακτικότητα μεταξύ αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών.

Όσον αφορά τον ESM και τα σχέδια της Γερμανίας, προφανώς και το Βερολίνο αντιτίθεται -ακόμη- καθώς όπως όλα δείχνουν μετά την Ελλάδα σειρά παίρνει και μάλιστα σύντομα η Πορτογαλία. Για την εφαρμογή του ίδιου ακριβώς... προγράμματος διάσωσης, ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για τη χώρα της Ιβηρικής.

Όλα αυτά θα τα δούμε συν τω χρόνω, προς τα τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου.

Συνεχίζουμε, όμως, να παρακολουθούμε κυρίως την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς η αδυναμία πειστικής ανοδικής διάσπασης των 350 μονάδων για τον FTSE 20, σε συνδυασμό με επιμέρους αφορμές, οδηγεί σε νέο κύκλο διόρθωσης το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η υποχώρηση του 20άρη χαμηλότερα των κρίσιμων 320 μονάδων εντείνει τον προβληματισμό όσων περίμεναν αντίδραση από αυτά τα επίπεδα τιμών και στη χειρότερη περίπτωση όχι αισθητά χαμηλότερα των 300 μονάδων. Περιθώριο για ένα stop-loss υπάρχει το πολύ μέχρι τη ζώνη των 280 μονάδων για τον FTSE 20.

Προβλημάτισε, όμως, χθες η αδυναμία της Εθνικής Τράπεζας, που μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια προσέγγισης των 3,20 ευρώ πιέζεται αισθητά. Οι λόγοι προφανείς, και με βάση το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η Εθνική δικαιολογείται διόρθωση έως τα 2,20 ευρώ, άντε 2,05 ευρώ. Μέχρις εκεί όμως. Ειδάλλως, θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια της νέας υποχώρησης με σημαντικούς τζίρους της τραπεζικής μετοχής.

Σε μικρότερο βαθμό το ίδιο ισχύει και για την Alpha Bank και για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το «άδειασμα» δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους μη τραπεζικούς τίτλους. Στη ΔΕΗ και στον ΟΠΑΠ η επιμονή των πωλητών προβλημάτισε και αυτό γιατί στη μεν μετοχή της επιχείρησης τα 3,50 ευρώ θεωρούνται κρίσιμη τεχνική περιοχή, για τον δε οργανισμό τα 6,40 ευρώ θεωρούνται από αρκετούς σημείο αναφοράς.

Μόνος διασωθείς χθες ο Τιτάν, και αυτός δικαιολογημένος. Σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη γίνεται λόγος για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης χρηματιστηριακής παρουσίας της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Ο Τιτάν ιδρύθηκε 10 χρόνια νωρίτερα, το 1902, και έκτοτε ακολουθεί σταθερά αξιόπιστη κι αξιοπρεπή πορεία.

Σύμφωνα με τον νουνεχή πρόεδρο της τσιμεντοβιομηχανίας, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, ο Τιτάν δεν θα διστάσει να εκποιήσει περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία και να φέρει συνεταίρους στον βασικό κορμό του ομίλου. Διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πιθανούς συνεταίρους που ενδεχομένως να εξεταστούν για θυγατρικές του ομίλου και όχι για τη μητρική εταιρεία.

Το μήνυμα του Ανδρέα Κανελλόπουλου όμως είναι σημείο των καιρών και εάν κάτι τέτοιο συμβεί στον Τιτάνα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογες συνέργειες στο υγιές κομμάτι του ελληνικού επιχειρείν.

Από τεχνικής πλευράς, περιμένουμε αρκετά από τη συμπεριφορά του 20άρη εάν πιεστεί χαμηλότερα των 295 μονάδων, ίσως και την ενεργοποίηση συντονισμένων εντολών αγοράς, με σκοπό να μην ακυρωθεί συνολικά η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Εθνική στη χειρότερη περίπτωση να μη χάσει τα 2,20 ευρώ και η Alpha Bank το 1,30 ευρώ.

Με εύλογο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά αρχικά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και μετά το πέρας της συνεδρίασης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v