Κατηφορίζει προς τις 800 το ΧΑ-τραπεζικές πιέσεις

Το ταμείο έγινε. Η αγορά αποτιμά κέρδη και ζημίες από το μνημόνιο 2, το βαρύτερο για τις ελληνικές τράπεζες PSI. Kρίσιμη βραχυπρόθεσμα η περιοχή των 330 μονάδων για τον FT 20. Πτώση για ΕΤΕ, Αlpha, EFG.

Αγόραζαν στη φήμη και την προεξόφληση, πωλούν στην είδηση. Διευρύνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές, με βαρίδι το -7,09% της Εθνικής, που υποχωρεί προς τα 2,76 ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές 3,6 εκατ. τεμαχίων, αξίας περίπου 11 εκατ. ευρώ.
 
Όπως εξηγούσαν έμπειρα χρηματιστηριακά στελέχη, στο ταμπλό αποτιμώνται η μεγαλύτερη επιβάρυνση που θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες, η ψυχραιμότερη προσέγγιση κι αντιμετώπιση των ψιλών γραμμάτων της νέας δανειακής συνθήκης αλλά και η αμφίσημη στάση ξένων επενδυτικών οίκων.

Στην αγορά γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου τον ερχόμενο Μάρτιο. Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, λειτουργεί επιβαρυντικά και ως αφορμή οδηγεί αρκετούς κυρίως βραχυπρόθεσμους παίκτες στην κατοχύρωση θέσεών τους.

Κυρίως στις τράπεζες που υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους και όπου είχε επικεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού προεξόφλησης της υπογραφής του μνημονίου 2 και των τελικών όρων του PSI.

Αναμενόμενη, κατά συνέπεια, η συγκριτικά μεγαλύτερη επιβάρυνση της Εθνικής, λόγω της ανάλογης έκθεσής της σε ομόλογα. Επιπρόσθετα, η αγορά αποτιμά πλέον με πιο ξεκάθαρους όρους το ύψος των αναπόφευκτων αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα προσφύγουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεδομένου ότι εξαρχής ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον FTSE 20, οι 330 μονάδες θεωρούνται κρίσιμες. Για την Εθνική τα 2,70-2,75 ευρώ, για την Alpha Bank το 1,60-1,65 ευρώ, για τη Eurobank το 1,20-1,25 και για την Πειραιώς το 0,590-0,595 ευρώ.

Ήταν προφανές από χθες πως ο κύκλος προεξόφλησης όσων θα αποφασίζονταν στο χθεσινό eurogroup ολοκληρωνόταν με τον 20άρη να δοκιμάζει μετά από καιρό περιοχές πάνω και από τις 350 μονάδες. Βραχυπρόθεσμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών χρειάζεται καινούριο κίνητρο, δέλεαρ και αφορμή μόχλευσης.

Κόντρα στη διόρθωση των τραπεζών κινούνται ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ αλλά και η Coca Cola 3E κι ο Μυτιληναίος. Με την αξία των συναλλαγών λίγο πριν από τις 13:45 να μην ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά 28 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια σε τρεις μόλις μετοχές: της Εθνικής και των Alpha-Eurobank.

Να σημειωθεί πως περίπου την ίδια ώρα χαμηλότερα διόρθωναν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες από τη Φρανκφούρτη μέχρι τη Μαδρίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v