ΧΑ: Κάνει... ταμείο μετά τη συμφωνία

Το κίνητρο δέλεαρ για το επόμενο… παίγνιο προεξόφλησης αναζητούν στο ΧΑ και στα ξένα χρηματιστήρια. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 340 μονάδων για τον FTSE 20 και των 2,90-2,95 ευρώ για την Εθνική.

 Έκλεισε η συμφωνία για το νέο δάνειο και τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται σε διάσωση της Ελλάδας με βαρύτατα ανταλλάγματα.

Δεν θα επεκταθούμε -σε αυτό το σχόλιό μας- στο τι σημαίνει πρακτικά για τη χώρα μας και την κοινωνία αυτή η νέα δανειακή σύμβαση ούτε στα… συμπαρομαρτούντα της, αλλά θα περιοριστούμε στα καθ' ημάς χρηματιστηριακά.

Προδιαγεγραμμένες εξελίξεις και λίγο ως πολύ αναμενόμενη κατάληξη, όπου το Χ.Α. χθες ολοκλήρωσε έναν σημαντικό κύκλο προεξόφλησης. Αυτή η κίνηση έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 847,63 μονάδες και τον FTSE 20 έως τις 360,43, με πρωταγωνιστή και πάλι τον τραπεζικό κλάδο.

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης η κατοχύρωση θέσεων (κατά μείζονα λόγο, αφορά ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων υπεραξιών) που έγιναν από τα υψηλά ημέρας. Υπεραξίες διόλου αμελητέες ακόμη και για όσους πόνταραν το τελευταίο 3-4ήμερο στα αποτελέσματα του χθεσινού eurogroup.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως χθες κατοχυρώθηκαν και θέσεις παικτών που ελήφθησαν από τα χαμηλά της 15ης-16ης/2 σε επίπεδα (κατά μέσο όρο) 8-12% χαμηλότερα (αναφερόμαστε στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση).

Εμφανείς οι πωλήσεις λ.χ. στα τοπικά υψηλά της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά αντέδρασε έως τα 3,12 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 7,5 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογες κινήσεις και στις Alpha Bank, Eurobank, για τις μετοχές των οποίων οι μη επιβεβαιούμενες φήμες και διαρροές συνέβαλαν στο να διατηρηθεί η ανοδική φορά. Και διευκόλυναν ανάλογα τους σχεδιασμούς των τραπεζιτών και βασικών μετόχων των δύο ομίλων. Και όχι μόνο αυτών, καθώς η στοχευμένη μόχλευση στον κλάδο είναι προφανής, οι στηρίξεις που παρέχονται από το ίδιο το εγχώριο σύστημα πρόδηλες και η στόχευση ορατή σε κάθε… λογικό μάτι της αγοράς.

Ας είναι…, καθώς συνεχίζουμε να ακολουθούμε ψύχραιμα και… ψυχρά τις εξελίξεις που μας αφορούν -ως βραχυπρόθεσμους παίκτες- άμεσα.

Για ολοκλήρωση του κύκλου προεξόφλησης και για ανάγκη ενεργοποίησης ενός επόμενου... κινήτρου-δέλεαρ για να μείνουμε εντός παιδιάς κάναμε λόγο χθες.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως ένας σημαντικός αριθμός εγχώριων παικτών θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί σύντομα το κλίμα που δημιουργείται από τα…ξημερώματα στα διεθνή ΜΜΕ, στις αγορές και στα ευρωχρηματιστήρια. Θα επιχειρηθεί να τραβήξουν τους δείκτες και τις μετοχές μέχρι ανώτερα επίπεδα για να κατοχυρωθούν υπεραξίες του 3-4ημέρου; Πολύ πιθανόν, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμάται πως ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων για τον 20άρη και των 3-3,20 ευρώ για την Εθνική θα ενεργοποιούσε αμέσως ισχυρές εντολές αγορών, ικανών να ωθήσουν τον FTSE 20 προς την επόμενη κρίσιμη ζώνη τιμών, προς τις 400 μονάδες.

Κατά την εκτίμησή μας, αυτό που προέχει είναι η επιβεβαίωση κυρίως των ΣΤΗΡΙΞΕΩΝ έτσι όπως δοκιμάστηκαν χθες στις 340-345 μονάδες για τον δείκτη και τα 2,90-2,95 ευρώ της Εθνικής. Το κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank έστω οριακά πάνω από το 1,80 (με υψηλό ημέρας το 1,95 ευρώ) είναι μία σημαντική ένδειξη για την τάση του συγκεκριμένου τίτλου. Λείπει όμως η ισχυρότερη, που αφορά την Εθνική, και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί.

Η κίνηση μετοχών-σηματωρών όπως θεωρούμε τον Τιτάνα, τον Μυτιληναίο, τη Βιοχάλκο, τη ΜΟΗ ή τη MIG αφήνει αμφίσημες ενδείξεις κι εκτιμήσεις. Ειδικότερα, η διακύμανση του Μυτιληναίου που αντέδρασε έως τα 3,32 ευρώ (πλησιάζοντας δηλαδή πολύ κοντά τα ζητούμενα 3,40) μας κράτησε θερμούς, μέχρι το γύρισμα, όμως, και τις απώλειες στο κλείσιμο στα 3,12 ευρώ.

Πιθανότατα να πρόκειται για ένα φυσιολογικό -και από τεχνικής πλευράς- χώνεμα των τελευταίων κινήσεων, ας περιμένουμε όμως λίγο για να επιβεβαιωθεί ή όχι η εκτίμησή μας και βλέπουμε.

Ισχυρή ένδειξη θεωρούμε την αντίδραση της ΔΕΗ, στα 4,03 ευρώ, καθώς ο κλάδος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ενδιαφέρει σφόδρα τα γερμανικά συμφέροντα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Όπως επίσης σε τομείς κι επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης προγραμματίζεται να υλοποιηθούν ευρύτατες εκχωρήσεις προς τους ξένους (και τους εγχώριους συνεργάτες τους) μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v